Μια ενδιαφέρουσα είδηση σχετική με τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου αποτελεί το ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής View Master Films το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η φόνισσα», δρομολογείται για μια ακόμη μεταφορά στην μεγάλη οθόνη, μετά την εκδοχή του Κώστα Φέρρη, παραγωγής 1974 με πρωταγωνίστρια την Μαρία Αλκαίου.

Το κορυφαίο αυτό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πρόκειται να μεταφερθεί φέτος στον κινηματογράφο με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνου Βενετόπουλο και πρωταγωνίστριες τις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Πρωτόπαππα. Η προσαρμογή του σεναρίου θα γίνει από την Κατερίνα Μπέη, η καλλιτεχνική διεύθυνση θα είναι της Εύας Νάθενα και με την προϋπόθεση ότι τα γυρίσματα της ταινίας θα αρχίσουν την Άνοιξη του 2022 στη Λακωνική Μάνη, το κοινό θα μπορέσει να δει την ταινία το φθινόπωρο του 2023.

Σκηνή από την «Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη

Η ιστορία της «Φόνισσας» τοποθετείται στην Σκιάθο στις αρχές του 1900 και σε ένα δυστοπικό, λαβυρινθώδη κόσμο που βουλιάζει στην θρησκοληψία, την πατριαρχία και τις δεισιδαιμονίες. Στοιχεία που αποδυναμώνουν πλήρως την γυναικεία προσωπικότητα καθώς η αξία της γυναίκας μετριέται με την προίκα σε χωράφια και ασπρόρουχα, και η θέση της είναι χειρότερη από των ζώων. Ωστόσο η Φραγκογιαννού, αναλαμβάνει να «απελευθερώσει» τα μικρά κορίτσια από το βάρος της αδιέξοδης ζωής που τα περιμένει, μέχρι που η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού, απειλεί την φαινομενική ηρεμία της κοινωνίας του νησιού.

Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος είναι συγγραφέας, κινηματογραφιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες «Draw with me», «Perchance», «A Stone Appears»και «Silent Treatment» και την μεγάλου μήκους «Άνδρας στη σοφίτα».

Να σημειωθεί τέλος, οτι το 2011 ακολούθησε μια ακόμα κινηματογραφική «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία Στέλλας Αρκέντη, με την Ιωάννα Γκαβάκου. Κέρδισε  το 1ο βραβειο στο διεθνες φεστιβαλ Λευκαδος.