Τέλος για τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στη Γερμανία από το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από δύο χρόνια, από τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή. Ήδη σε ορισμένα κρατίδια έχουν αρθεί από σήμερα οι περιορισμοί που ίσχυαν για την πανδημία, τα περισσότερα όμως αναμένεται να ακολουθήσουν αύριο, Κυριακή.

Βάσει του αναθεωρημένου νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις που επικύρωσε το γερμανικό κοινοβούλιο, στα περισσότερα γερμανικά κρατίδια μπαίνει τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής, πολιτιστικούς χώρους και σχολεία. Το ίδιο ισχύει και για τους υποχρεωτικούς ελέγχους για είσοδο σε κλειστούς χώρους σχετικά με το εμβολιαστικό στάτους, τη νόσηση με κορωνοϊό ή τη διενέργεια τεστ.

Εξαιρέσεις για κρίσιμες δομές και κρατίδια «hotspot»

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία ή τρένα, νοσοκομεία και γηροκομεία. Επίσης κρατίδια που θα κηρύσσονται εφεξής «hotspot», επειδή βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω αυξημένων κρουσμάτων και προβλημάτων στη διαχείριση της πανδημίας, θα μπορούν να επιβάλλουν έκτακτα μέτρα προστασίας.

Τα δύο πρώτα γερμανικά κρατίδια που ενεργοποίησαν τη δυνατότητα αυτή είναι το Αμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Συγκεκριμένα στο Αμβούργο παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία. Επίσης παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας τύπου FFP2 σε κλειστούς χώρους και καταστήματα. Απλή ιατρική μάσκα επιτρέπεται μόνο σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακεία.

Έντονη ανησυχία από την ιατρική κοινότητα

Την ίδια ώρα η επιστημονική κοινότητα βλέπει με σκεπτικισμό την άρση των περιοριστικών μέτρων, εξαιτίας των σταθερά υψηλών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Σήμερα μόνο, καταγράφονται πάνω από 195.000 νέα κρούσματα σύμφωνα με το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ZDF o καθηγητής Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Κλέμενς Βέντνερ, θεωρεί ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πείραμα» που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την ώρα μάλιστα που οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να είναι υπερπλήρη, καλούμενα να αντιμετωπίσουν μόνα τους πια την πανδημία.

Από την πλευρά της η Σουζάνε Γιόνα, πρόεδρος του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου Marburger Bund, απευθύνει έκκληση για συνέχιση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Όπως δήλωσε στο RND ειδικά για κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια ή σούπερ μάρκετ, ή χρήση μάσκας κρίνεται σημαντική για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Η ίδια επαναλμβάβει την θέση της υπέρ της καθιέρωσης υποχρεωτικού εμβολιασμού, τουλάχιστον για τους άνω των 50 ετών -εάν δεν υπάρξει στο γερμανικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα πλειοψηφία υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού άνω των 18 ετών». Η Σουζάνε Γιόνα φοβάται πάντως ότι θα βιώσουμε εκ νέου ένα «déjà-vu» με κίνδυνο εμφάνισης νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο.

Πηγή: DW/ Δήμητρα Κυρανούδη