Συγκλονισμένο παραμένει το πανελλήνιο μετά τις αποκαλύψεις στην Πάτρα, με αποκορύφωμα τη σύλληψη της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου με την κατηγορία ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος, μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για μια γυναίκα εγωκεντρική, που θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο.

«Οι ανθρωποκτονίες γονιών στα παιδιά είναι ένα φαινόμενο διεθνές. Πάντα βρίσκουμε ως παρονομαστή διαταραχές της προσωπικότητας. Θέλουν να έχουν την προσοχή όλων, να βρίσκονται στο επίκεντρο, νιώθουν οι ίδιοι ότι είναι θύματα που θέλουν να εκδικηθούν τον υπόλοιπο κόσμο ή τον σύντροφο που απειλεί ότι θα φύγει».

Ο ρόλος του περιβάλλοντος

Πολλές φορές το περιβάλλον γύρω από τα άτομα αυτά δεν αντιλαμβάνεται ή παραλείπει ενέργειες «που γίνονται με μακιαβελικό τρόπο στο παρασκήνιο».

«Πολλές φορές το περιβάλλον έχει παγιδευτεί γιατί πέφτει θύμα της προσωπικότητας του άλλου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη, τα άτομα με παρόμοιες διαταραχές προσωπικότητας βάζουν τον εαυτό τους στο επίκεντρο και οι πράξεις σκοπεύουν στο να τους καταστήσουν κέντρο της προσοχής.

«Με τον εαυτό του στο επίκεντρο εργαλειοποιεί τα παιδιά».

Όπως λέει ο ψυχίατρος, άτομα σαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου έχουν οριακή διαταραχή προσωπικότητας και αστάθεια στο συναίσθημα.

Ωστόσο ο κ. Παπαδημητριάδης αναφέρθηκε και στην έλλειψη κοινωνικών δομών ικανών να προλαμβάνουν τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδίως τη στιγμή που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι γιατροί που παρακολουθούσαν ένα από τα παιδιά είχαν επικοινωνήσει με το Χαμόγελο του Παιδιού.