Για την εισβολή στην Ουκρανία μίλησε η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ήδη νικηθεί γιατί «νόμιζε ότι ο ουκρανικός λαός θα τον υποδεχτεί σαν ελευθερωτή».

«Αν υποθέσουμε ότι ο Πούτιν έχεις τας φρένας σώας, πρέπει να πω ότι βρισκόμαστε μπροστά στο πιο παράλογο και το πιο επικίνδυνο επιχείρημα που ένας ηγέτης προσπαθεί να επιβάλλει σε όλον τον κόσμο. Δηλαδή το να αναθεωρήσει όχι μόνο παλιές συμφωνίες, αλλά και παλιές καταστάσεις με σκοπό μόνο την επέκταση της δικής του ηγεμονίας και αλαζονείας. Αυτό -ίσως- θα πρέπει να το αποτιμήσουμε ως μία από τις μεγαλύτερες, παράλογες επιχειρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Γι’ αυτό η αντίδραση για την παγκόσμια αλληλεγγύη, όχι μόνο ενός λαού, αλλά ενός ηγέτη, είναι ίσως το έναυσμα για να γίνει η αυριανή ημέρα καλύτερη από τη σημερινή», είπε η φημισμένη ιστορικός στην ΕΡΤ.

Έχει ήδη νικηθεί ο Πούτιν

Η κ. Αρβελέρ τόνισες επίσης ότι «Το ότι 9 ημέρες δεν κατάφερε όλη η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας να νικήσει έναν λαό, όταν ένας ηγέτης κράτους -αναφέρομαι στον πρόεδρο της Ουκρανίας- ο οποίος λοιδορήθηκε ως ανάξιος πρώτα και έχει γίνει τώρα μία μορφή ήρωα, όλα δείχνουν την αποτυχία του Πούτιν».

Για να προσθέσει ότι: «Νομίζω ότι ο Πούτιν έχει ήδη νικηθεί, γιατί απλούστατα νόμιζε ότι θα τον υποδεχθεί ο ουκρανικός λαός σαν τον ελευθερωτή. Είπε όλα τα ψέματα που όχι μόνο φτάσανε στον ρωσικό λαό, αλλά και στην παγκόσμια γνώμη: ότι είναι ναζιστές στην Ουκρανία, ότι οι Ρώσοι έχουν υποστεί γενοκτονία. Όλα τα ψέματα έχουν συσσωρευτεί».

Η Δύση υποτίμησε τον Πούτιν και ο Πούτιν τους Ουκρανούς

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η κ. Αρβελέρ πρόσθεσε ότι όχι μόνο ο λαός της Ουκρανίας είναι δημοκρατικός, αλλά ότι κατέκτησε τη Δημοκρατία του με τον ηρωισμό που έδειξαν κάποτε οι Ουκρανοί στην πλατεία του Μειντάν. «Ότι ο Πούτιν διαδίδει ιστορικά ψέματα, κάνοντας δήθεν σύγχρονα και επίκαιρα πράγματα, τα οποία ίσως κάποτε συνέβησαν, είναι μία παραχάραξη της ιστορίας, για την οποία ο Πούτιν πρέπει κάποτε να απολογηθεί και νομικά. Μην ξεχνάμε ότι υποκίνησαν τον Πούτιν οι Δυτικοί και ο ίδιος υπερεκτίμησε τις δικές του δυνάμεις. Ένας λαός δημοκρατικός, όπως οι Ουκρανοί, κατάφεραν αυτήν τη στιγμή να σταματήσουν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως και αυτό το παράδειγμα δείχνει όχι μόνο ηρωισμό, όχι μόνο αυταπάρνηση, αλλά δείχνει και τη δύναμη της Δημοκρατίας».