Η αλήθεια είναι ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα Αζέρικα (made in Turkey) drones, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου. Πλην όμως οι Αρμένιοι δεν είχαν τότε εκσυγχρονισμένη αεράμυνα και αντιβαλλιστικούς ή anti-drones πυραύλους.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας τόσο τα ουκρανικά drones που εκτοξεύονται κατά των Ρώσων, όσο και τα ρωσικά που εκτοξεύονται κατά ουκρανικών στόχων τα περισσότερα αναχαιτίζονταν προτού καν πλησιάσουν τον στόχο τους. Ναι, μπορεί ένα μικρής αξίας οπλικό σύστημα, όπως είναι ένα ένοπλο drone να προκαλέσει ζημιά σε οπλικά συστήματα ή σε εγκαταστάσεις εκατομμυρίων, αλλά τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας θεωρούνται ως αποτελεσματικοί οι βαλλιστικοί πύραυλοι μακρού βεληνεκούς, όπως οι Taurus και τώρα τελευταίως οι αμερικάνικοι ATACMS (τους οποίους διαθέτουμε και εμείς), που είναι μεν πανάκριβοι αλλά έχουν εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, καθώς και οι ρωσικοί πύραυλοι Cruise. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως όταν αναχαιτιστεί ένα drone δεν ελέγχεται πού θα πέσουν τα θραύσματά του και μπορεί να προκαλέσει απώλειες.

Στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σχεδόν το σύνολο των εκατοντάδων drones Shahed και Mohajer, εξουδετερώθηκαν από τα προηγμένα συστήματα αεραμύνης του Ισραήλ (ένα παρόμοιο σύστημα θα αποκτήσουμε σύντομα και εμείς) και από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την επιτυχία της χώρας μας στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ελληνική φρεγάτα Ύδρα έβαλε εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων στον Κόλπο του Αντεν, κατέρριψε, ως γνωστόν το ένα και ανάγκασε το άλλο να αλλάξει κατεύθυνση. Το Πολεμικό Ναυτικό, με την «στενή επαφή τρίτου τύπου», που είχε με εχθρικά drones αντλεί διδάγματα που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο.

***

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» αλά… ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκική προσέγγιση με… όπερα πρώτη φορά γίνεται. Και εξηγούμαι. Ουδείς περίμενε ότι μετά το πέρας της συναντήσεως στην Κωνσταντινούπολη για την θετική ατζέντα, το πρόγραμμα προέβλεπε και όπερα. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστας Φραγκογιάννης και της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαμπάρ (οι πρωταγωνιστές της θετικής ατζέντας) πήγαν χθες βράδυ να παρακολουθήσουν Ρωμαίο και Ιουλιέτα. Μόνοι τους; Όχι βέβαια μαζί τους ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Τούρκος ομόλογός της. Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλά τουρκικά τι σημαίνει ακριβώς;

Πρόκειται για συμπαραγωγή των Κρατικών Θεάτρων στην Τουρκία και του Δημοτικού Θέατρου Πειραιά για μια ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, των νέων παιδιών δύο εχθρικών οικογενειών που αγαπιούνται, και παρουσιάζεται με μια διαφορετική ερμηνεία Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης είπε: «Θέλαμε να δείξουμε μια διαφορετική οπτική στην παράστασή μας. Αποφασίσαμε η οικογένεια Καπουλέτου να μιλάει ελληνικά και να είναι Έλληνες και η οικογένεια Montague να είναι Τούρκοι και να μιλάνε τουρκικά”. Την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, η οποία έχει ειπωθεί πολλές φορές, τη χτίζουμε, είπε ο σκηνοθέτης όλη εδώ, αλλά αυτή τη φορά εμπνεόμαστε από δύο λαούς που έχουν πολλές διαφορές και κοινά σημεία».

***

Δεν πάει Καππαδοκία ο Πρωθυπουργός μόνο Άγκυρα

Όσον αφορά τα θέματα της θετικής ατζέντας, ένα έχω να σας πω διευρύνθηκαν. Μπήκαν και η θεματολογία των νέων των δύο χωρών μέσα στην ατζέντα, θέματα τεχνητής νοημοσύνης, εκπαίδευσης, νέες τεχνολογίες, επιχειρηματικότητα και άλλα. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό, με μια διακοπή για πλούσιο γεύμα (με κρεατικά και μελιτζάνες αλλά χωρίς…μπακλαβά) με θέα τον Βόσπορο.

Βεβαίως και έγινε συζήτηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα και το γεγονός που υπογραμμίστηκε είναι ότι δύο γείτονες θα πρέπει όταν συναντιόνται να μην γίνεται μεγάλο θέμα. Τέλος ειπώθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί μόνον την Άγκυρα και όχι την Καππαδοκία, που έλεγε πως θα του άρεσε να πετάξει με αερόστατο. Και κάτι ακόμα: Καμία κουβέντα δεν έγινε για την αναβολή της συνάντησης Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.

***

Το διαμαντένιο κολιέ, τα ρολόγια και οι χουρμάδες

Ρώτησα έτσι από αφέλεια εάν στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη (και των συνεργατών του) στο Κατάρ και στο Κουβέιτ, εάν τους είχαν προσφερθεί κάποια δώρα. Πριν χρόνια, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, κάθε επίσκεψη επισήμου σε αραβική χώρα ή σε χώρα του Αραβικού Κόλπου, συνοδευόταν με κανένα χρυσό ρολόι, κοσμήματα ακόμα και πιο παλιά με στερεοφωνικά. Η απάντηση μου έδωσαν οι συνεργάτες του υπουργού ήταν ότι το μόνον πράγμα που κέρασαν οι Άραβες στο Κουβέϊτ και στο Κατάρ, ήταν… χουρμάδες.

Αυτή η ερώτηση ωστόσο έγινε αφορμή για να μάθουμε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει κατάλογος στον οποίο καταγράφονται αναλυτικά τα δώρα που παίρνουν αλλά και που δίνουν οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί ακόμα και πρέσβεις από τις δραστηριότητές τους, είτε στο εσωτερικό (με ξένες πρεσβείες) είτε στο εξωτερικό.

Μάλιστα, εάν θυμάστε, μια χρονιά, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διοργάνωσε και μια έκθεση δώρων στο Ζάππειο. Ωστόσο αυτή που δημιούργησε ένα ολόκληρο Μουσείο Δώρων, είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σίγουρα το Μουσείο στο Προεδρικό θα πρέπει να φρουρείται και μάλιστα να φρουρείται καλά, αφού σε αυτό εκτίθεται και ένα διαμαντένιο κολιέ, με διαμαντένια σκουλαρίκια και διαμαντένιο δακτυλίδι, δώρο του διαδόχου πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Mahammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al Saoud.

***

Για ποιες επενδύσεις ομιλούν οι Κουβετιανοί

Η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Κατάρ και στο Κουβέιτ, πέραν της προσφοράς των καλών υπηρεσιών της χώρα μας στις προσπάθειες καταλλαγής, ως αξιόπιστος συνομιλητής όλων των ενδιαφερομένων μερών στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Γάζα, είχε και μία άλλη ειδική αποστολή με την κωδική ονομασία «αραβικές επενδύσεις». Στο Κουβέιτ υπήρξε συνάντηση με τους επικεφαλής των σημαντικότερων επενδυτικών φορέων του Εμιράτου. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τους Ghanem Suleiman Al-Ghenaiman, Διευθύνοντα του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κουβέιτ (που διαχειρίζεται, παρακαλώ, ένα… τρισ. δολάρια μόνον για επενδύσεις) , Kuwait Investment Authority (KIA) και τον Sheikh Meshaal Jaber Al Ahmad Al Sabah, Γενικό Διευθυντή του Direct Investment Promotion Authority (DIPA).

Είπαμε λοιπόν στους Κουβετιανούς σεΐχηδες τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην αποκλιμάκωση του χρέους, στις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, στο σύστημα φορολογίας που ακολουθείται για επενδύσεις, στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης κτλ. και αυτοί (με την επενδυτική δύναμη του ενός τρισ. δολ. που διαθέτουν) έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον για επενδύσεις όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός, το real estate, ο κατασκευαστικός κλάδος, τα έργα υποδομών, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, οι ιατρικές υπηρεσίες, θέματα πληροφορικής και σε φαρμακευτικά προϊόντα.

***

Οι ξάδελφοι των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ξέρω αν ο στιχουργός και γνωστός fun του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκος Μωραίτης, βρήκε απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα που έθεσε εσχάτως αν «όλοι οι ξάδελφοι των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ “πυροβολημένοι” είναι;», όμως η δυναμική εμφάνιση του εξάδελφου του Στέφανου Κασσελάκη και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κασσελάκη ταρακούνησε το σύστημα της Κουμουνδούρου που έτρεχε να μαζέψει τα περί… ευπρόσδεκτων ψήφων των Σπαρτιατών που είπε. Κάτι εξάλλου που ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την δημόσια θέση του προέδρου του κόμματος.

Και μπορεί να το «μάζεψε» ο εξάδελφος όμως το «σήμα» είχε ήδη δοθεί εκεί που ο ίδιος αποσκοπούσε. Δεν ξέρω αν το «φάουλ» του είχε σχέση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προκάλεσε η δυστοκία να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπόμνημα εντός προθεσμιών κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, στάση που εξήρε ο Στίγκας (!), όμως το όλο θέμα πυροδότησε γκρίνιες και μουρμούρες. Αλλά και κάτι άλλες ιδέες του εξάδελφου περί επαναπροσανατολισμού και επαναπροσδιορισμού της ιδεολογίας της Αριστεράς προκάλεσαν μια σχετική «ανατριχίλα» σε κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να αναφέρω ότι ο εξάδελφος πρώτευσε στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος στα Χανιά, «βιλαέτι» του Παύλου Πολάκη, κάτι που πυροδότησε διάφορα υπόγεια σενάρια για την μοναδική έδρα του κόμματος στον νομό…

***

Κασσελάκης, Αυγέρη και Μπεκατώρου

Μαθαίνω πως είναι κακές οι σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη και της Δώρας Αυγέρη. Η κόντρα τους ξεκίνησε από την περίοδο που η ίδια ήταν σε διαφορετική γραμμή για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας επί του νομοσχεδίου τότε για τα ομόφυλα ζευγάρια. Θυμάστε τι είπε στο Μέγκα και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου και το βράδυ βγήκε ο Στ. Κασσελάκης να τα μαζέψει και να πει πως η κομματική πειθαρχία υπάρχει. Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής, αλλά μαθαίνω πως το προεδρικό σύστημα την κοιτάζει από μακριά, καθώς έχει άλλους αγαπημένους.

Και επειδή λέμε για αγαπημένους της ηγεσίας να σας αναφέρω ότι η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις μόνο που η Ολυμπιονίκης μόνο καλές εντυπώσεις δεν αφήνει στα κομματικά μέλη και στελέχη. Αποφεύγει να μιλάει ευρύτερα πολιτικά, όπως κάνει και ο Γιώργος Αυτιάς στη ΝΔ που λέει ότι αυτός δεν είναι πολιτικός και μιλάει μόνο για οικονομικά, και κυρίως κινείται με μονοθεματική ατζέντα με βάση το metoo που ουσιαστικά έχει εργαλειοποιηθεί.

***

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο ΕΚΠΑ που φώτισε τα Προπύλαια

Το Ολύμπιο Φως, φορέας του μηνύματος της ειρήνης και της συνύπαρξης μέσα από τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, ταξίδεψε από την Αρχαία Ολυμπία σε ολόκληρη την Ελλάδα και λίγο πριν καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, την τελευταία μέρα της Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα, για την Τελετή Παράδοσης στο «Παρίσι 2024», έκανε μία τελευταία στάση με ιδιαίτερο συμβολισμό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το Ε.Κ.Π.Α. ως κεντρικό τοπόσημο της Πόλης της Αθήνας, βασικό θεσμό που πορεύεται σχεδόν παράλληλα με το νεοελληνικό Κράτος, εκπέμποντας παγκοσμίως ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα για την σημασία της Γνώσης στην κοινωνία μας και τον κυρίαρχο ρόλο του Ε.Κ.Π.Α.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, μαζί με τους πρωταθλητές φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α., Μαρία Κάσσου, Πρωταθλήτρια Μεσαίων και Μεγάλων Αποστάσεων (Ιατρική Σχολή),. Γεωργία Δεσπολάρη, Πρωταθλήτρια Μεσαίων και Μεγάλων Αποστάσεων (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), Μαρία Ανδρεάδη, Πρωταθλήτρια Σφαιροβολίας (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), και Μιχαήλ-Άγγελος Νικολού, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Kick Boxing (Ιατρική Σχολή), παρέλαβαν τη φλόγα, που φώτισε συμβολικά τα Προπύλαια.