Δοκιμές εγκεφαλικής δραστηριότητας στο Διάστημα – Το πείραμα ισραηλινής startup

Οι αστροναύτες θα φορούν το κράνος για 20 λεπτά κάθε ημέρα και θα εκτελούν μια σειρά από ενέργειες κατά τις οποίες τα δεδομένα του εγκεφάλου θα καταγράφονται.

H Brain.Space, ισραηλινή startup που μετρά τέσσερα χρόνια ύπαρξης, πρόκειται να στείλει τον καρπό της εργασίας της για δοκιμές στο διάστημα και συγκεκριμένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Συγκεκριμένα, τρεις αστροναύτες μέλη αποστολής της ιδιωτικής Axiom Space θα φτάσουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με πτήση διαστημικού οχήματος της SpaceX και εκεί θα χρησιμοποιήσουν ειδικά κράνη που καταγράφουν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που έχει αναπτύξει η Brain.Space.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια αποστολή διάρκειας δέκα ημερών και η πρώτη «ιδιωτική» στο Διαστημικό Σταθμό. Συνολικά, θα ταξιδέψουν στο διάστημα τέσσερις αστροναύτες.

Ωστόσο, μόνο οι τρεις θα φορέσουν το ειδικό κράνος της ισραηλινής startup που περιλαμβάνει 460 αισθητήρες που συνδέονται με το κρανίο. Οι αστροναύτες θα φορούν το κράνος για 20 λεπτά κάθε ημέρα και θα εκτελούν μια σειρά από ενέργειες κατά τις οποίες τα δεδομένα του εγκεφάλου θα καταγράφονται.

Σκοπός του πειράματος είναι μεταξύ άλλων να καταγραφούν αφύσικες αντιδράσεις του εγκεφάλου. Παρόμοιες μελέτες και πειράματα έχουν γίνει και στη Γη, ενώ θα γίνουν και μετά το Διαστημικό Σταθμό, με σκοπό να συγκριθούν οι… γήινες με τις διαστημικές καταγραφές

Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν καταγραφεί στοιχεία για τη συμπεριφορά του ανθρώπινου σώματος στο διάστημα (καρδιακοί παλμοί, ανθεκτικότητα του δέρματος, μυϊκή μάζα κλπ.) αλλά θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα γίνει για τον εγκέφαλο.

Πηγή: OT.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk