Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί και να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις η πετρελαϊκή Shell, προσπάθησε να υπεραμυνθεί της απόφασής της να αγοράσει μια παρτίδα πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση από τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα δεσμεύσει τα κέρδη σε ένα ταμείο αφιερωμένο στην ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.

Την Παρασκευή, η Shell αγόρασε 100.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου Urals από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοράστηκε με έκπτωση ρεκόρ , με πολλές εταιρείες να αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο λόγω της απρόκλητης εισβολής της Μόσχας στη γείτονά της. Αν και η αγορά αυτή δεν παραβιάζει κυρώσεις της Δύσης, καθώς δεν έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, η απόφασή της προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις.

Η Shell ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι βρισκόταν σε «εντατικές συνομιλίες με τις κυβερνήσεις και συνεχίζει να ακολουθεί την καθοδήγησή τους σχετικά με αυτό το ζήτημα της ασφάλειας του εφοδιασμού, και γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το δίλημμα με τη μέγιστη προσοχή».

«Δεν πήραμε αυτή την απόφαση επιπόλαια και κατανοούμε τη δύναμη της αίσθησης γύρω από αυτήν», ανέφερε η δήλωση.

Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θέλει οι εταιρείες να διακόψουν όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Μια ερώτηση προς τη Shell: το ρωσικό πετρέλαιο δεν μυρίζει αίμα ουκρανίας για εσάς;» είπε ο Κουλέμπα σε tweet το Σάββατο.

Μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα, ο Κουλέμπα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε εταιρείες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, λέγοντας ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

«Ο κόσμος θα τους κρίνει ανάλογα. Και η ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: OT