Αν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση, το ταξίδι με το αυτοκίνητο ενδέχεται να μην είναι ευχάριστο, επιβαρύνοντας την εν λόγω περιοχή. Πριν αναχωρήσετε λοιπόν για τις διακοπές του Πάσχα, καλό θα ήταν να προχωρήσετε σε ορισμένες μικρές αλλαγές.

Τι θα μπορούσατε να κάνετε, σύμφωνα με το vita.gr;

#1 Προγραμματίστε προσεκτικά το ταξίδι σας για να μειώσετε το στρες, ψυχικό και σωματικό

Η παρατεταμένη καθιστική στάση είναι γνωστό πως δεν βοηθά το σώμα, πόσο μάλλον αν έχετε χρόνιο πόνο στην περιοχή της πλάτης ή αναρρώνετε από έναν τραυματισμό. Κι αυτό επειδή ενώ καθόμαστε ασκείται πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους γύρω μυς.

Η ελαχιστοποίηση του χρόνου που περνάτε στο αυτοκίνητό σας μπορεί να βοηθήσει. Προτού επομένως ξεκινήσετε τη διαδρομή σας, ελέγξτε στο κινητό σας την κίνηση για να αποφύγετε αν είναι εφικτό σημεία με κίνηση και ώρες αιχμής.

Μια οργανωμένη απόδραση μπορεί επίσης να μειώσει το ψυχικό στρες που έχει αντίκτυπο και στους σωματικούς πόνους.

Για να είναι το ταξίδι σας ευχάριστο, επιλέξτε να ακούσετε τη μουσική που σας αρέσει ή ένα ενδιαφέρον podcast, έχετε μαζί σας τον καφέ σας και ένα χορταστικό σνακ και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου ώστε να σας είναι ευχάριστη. Ακόμα και το να παίρνετε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια της διαδρομής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους μύες σας χαλαρούς.

#2 Ρυθμίστε το κάθισμά σας

Φροντίστε η θέση σας στην οδήγηση να μην κάμπτει υπερβολικά τη σπονδυλική σας στήλη. Καθίστε έτσι ώστε η πλάτη σας να ακολουθεί μια απαλή καμπύλη σε σχήμα «S».

Για να τα καταφέρετε, φέρτε τη θέση του οδηγού σε σημείο που οι καρποί σας να ακουμπούν στο τιμόνι όταν τεντώνετε τα χέρια σας και βεβαιωθείτε ότι οι αγκώνες και οι ώμοι σας παραμένουν χαλαροί.

Εάν οι μηροί σας δεν υποστηρίζονται, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Ακουμπήστε ολόκληρη την πλάτη στο κάθισμα και βεβαιωθείτε ότι οι γοφοί σας είναι σε ευθεία ή ελαφρώς ψηλότερα από τα γόνατά σας.

#3 Στηρίξτε τη σπονδυλική σας στήλη με ένα μαξιλάρι

Η τοποθέτηση ενός ειδικού μικρού μαξιλαριού ακριβώς πάνω από την «ουρά» της σπονδυλική σας στήλης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη φυσική της καμπύλη. Προμηθευτείτε ένα πριν φύγετε για τις διακοπές του Πάσχα ή αν δεν προλαβαίνετε, χρησιμοποιήστε μια τυλιγμένη πετσέτα.

#4 Αλλάξτε θέση όποτε μπορείτε

Φροντίστε να κάνετε μικρές κινήσεις που θα περιορίσουν το άγχος στην πλάτη και τη μέση σας. Για παράδειγμα, εάν ακουμπάτε πάντα το δεξί σας χέρι στο τιμόνι, οδηγήστε με το αριστερό κάθε περίπου 20 λεπτά.

Εάν έχετε λίγο επιπλέον χρόνο πριν φτάσετε στον προορισμό σας, αξίζει να κάνετε μια στάση και να βγείτε από το αυτοκίνητο για να περπατήσετε και να τεντωθείτε.

#5 Βγείτε από το αμάξι με προσοχή

Εάν πονάει η μέση σας, τότε πρέπει να προσέχετε πώς βγαίνετε από το όχημά σας. Ανοίξτε την πόρτα, γυρίστε το σώμα σας 90 μοίρες και μετά βγάλτε αργά τα πόδια σας έξω και σκύψτε προς τα εμπρός καθώς σηκώνεστε, «σφίγγοντας» τους κοιλιακούς σας έτσι ώστε να μην βασίζεστε αποκλειστικά στην πλάτη σας.

Για να ξαναμπείτε με ασφάλεια, κάντε τα ίδια βήματα αλλά με αντίστροφη σειρά: «σφίξτε» τον πυρήνα σας πριν σκύψετε, καθίστε στο κάθισμα και μετά μετακινήστε το κάθε πόδι προς τα μέσα.

Καλό Πάσχα!