Ήταν μια ομιλία ιστορική. Στην κυριολεξία. Αυτή την ομιλία που εκφώνησε στο Κογκρέσο ο Πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος, με τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να κτυπούν από ενθουσιασμό τα έδρανα, να φωνάζουν ρυθμικά «Μητσοτάκης- Μητσοτάκης», με τις Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι, να τον χειροκροτούν και αυτές όρθιες, την προετοίμασε, όπως με πληροφορούν, ο ίδιος. Χρειάστηκαν δύο πρωινά ή για να ακριβολογώ μιάμιση μέρα για να την συντάξει. Οι συνεργάτες του έδωσαν σε σημειώματα μεν ορισμένα στοιχεία και σκέψεις, όμως η δομή και το περιεχόμενο ήταν από καρδιάς, όπως μου είπαν. Όπως αυτό που είπε και χειροκροτήθηκε παρατεταμένα ότι «Όταν βλέπουμε τον πόνο στη Μαριούπολη, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα και δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα» ή όταν είπε ότι δεν θα γίνει ανεκτό από κανένα δημοκρατικό κράτος τα δύο κράτη στην Κύπρο. Όταν κάλεσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές να μην ξεχάσουν την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας λύση πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Δεν νομίζω ότι υπήρξε άλλη φορά που η Πρόεδρος του Σώματος (Speaker-όπως την ονομάζουν οι αγγλοσάξονες) και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ να σηκώνονται όρθιες, να χειροκροτούν για την Κύπρο και εμφανέστατα να δείχνουν με τη γλώσσα του σώματος πόσο συμφωνούν με αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης.

▪▪▪

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία

Ήταν επίσης η ομιλία του και ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας στα μέλη του Κογκρέσου που εγκρίνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα να μην αφήσουν να δημιουργούνται εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο. Το Κογκρέσο άλλωστε είναι αυτό που θα εγκρίνει ή όχι την αναβάθμιση ή την αγορά νέων F-16 για την Τουρκία. Και σχεδόν αμέσως ζήτησε με επιτακτικό τρόπο να σταματήσουν οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά, καταδικάζοντας έτσι την τουρκική προκλητικότητα: «Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία», είπε συγκεκριμένα.

▪▪▪

Το πρωθυπουργικό παράπονο

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο Πρωθυπουργός ξαφνιάστηκε από την ενθουσιώδη υποδοχή και τα συνεχή χειροκροτήματα. Τόσο πολλά και τόσο συχνά δεν τα είχε ξαναζήσει στην ελληνική Βουλή και μετέφερε αυτό το «παράπονό» του στους γερουσιαστές: «Δεν δέχομαι τόσες επευφημίες στην ελληνική Βουλή», είπε. «Ίσως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγει γερουσιαστή σε καμία πολιτεία», πρόσθεσαν, με αρκετή δόση χιούμορ, οι συνεργάτες του.

▪▪▪

Τομ Χανκς και Αντετοκούνμπο

Αναφέρθηκε, κλείνοντας την ομιλία του στους Έλληνες που έγιναν αποδεκτοί από το αμερικανικό κράτος και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα κοινά του αμερικανικού και του ελληνικού λαού, που είναι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε Έλληνες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, φέρνοντας ως τρανό παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκουνμπο, αλλά και τον Τζέφρι Ευγενίδη, τον Τομ Χανκς και τον Τζορτζ Πελεκάνος.

▪▪▪

Πέρα στους πέρα κάμπους

Ελληνικοί χοροί, μενού με γεύση Ελλάδας και πολύ κέφι αυτά ήταν τα τρία στοιχεία της επιτυχίας στην δεξίωση που έγινε με αφορμή τα 201 χρόνια από την ελληνική επανάσταση στον Λευκό Οίκο. Με την Τζιλ Μπάιντεν να δίνει το έναυσμα για την έναρξη της δεξίωσης ακούστηκαν η ελληνική ορχήστρα πήρε φωτιά, ενώ το μενού ήταν ελληνικότατο, με σπανακόπιτα, παντζάρια, ντολμαδάκια και μπακλαβά για γλυκό, ενώ ο χώρος ήταν στολισμένες με γαλάζιες ανθοσυνθέσεις. Από stories που έχουν ανέβει στο Instagram έπαιζε το «Πέρα στους πέρα κάμπους» και το «σινανάι γιάβρουμ».Όπως φαίνεται πρώτη το χορό έσυρε η Ελληνομερικανίδα αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, η Ελένη Κουναλάκη και ακολούθησε ο Μάικ Μανάτος, επιχειρηματίας, και ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και την ομογενή Κέλι Βλαχάκις Χανκς..

▪▪▪

Τα έξι βήματα για πιθανό ανασχηματισμό

Κάτι πήρε το αυτί μου περί ανασχηματισμού (πάλι) περνώντας από το Κοινοβούλιο στα πηγαδάκια βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που τώρα που ο καιρός ζέστανε κάθονται έξω στην βεράντα του Εντευκτηρίου και συζητούν τα εσωκομματικά, άλλοι πίνοντας φρέντο και άλλοι καπνίζοντας. Έλεγαν, λοιπόν για πιθανό επικείμενο ανασχηματισμό. Και τούτο παρά τις εκφρασμένες προθέσεις του Πρωθυπουργού πως δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό, ούτε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές επέμεναν (λέγοντας μάλιστα πως έχουν κάποιες πληροφορίες) ότι έφθασε η ώρα ενός ανασχηματισμού. Και τούτο γιατί (όπως είπαν) υπάρχουν έξι νέα στοιχεία που συνηγορούν για ανασχηματισμό: Σας τα μεταφέρω έτσι ακριβώς όπως τα είπαν:

1. Η διαβεβαίωση πως οι εκλογές θα γίνουν μετά από ένα χρόνο, στο τέλος της τετραετίας, πράγμα που ερμηνεύεται από πολλούς βουλευτές ότι είναι ικανός ο χρόνος έως τις εκλογές ώστε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνών σχήμα. 2. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την ενέργεια επηρέασαν, έως τώρα θετικά δημοσκοπικά την κυβέρνηση. 3. Οι πληροφορίες για συγχώνευση υπουργείων προκειμένου το κυβερνητικό σχήμα να καταστεί πιο ευέλικτο. Για παράδειγμα κυκλοφορεί η πληροφορία για τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου, το οποίο θα στεγάσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αυτές του υπουργείου Εσωτερικών για να έχουν καλύτερη επαφή οι πολίτες με υπηρεσίες του Δημοσίου. 4. Η κυβερνητική πρόθεση για την αξιοποίηση περισσότερων στελεχών από την κοινοβουλευτική ομάδα. 5. Καλύτερη και γρηγορότερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και 6. Για αυτούς που τους αρέσει η σημειολογία που έλεγαν ότι τον προηγούμενο ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης τον έκανε επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ. Όλοι αυτοί βεβαίως λογαριάζουν χωρίς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πάντοτε τον τελικό λόγο.

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα το απόγευμα από την Ουάσιγκτον, αλλά θα ξαναπάει στις ΗΠΑ στις 23 Μαΐου για να μιλήσει στο Bolton College. Και όταν επιστρέψει (για δεύτερη φορά) δεν θα προσγειωθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα, αλλά στο Νταβός προκειμένου να πάρει μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ που εφέτος, αντί με χιόνια γίνεται με την άνοιξη.

▪▪▪

Ο Βενιζέλος ζητεί να αφαιρεθεί ο τίτλος στον Πούτιν

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθισε και έγραψε μια επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο- Μελέτιο Δημόπουλο με την οποία ζητεί την ανάκληση της πράξης απονομής του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Την πρόταση για την ανάκληση του πανεπιστημιακού τίτλου που είχε απονεμηθεί στον Πούτιν έκανε η καθηγήτρια, Προέδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και μέλος της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου. Μια πρόταση την οποία προσυπογράφει ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην επιστολή του σημειώνει: «Η απονομή του τίτλου αυτού από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, με έγκριση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, το 2001 και υπό τις τότε συνθήκες, στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν μια πράξη προφανώς πολιτικά συμβολική και δεν αφορούσε την προσωπική ακαδημαϊκή επίδοση και αναγνώριση του τιμηθέντος. Σήμερα, υπό τις συνθήκες της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι εξίσου προφανές ότι απαιτείται μια πράξη αντίστροφου ακαδημαϊκού και πολιτικού συμβολισμού. Εάν η απονομή του τίτλου είχε στείλει το 2001 ένα μήνυμα που πρόσεξε και θυμάται ο αποδέκτης του, τώρα η ανάκληση θα στείλει και πάλι ένα μήνυμα, που μαζί με αλλά παρόμοια διεθνώς, μπορεί, έστω ελάχιστα, να προβληματίσει τον αποδέκτη».

▪▪▪

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν καθίσει κάποιος κοιτάξει προσεκτικότερα τη σειρά εκλογής στην νέα κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει ότι άνοιξε ο δρόμος για τη νέα γενιά (για παράδειγμα με την εκλογή του Διον. Τεμπονέρα στην τρίτη θέση), όπως επίσης για την κεντροαριστερά (ή με τους προερχόμενους από το ΠαΣοΚ), με την αποκαθήλωση της παλαιάς φρουράς και με τις γυναίκες. Ειδικά για τις γυναίκες αξιοσημείωτη είναι η παρουσία τριών γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρώτη πεντάδα στην σειρά κατάταξης ( Δούρου, Αχτσιόγλου, , Ξενογιαννακοπούλου).

Εάν κανείς επίσης αναζητήσει την λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την «Ομπρέλα», θα πρέπει να διαπιστώσει ότι «έπεσε» χαμηλά. Προτού όμως σας πω σε ποια σειρά ήρθε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πόσο χαμηλά έπεσε (εκεί που ήταν πρώτος το 2016) , να αναφέρω ότι οι 150. 000 (και πλέον) ψήφοι που δόθηκαν την περασμένη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ (και στον κ Τσίπρα) αντιπροσωπεύουν, λένε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόλις το 3% του συνόλου του εκλογικού σώματος. Αλλά αυτό, τώρα δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία είναι ότι ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν βάλει, δηλαδή τις 100.000 ψήφους.

▪▪▪

Ο Ευκλείδης ήρθε 17ος

Πρώτη λοιπόν σε σταυρούς η Ρένα Δούρου και έπεται με μικρή διαφορά η Εφη Αχτσιόγλου και ο προηγούμενος πρώτος στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή (του 2016) Ευκλείδης Τσακαλώτος μόλις 17ος. Τι άραγε συνέβη και ο δημοφιλής κατά άλλα Ευκλείδης έπεσε τόσο χαμηλά; Κατά μία εκδοχή, οι «σκληροί» του κόμματος τον θεώρησαν πολύ… αστό, με τις αποστάσεις που τόσο καιρό έπαιρνε σε κρίσιμα ζητήματα από το κόμμα του. Κατά μία άλλη εκδοχή οι «σκληροί» (πάλι) του ΣΥΡΙΖΑ, θυμήθηκαν μετά από τόσο καιρό στην κάλπη την πολιτική που εφάρμοσε με την αυξημένη φορολογία όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Η υπερφολογία ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που έχασε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως το θυμήθηκαν;

Πάμε τώρα σε άλλα αξιοπρόσεκτα από την νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Οι πασοκογενείς Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (4η σειρά) και Γιάννης Ραγκούσης (6η σειρά) καταλαμβάνουν από μία θέση στην πρώτη δεκάδα των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής στοιχείο που δείχνει ενδεχομένως και μία πολιτική κατεύθυνση που υποδεικνύει ένα μεγάλο κομμάτι των μελών. Αν σε αυτές προσθέσεις και τον επίσης πασοκογενή Χρήστο Σπίρτζη και επιπλέον τον από πασοκικές καταβολές Διονύση Τεμπονέρα, τότε το ΠαΣοΚ μπήκε βαθιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα στην δεύτερη δεκάδα εκλέγονται κατά σειρά οι Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης. Ο Πάνος Σκουρλέτης εκλέγεται με σειρά κατάταξης στην τρίτη δεκάδα κάπου γύρω στην 25η θέση. Στην Αττική και λόγω ορίου 15% στην εκλογή βουλευτών φαίνεται ότι δεν εκλέγονται οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίνα Κασιμάτη και Νάσος Αθανασίου. Ομοίως στην περιφέρεια Ηπείρου δεν εκλέγεται ο Μάριος Κάτσης, αλλά εκλέγονται οι Όλγα Γεροβασίλη και Μερόπη Τζούφη.

Όσο αφορά τη διεύρυνση, πέραν των πασοκογενών, εκλέγονται οι Φώτης Κουβέλης (40ός) Θεοχαρόπουλος (30ός), Γκίβελος , Μαδεμλής (47ος), Παναγιώτης Παναγιώτου, Χατζησωκράτης (70ός) και Νίκος Μπίστης (64ος). Ο Νίκος Παππάς ο οποίος έχε ανοικτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη, φάνηκε να δόθηκε γραμμή και να στηρίχθηκε από το κόμμα. Εξελέγη 4ος.

Και ο Πολάκης θα πείτε; Πρωτιά στην Κρήτη πήρε και το πανηγύρισε με τον γνωστό τρόπο «της άλλης φοράς που έρχεται»: «Πάμε για βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που με τη δύναμη των 172.000 που εξέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα, έχει το ΚΑΘΗΚΟΝ να κυβερνήσει ΑΛΛΙΩΣ την άλλη φορά που έρχεται!» έγραψε στο twitter μεταξύ άλλων. Δεύτερος στην Κρήτη ο Ανδρέας Ξανθός.

▪▪▪

Ο Γιούνκερ επίτιμος Ακαδημαϊκός

Ο Jean-Claude Juncker, πρώην Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, θα αναγορευθεί σήμερα ως επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κατά τη διεξαγωγή της τελετής υποδοχής, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντωνίου Ρεγκάκου και του Γενικού Γραμματέως κ. Χρήστου Ζερεφού, καθώς και άλλων επίσημων προσκεκλημένων, ο Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Παπαδήμος θα παρουσιάσει τον κ. Jean-Claude Juncker, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα “Quel avenir pour l’Europe?” Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, στη διάρκεια της μακράς και πολυδιάστατης σταδιοδρομίας του ο κ. Juncker διακρίθηκε για τις πολιτικές και διπλωματικές του δεξιότητες και αναδείχθηκε ως ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθώς και ένας από τους θεμελιωτές του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος του ευρώ. Στην πατρίδα του το Λουξεμβούργο διετέλεσε Πρωθυπουργός επί 19 συνεχή έτη, από το 1995 έως το 2013, και Υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009. Υποστήριξε με θέρμη την ιδέα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την υιοθέτηση πολιτικών για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέλαβε ανώτατα αξιώματα σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Πρόεδρος του Eurogroup και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέβαλε στην επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων οικονομικής πολιτικής, ειδικότερα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009 και, μετέπειτα, της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης σε χώρες της Ευρωζώνης.