Ήλθαν κατευθείαν από τις ΗΠΑ στη Σούδα, τη σημαντικότερη βάση της Μεσογείου, όπως την ονομάζουν οι Αμερικανοί. Μόνον που αυτή τη φορά δεν πήγαν στη βάση της Σούδας στρατιωτικοί, αλλά ήταν  μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Πήγαν κατευθείαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής / NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC). Μαζί τους ήταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.
Τα τρία μέλη του Κογκρέσου από διαφορετικές περιοχές, αλλά με αρμοδιότητες την αεροπορική άμυνα, τις μεταφορές και τις ένοπλες δυνάμεις μετά τη Σούδα, πήγαν το μεσημέρι στο σπίτι της Ντόρας Μπακογιάννη στα Χανιά . Εκεί έγινε μια σημαντική για τα εθνικά μας θέματα συζήτηση, παρουσία του υπουργού Άμυνας, του Α/ΓΕΕΘΑ, του Αμερικανού πρεσβευτή, αλλά και των βουλευτών της ΝΔ Θόδωρου Ρουσόπουλου, Τάσου Χατζηβασιλείου και  Δημήτρη Καιρίδη (που σηκώνουν το βάρος της προάσπισης των εθνικών μας θεμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και εν γένει στην διεθνή διπλωματία).
Οι τρεις Αμερικανοί Rick Larsen, Salud Carbajai και Tony Gonzales άκουσαν την Ντόρα να τους λέει ότι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία, τα χρησιμοποίησε, αναθεωρητικά και ο Ερντογάν εναντίον της Ελλάδος. Τώρα βεβαίως μετά τα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία γνωρίζει ότι η διεθνής κοινή γνώμη δεν αποδέχεται τίποτα από αυτά. Άκουσαν τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να τους λέει ότι η Τουρκία δεν προχώρησε σε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας αν και μέλος του ΝΑΤΟ, τη στιγμή μάλιστα που είχε αγοράσει από τους Ρώσους τα S-400. Μίλησαν για τα ελληνοτουρκικά με τους Αμερικανούς να δηλώνουν κατανόηση σε πολλά θέματα. Όπως για παράδειγμα γιατί δεν στέλνουμε άλλα όπλα (ρωσικής κατασκευής) στην Ουκρανία τη στιγμή και που η χώρα μας δέχεται απειλές. Άλλωστε η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν όπλα και αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία.

Εκείνο όμως που απόλαυσαν περισσότερο στη Σούδα ήταν το γεύμα που τους πρόσφερε η οικοδέσποινα Ντόρα Μπακογιάννη. Έμειναν κατενθουσιασμένοι από τα ντολμαδάκια (συνταγή Μαρίκας), το παστίτσιο, το γιουβέτσι, την σπανακόπιτα και τις γαρίδες. Αλλά εκεί που έδειξαν να ενθουσιάζονται ήταν με τα σφηνάκια τσικουδιάς που τα τίμησαν δεόντως.