Ο Χρήστος Λιάγκας ένας μεσήλικας μπακάλης από τον Βόλο, που διατηρεί κατάστημα στο Κίεβο, είχε περάσει μία ήσυχη ημέρα χθες. Η εκεχειρία που άρχισε από τις 9 το πρωί της Πέμπτης έως το βράδυ της ίδιας ημέρας, έδινε ορισμένες ανάσες ζωής στους κατοίκους του πολιορκούμενου Κιέβου, περιλαμβανομένου και του κ. Λιάγκα, που τον επισκέπτονταν σχεδόν όλη την ημέρα της εκεχειρίας, όσοι Έλληνες παρέμεναν στο Κίεβο για να αγοράσουν φέτα, κονσέρβες και άλλα τρόφιμα. Όπως η πλειοψηφία των κατοίκων της πολύπαθης πρωτεύουσας της Ουκρανίας, έτσι και ο πατριώτης μας από τον Βόλο δεν θέλει να εγκαταλείψει το Κίεβο. Κι αν έρθουν οι Ρώσοι; Ε, τότε θα κάνει και αυτός όπως οι υπόλοιποι. Θα αντισταθεί με όποιο μέσο κι αν έχει, γιατί ο κ. Λιάγκας έτσι έχει συνηθίσει να αγαπά την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Αν και η ημέρα ήταν ήσυχη χθες στο Κίεβο, δεν ίσχυε όμως για τη νύχτα. Έμαθα ότι οι σειρήνες δεν σταμάτησαν όλο το βράδυ να ηχούν και όχι με συνηθισμένο ήχο. Τη νύχτα της Τετάρτης ξημερώματα Πέμπτης ο ήχος της σειρήνας ήταν διαφορετικός, διαπεραστικός παρατεταμένος, ανατριχιαστικός,ωσάν να ήθελε να προειδοποιήσει ότι ακόμα ένα μεγάλο ρωσικό κομβόι έκανε την εμφάνισή του στα περίχωρα ανατολικά της πόλης.

Αυτή η πόλη όμως, με τόσες ημέρες πολέμου και πολιορκίας έμαθε να παραμένει ζωντανή. Μόνον μια βόλτα να κάνει κανείς στα καταφύγια θα διαπιστώσει γιατί οι Ουκρανοί αντέχουν ακόμα στο Κίεβο. Θα δει πόσο καλά έχουν οργανώσει τα καταφύγια. Θα δει ότι υπάρχουν εκεί μέσα αποθήκες με τρόφιμα και με νερό, θα νοιώσει τη μυρωδιά φρεσκομαγειρεμένου φαγητού, γιατί, ναι, ακόμα και μέσα στα καταφύγια, οι άνδρες υπερασπιστές της πόλης μαγειρεύουν για όσους έχουν ανάγκη. Μπορεί ο επισκέπτης των καταφυγίων να δει και κάποια καλάσνικωφ, δίπλα από σακίδια με είδη πρώτης ανάγκης, πλην όμως με αυτά τα καλάσνικωφ θα υπερασπισθούν την πόλη τους.

Ρωσική φάλαγγα λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο –Φωτογραφίες από δορυφόρο

Ολόκληρο το Κίεβο είναι μια πόλη- οδόφραγμα. Περιμένει με το χέρι στην σκανδάλη τον εισβολέα Τα αντιαεροπορικά στραμμένα στον ουρανό. Τα αντιαρματικά στα οδοφράγματα.. Οι κάτοικοι έχουν γκρεμίσει γέφυρες για να του δυσκολέψουν την πρόσβαση των Ρώσων προς το κέντρο. Βλέπεις όμως την πόλη να μην μαραζώνει. Ίσως να είδατε και εσείς, από τις ανταποκρίσεις των Ελλήνων συναδέλφων, εικόνες με αυτοκίνητα να πηγαινοέρχονται, πολίτες να ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ, κάτι που σημαίνει πως η πρωτεύουσα του Κιέβου μπορεί την πολιορκούν, αλλά στέκεται ακόμα υπερήφανα ζωντανή. Έως πότε όμως ακόμα;

***
Όταν ο Μητσοτάκης συναντήσει την Κυριακή τον Ερντογάν

Όταν ο Μητσοτάκης συναντήσει την Κυριακή τον Ερντογάν στην επίσημη εξοχική προεδρική κατοικία στην αριστοκρατική συνοικία στα Θεραπειά, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει. Ίσως οι Ρώσοι να εξακολουθήσουν να βομβαρδίσουν και πάλι νοσοκομεία, όπως έκαναν χθες στην Μαριούπολη, ή ακόμη να προσπαθούν να εισβάλουν στο Κίεβο. Έως την Κυριακή που θα γίνει η συνάντηση αναμένεται θα ενταθούν οι προσπάθειες για εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στο διπλωματικό πεδίο, αν και οι Ρώσοι δεν έχουν σκοπό να κάνουν την παραμικρή κίνηση συμβιβασμού εάν πρώτα δεν επιτευχθούν οι στόχοι τους. Αυτός είναι και ο λόγος που νέα φάλαγγα αρμάτων μάχης εμφανίστηκε απειλητικά ανατολικά του Κιέβου. Έτσι την Κυριακή στην «Βίλλα Χιουμπέρ» στα Θαραπειά το κύριο θέμα της συζήτησης ανάμεσα στους Μητσοτάκη και Ερντογάν θα είναι (και θα πρέπει να είναι) το Ουκρανικό και η πρόσθετη γεωπολιτική και οικονομική κρίση που δημιούργησε.

«Βίλλα Χιουμπέρ», ένα εξαιρετικό οικοδόμημα, στολίδι της Κωνσταντινούπολης, αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα της Art Nouveau ου 19ου αιώνα, που κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Γερμανού μεσίτη όπλων, Αουγκούστ Χιουμπέρ. Εκεί, λοιπόν ο Ερντογάν υποδέχεται εκλεκτούς καλεσμένους, όπως για παράδειγμα την Ανγκελα Μέρκελ, λίγο προτού εγκαταλείψει την Καγκελαρία. Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι εκ των πραγμάτων χαμηλές.

Τι όμως θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τον κ. Ερντογάν; Την ανάγκη τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, να μείνουν μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση. Αυτό αναμένεται να ζητήσει πρωτίστως. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Τουρκία, επισημαίνοντας επίσης ότι θα τονίσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη ως εταίροι του ΝΑΤΟ, «να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα». Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του είναι ότι το να διαφωνούμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Και πρόσθεσε: Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».

***

Άστραψε και βρόντηξε… Η Τουρκία απολογούμενη

Το περασμένο Σάββατο, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, καθώς η Γαλλία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, οι βουλευτές-εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρώπης. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο βουλευτής της ΝΔ στη βόρεια Αθήνα και καθηγητής διεθνών σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης. Δείτε τι ακολούθησε και μάλιστα λίγο πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: Ο κ. Καιρίδης κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία, παραθέτοντας σειρά στοιχείων, ότι κερδοσκοπεί πάνω στην τραγωδία του ουκρανικού λαού, αρνούμενη να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Απευθυνόμενος μάλιστα στην τουρκική αντιπροσωπεία, ρώτησε ευθέως με ποιους είστε για να λάβει την αφηρημένη απάντηση «με την ειρήνη». Ο κ. Καιρίδης επανήλθε, τονίζοντας ότι πέρα από τις λεκτικές θα πρέπει να υπάρχουν και πρακτικές καταδίκες της ρωσικής εισβολής, αν θέλει μια χώρα να ανήκει στη δυτική συμμαχία.

Μάλιστα, με κάποια συναισθηματική φόρτιση, εξήγησε πως η Ελλάδα είναι η χώρα που υποστήριξε το περισσότερο την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και πως ο ίδιος εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, η Τουρκία οφείλει να αποφασίσει τι είναι και με ποιους είναι, αν δεν θέλει να κατηγορηθεί ως «μαυραγορίτης» που εκμεταλλεύεται τη σύγκρουση για να βγάλει κέρδη. Δεν είναι ώρα τώρα για «μπίζνες» και «ανατολίτικα παζάρια» είπε χαρακτηριστικά, εξοργίζοντας ακόμα περισσότερους τους τρεις Τούρκους βουλευτές και τον Τούρκο πρεσβευτή στο Παρίσι. Είναι σημαντικό ότι ο Γάλλος προεδρεύων, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας, Jean Francois Rapin, δεν επέτρεψε στους Τούρκους να ανταπαντήσουν και έκλεισε τη συζήτηση με την ελληνική παρέμβαση. Κι όλα αυτά σε συνέχεια όσων ήδη είχαν ακούστεί για τα όσα έχει κάνει η Τουρκία στην Κύπρο και απειλεί να κάνει σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Γενικά, η ελληνική εκπροσώπηση στα διεθνή φόρα ανεβάζει στροφές και φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία…

***
Και ξαφνικά οι Κινέζοι πήραν θέση στα ελληνοτουρκικά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας μιας χώρας που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες παρεμβάσεις, πήρε ξαφνικά θέση για τα ελληνοτουρκικά. Στα καλά καθούμενα θα έλεγα έκανε μια παρέμβαση εντελώς ασυνήθιστη. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος σας αναφέρω ότι σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με το Sigmalive, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και πρόσθεσε: «Καλώ τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης και να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω διαλόγου, προστατεύοντας από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Πάντως στη Μεσόγειο και μάλιστα στην Ανατολική σημειώνεται τούτες τις ημέρες τέτοιος συνωστισμός πολεμικών σκαφών (ανάμεσά τους και αμερικανικά και ρωσικά) που μόνον τα κινεζικά λείπουν.

***
Η τραγιάσκα Τσίπρα αλά Peaky Blinder

Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα με τραγιάσκα στην Κωνσταντινούπολη ξεσήκωσε το διαδίκτυο και έπεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο βροχή από σχόλια. Το στιγμιότυπο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί έσπευσαν να το σχολιάσουν. Κάποιος χρήστης είχε την έμπνευση να «ντύσει» τον Αλέξη Τσίπρα σε… Τόμας Σέλμπι, από τη δημοφιλή βρετανική σειρά «Peaky Blinders».Στην ίδια φωτογραφία, εκτός του Αλέξη Τσίπρα φιγουράρουν με τραγιάσκες και οι Νίκος Παππάς, Νίκος Καρανίκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος (by far η καλύτερη φωτό), Δημήτρης Τζανακόπουλος, Παύλος Πολάκης, ενώ ο Νίκος Βούτσης φοράει καπέλο. Χαρακτηριστικό όλων αυτών της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς είναι οι τραγιάσκες.

Την εν λόγω ανάρτηση σχολίασε και ο κ. Πολάκης. «Εντάξει… κόντεψα να πνιγώ», έγραψε. Να σημειώσω επίσης ότι ο κ. Τσίπρας πέρασε ένα υπέροχο τριήμερο στην Κωνσταντινούπολη. Είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί αξιοθέατα της πόλης και να περάσει χαλαρές στιγμές μαζί με την οικογένειά του. Εξάλλου, το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο στάδιο Σουκρού Σαράτσογλου και παρακολούθησε το ισόπαλο (1-1) ντέρμπι της Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Πέλκα με την πρωτοπόρο του τουρκικού πρωταθλήματος, Τράμπζονσπορ, την ομάδα στην οποία αγωνίζονται οι Μανώλης Σιώπης και Τάσος Μπακασέτας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείπνησε μαζί με τον Δημήτρη Πέλκα, τους γονείς του και τη σύντροφο του διεθνούς μεσοεπιθετικού, Κυβέλη Μάρδα κόρη του Δημήτρη Μάρδα, που είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Εξωτερικών. Αλλά αυτό που έμεινε από το τριήμερο Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη ήταν η τραγιάσκα.

***
Οι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες στην Κύπρο

Πέντε Ρώσοι ολιγάρχες με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο βρέθηκαν στην λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έγραψε το Politico. Ως μέλος της ΕΕ η Κύπρος υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά αυτό, κατά το Politico, θα επηρεάσει αρνητικά τομείς της οικονομίας της, όπως ο τραπεζικός τομέας. Ένας άλλος κλάδος που θα πληγεί είναι εκείνος των πολυτελών ακινήτων, καθώς δεκάδες πανάκριβα διαμερίσματα θα μείνουν πλέον απούλητα, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί ο τουρισμός. Όσον αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πέντε Ρώσων ολιγαρχών, εκείνο που εξετάζουν οι κυπριακές αρχές σε συνεργασία με την ΕΚΤ είναι τη διαδρομή του μαύρου χρήματος .