Με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση- την ώρα που άρχιζε ο βομβαρδισμός του Κιέβου- σε συνεργασία με όλες τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και συνεπώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, άρχισε ένα «κυνήγι» των ισχυρότερων Ρώσων ολιγαρχών. Των πάμπλουτων Ρώσων που θεωρούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι συνδέονται οικονομικά με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Αποτέλεσμα; Η επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων. Ήδη , λένε οι πληροφορίες, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, υπό την πίεση και τον φόβο των μέτρων, σταμάτησαν πλέον να υποστηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Πούτιν στην Ουκρανία.

Το πρώτο μέλημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να ανακαλύψει την διαδρομή του μαύρου χρήματος από Ρώσους, αν αυτή υπήρξε, στην Ελλάδα. Και κυρίως ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν. Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, έλεγε ότι οι αρχές για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος σε όλη την Ευρώπη έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με οδηγίες της Κομισιόν και της ΕΚΤ να ψάξουν και να ανακαλύψουν αυτούς τους Ρώσους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη διαβιβασθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, λίστα με 650 ονόματα Ρώσων υπόπτων για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος που ακόμα και σήμερα στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν ή που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ή ακόμα που χρηματοδοτούν κυβερνοεπιθέσεις και καμπάνιες παραπληροφόρησης.

Αυτά τα πρόσωπα που ενδεχομένως ουδείς να έχει γνωρίσει την παρουσία τους, ή να τα έχει συναντήσει ή ακόμα να έχει ακούσει για το οικονομικό αποτύπωμά τους που άφησαν στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται, μου λένε, να είναι οι αρμοί ενός δικτύου που τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταγραφεί ως κεντρικά πρόσωπα στη διακίνηση του μαύρου χρήματος προς την κατεύθυνση της ρωσικής διείσδυσης προς την Ελλάδα. Αυτό πρόκειται να εξετάσει η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρο Χρήματος. Πάντως, για να ξέρετε, ουδείς παρέχει πληροφορίες, ούτε βεβαίως δίνει ονόματα. Και τούτο γιατί η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται με κάθε μυστικότητα. Όπως επίσης κανείς δεν ξέρει εάν στη λίστα αυτή που πήγε σε όλες τις ευρωπαϊκές αρχές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποια συγκεκριμένα ονόματα περιλαμβάνονται και τι σχέση μπορεί να έχουν με την Ελλάδα. Πληροφορούμαι ωστόσο ότι ενδεχομένως η λίστα αυτή μπορεί να κρύβει εκπλήξεις (αφού αναγράφονται ορισμένα πρόσωπα με τα… κοσμικά τους ονόματα). Και κάτι ακόμα. Όσα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών είδαν το φως της δημοσιότητας, δόθηκαν από πολιτικούς (π.χ. στην Αγγλία) και όχι από τράπεζες ή από αρχές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

***
Ο Πούτιν αυτοκτόνησε οικονομικά

Εκείνο που λένε οι τράπεζες (ανάμεσά τους και οι δικές μας) είναι ότι αυτό που θα δυσκολέψει περισσότερο τον Πούτιν (θα του προκαλέσει δηλαδή οικονομική ασφυξία, όπως μου το περιέγραψαν) είναι η δέσμευση των αποθεματικών της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Ενα αποθεματικό με 650 δισ. δολ. έχει δεσμευθεί με το 20% μόνον να είναι στη Ρωσία και αναμένεται ότι θα φέρει νομισματικό σεισμό. Ένας από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες της χώρας μας, μου είπε ότι με τον πόλεμο που ο Πούτιν κήρυξε στην Ουκρανία και με τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν «είναι σαν να αυτοκτόνησε οικονομικά».

***
Μένει ο πρόξενος, κομβόι, διαφυγής προξενείο από Μαριούπολη

Την ώρα που άρχισε ο βομβαρδισμός του Κιέβου, στην Μαριούπολη, στο γενικό προξενείο λαμβάνονταν δραματικές αποφάσεις. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα προσπαθούσαν όλο το πρωί της Τρίτης να καταλάβουν την πόλη. Μια προσπάθεια που άρχισε εδώ και μια εβδομάδα. Οι βόμβες και οι οβίδες πέφτουν πλέον κοντά στα σπίτια. Θύματα υπάρχουν πολλά. Έτσι αποφασίστηκε σήμερα στις 11 το πρωί, να ξεκινήσει ένα κομβόι, με ομογενείς που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη. Ανάμεσά τους και Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Θα επιχειρήσουν να φθάσουν οδικώς με ασφάλεια στη Ρουμανία. Ήδη προς τούτο ενημερώθηκαν όλοι οι αντιμαχόμενοι Επικεφαλής της αυτοκινητοπομπής θα είναι ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, ενώ ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο γενικό προξενείο μαζί με ομογενείς και τα παιδιά τους που βρήκαν καταφύγιο στο υπόγειο του προξενείου. Το γενικό προξενείο Μαριούπολης θα παραμείνει ανοικτό, παρά τους βομβαρδισμούς. Θα παραμείνει ανοικτό για τους ομογενείς μας.

***
Χωρίς ρεύμα και νερό στη μαύρη αγορά

Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις, που βομβαρδίζουν σφοδρά την πόλη των 400.000-500.000 κατοίκων, έχουν κόψει το ρεύμα σε πολλές γειτονιές. Όπως μαθαίνω από την Μαριούπολη το πλέον επικίνδυνο είναι ότι έχει διακοπεί και η ύδρευση. Εμφανίζονται, λοιπόν κάποια βυτιοφόρα και εν μέσω βομβαρδισμών πωλούν στη μαύρη αγορά πόσιμο νερό. Οι ουρές που σχηματίζονται για το νερό μπορεί να ξεπεράσουν και τα 500 άτομα, την ώρα, επαναλαμβάνω που οι οβίδες πέφτουν συνεχώς στην πόλη. Την ίδια ώρα οι αυτονομιστές του Πούτιν προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη, αν και αυτά τα στρατεύματα είναι πιθανότατα ο προπομπός μιας μεγαλύτερης ρωσικής δύναμης

***
Γιατί ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Γκάρι Κασπάροφ

Αν και η συζήτηση στη Βουλή για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διατηρήθηκε σε ήπιους τόνους, ωστόσο έμοιαζε ακόμα μια φορά με μια κομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή (ότι ανήκουμε στη Δύση), στον Ελευθέριο Βενιζέλο, στον ιστορικό Timothy Snyder που χαρακτήρισε την Ουκρανία «αιματοβαμμένη χώρα» εξαιτίας των πολύχρωμων ταλαιπωριών της, άρχισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάποια στιγμή έκανε αναφορά και στον Ρώσο παγκόσμιο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ προφανώς θέλοντας να δείξει πως απαιτείται στρατηγική σε τέτοιου είδους διεθνή ζητήματα, όπως στρατηγική απαιτείται παίζοντας μια παρτίδα σκάκι. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράλογη και ανιστόρητη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι η Ελλάδας ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Τόνισε μάλιστα πως συντελείται μια τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης. «Η εισβολή της Ρωσίας», είπε, «ξυπνά μνήμες πολέμων επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και μαζί της το διεθνές Δίκαιο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

***
Η Ρωσία και η ανύπαρκτη απειλή

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ρωσία εισέβαλε με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή. «Πρόκειται για μια βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών» και επανέλαβε τη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου, προς τον τότε Γερμανό πρέσβη, που είχε ζητήσει η Ελλάδα να αλλάξει την απόφαση για στήριξη προς την Σερβία: «Το έθνος μου είναι μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξω μια τόσο μεγάλη ατιμία» «Το λέω ξανά» είπε ότι «η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας, της ειρήνης, της νομιμότητας και της Δημοκρατίας» για να επισημάνει: «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί εμείς αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο; Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και καλώ τις ΜΚΟ που μέχρι τώρα συνδράμουν να κινηθούν και σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

***
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτείται εθνική σύνεση

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε αμέσως σε κριτική λέγοντας: Χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς. Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες υπάρχει, και είδαμε που οδηγεί αυτό» και πρόσθεσε: Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές». Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και

***
Τσίπρας… 360 μοιρών

Σε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας θέλησε να απαντήσει στο δόγμα Καραμανλή (ανήκομεν εις την δύση), λέγοντας: «Είμαστε και Ανατολή και Δύση και Βορράς και Νότο», για να του απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: «Είστε Τσίπρας 360 μοιρών».

***
ΚΚΕ: θα γίνουμε στόχος αντιποίνων

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διερωτήθηκε για τον οπλισμό που στείλαμε για την Ουκρανία: «Θα γίνουμε στόχος αντιποίνων. Μήπως έχετε καμία μονάδα έτοιμη να φύγει για Ουκρανία;»

***
Οι γαλάζιοι βουλευτές, οι εκλογές και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Πάμε τώρα στα «πηγαδάκια» που σχηματίσθηκαν στη Βουλή στο περιθώριο της συζήτησης για την Ουκρανία. Όχι δεν υπήρξε καμμιά συζήτηση για το πού πάει ο Πούτιν ή εάν θα αντέξουν οι ουκρανοί. Αυτά συζητιούνταν μέσα στην Ολομέλεια. Στα περισσότερα πηγαδάκια νεοδημοκρατών βουλευτών κυριαρχούσαν (όσο περίεργο κι αν φαίνεται) οι… εκλογές. Υπήρξε διάσταση απόψεων. Άλλοι έλεγαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει τις εκλογές πιο γρήγορα (προέβλεψαν μάλιστα και ημερομηνία εκλογών την… 22α Μαΐου) και άλλοι ότι θα φέρει τις εκλογές αργότερα, ίσως τον Σεπτέμβριο. Ουδείς όμως προέβλεψε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Κάποιοι ωστόσο το προχώρησαν ένα βήμα πιο μπροστά αναφέροντας ότι η τελευταία δημοσκόπηση δίνει μια μονάδα πάνω την ΝΔ από την προηγούμενη δημοσκόπηση και ότι σε τέτοιου είδους κρίσεις τονώνονται τα προφίλ των ηγετών, συνεπώς ανοίγει, είπαν, ένα παράθυρο ευκαιρίας.

«Ποιο παράθυρο ευκαιρίας συζητείτε συνάδελφοι;», απάντησαν άλλοι βουλευτές που άρχισαν ευθύς αμέσως τις εξομολογήσεις: Ο ένας μετά τον άλλον γκρίνιαζαν για τις υπέρογκες αυξήσεις και στους δικούς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου. Εις εξ αυτών (όνομα δεν λέω για ευνόητους λόγους) μάλιστα ανέκραξε: «Μακάρι να γίνουν οι εκλογές προτού να έρθει ο επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ, γιατί δεν ξέρω τι θα γίνει».

Ντόρα: Πρόκριμα ο ευρωστρατός

Σε ένα άλλο πηγαδάκι, πολύ μακριά από το προηγούμενο η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την αντίδραση της Ευρώπης έλεγε με την εμπειρία που την διακρίνει πως αυτή ίσως να είναι πρόκριμα για τον ευρωστρατό και για την ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι που το είχαν επισημάνει τόσο ο Πρόεδρος Μακρόν όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.