Εκκένωση μέρους προσωπικού του Γενικούς Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών θα πραγματοιηθεί αύριο 2 Μαρτίου στις 11:00 σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολη, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα δυτικά, δηλαδή προς Μολδαβία και Ρουμανία, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενίου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν.

Η πομπή των αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη αύριο στις 11:00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα.

Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά, για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.