Θα πρέπει να ξέρετε ότι όλες αυτές οι απειλές της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά, δεν περνούν απαρατήρητες από την Αθήνα. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Αμύνης παρακολουθούν προσεκτικά την όλη κατάσταση, με υποδειγματική ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα. Έχουν βεβαίως αυξηθεί οι περιπολίες (από ξηρά, θάλασσα και αέρα) στο Αιγαίο, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή την εποχή κάθε χρόνο.

Για τις απειλές αυτές αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων που κλιμακώνονται. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα έστειλε ένα μήνυμα στην Άγκυρα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ για τα ελληνικά νησιά, όμως κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία» είπε και πρόσθεσε: «Πήραν, όμως, άμεση απάντηση απ’ όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα».

***
Αποκάλυψη: Η περίεργη… κορνίζα στο Πεντάγωνο

Όσοι επιτελείς έχουν βρεθεί στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (που αποτελεί την πιο απόρρητη αίθουσα της ελληνικής επικράτειας) σίγουρα θα πρόσεξαν ότι σε περίοπτη θέση στον τοίχο υπάρχει μια περίεργη κορνίζα. Σε αυτή την κορνίζα βρίσκεται ένα… σχέδιο πτήσεως που είχε υποβάλει το πλήρωμα ενός τουρκικού ελικοπτέρου για να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη. Τι είχε συμβεί; Πώς βρέθηκε το τουρκικό σχέδιο πτήσεως στο ΓΕΕΘΑ; Πώς είναι δυνατόν οι Τούρκοι που χρόνια τώρα (από το 1974) δεν υποβάλλουν σχέδια πτήσεως ως οφείλουν όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών να κατέθεσαν σχέδιο πτήσεως με όλους τους κανόνες της διεθνούς αεροπλοΐας; Η ιστορία έχει ως εξής και σας τη μεταφέρω πάραυτα…

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, το καλοκαίρι του 2016, ένα τουρκικό ελικόπτερο Σικόρσκι, μεταφέροντας οκτώ τούρκους στρατιωτικούς ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη με το πλήρωμα και τους επιβάτες να ζητούν πολιτικό άσυλο. Πράγματι, όπως ενθυμείστε, προσγειώθηκαν και όντως ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Οι τούρκοι (και προσωπικά ο Ερντογάν) είχαν εκνευριστεί και μέχρι σήμερα ζητούν να εκδώσουμε τους οκτώ στρατιωτικούς, αλλά τότε ζήτησαν επιπλέον πίσω και το ελικόπτερό τους. Θα έστελναν ένα άλλο ελικόπτερο για να παραλάβει το πρώτο. Πώς όμως θα έρθει; Κλαδάρχης του Γενικού Επιτελείου ήταν ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος (σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ), ο οποίος διεμήνυσε τους απέναντι ότι για να περάσει στην ελληνική επικράτεια τουρκικό ελικόπτερο θα πρέπει πρώτα να υποβάλει σχέδιο πτήσεως. Τι να κάνουν οι Τούρκοι υπέβαλαν σχέδιο πτήσεως. Το πήρε ο στρατηγός, το κορνίζαρε, δείχνοντας ότι οι Τούρκοι, όταν το θελήσουν (ή όταν βρίσκονται σε ανάγκη) αναγνωρίζουν εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και ξέρετε πώς;

***
Τα…Tiger, τα F-16 και τα σχέδια πτήσεως

Στην Ελλάδα θα γίνει προσεχώς η άσκηση των μαχητικών Tiger. Πρόκειται για μοίρες F-16 που έχουν στην ουρά τους ζωγραφισμένη μια τίγρη. Σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν μια τέτοια μοίρα και όλες έχουν προκληθεί στην Ελλάδα για μια άσκηση. Έχει προσκληθεί βεβαίως και η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ, που επίσης διαθέτει μοίρα Tiger. Για να έρθουν όμως τα τουρκικά αεροπλάνα στον Άραξο, θα πρέπει να υποβάλουν πρώτα σχέδιο πτήσεως. Διαφορετικά δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η είσοδος στο FIR Αθηνών. Δηλαδή με δυο λόγια τα τουρκικά F-16 που κάνουν σήμερα υπερπτήσεις πάνω από νησιά και βραχονησίδες που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας εάν θελήσουν να πάρουν μέρος σε μια τέτοια άσκηση θα πρέπει να υποβάλουν σχέδιο πτήσεως. Διαφορετικά… ξύδι, όπως θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός.

***
Ένα νομοσχέδιο με αρχηγούς κομμάτων

Όσοι παρακολούθησαν από το κανάλι της Βουλής τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά, η οποία είχε μετατραπεί από το μεσημέρι και μετά σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σίγουρα θα διαπίστωσαν ότι για άλλη μια φορά επικράτησαν υψηλοί τόνοι. Με το «καλημέρα σας» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.

Να ξέρετε πάντως ότι η φράση του Γιώργου Τσίπρα – εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού – ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» κυριάρχησε στη συζήτηση για την αμυντική θωράκιση της χώρας, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών. Έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να απαντήσει ότι πρόκειται για «τον υπέρτατο αυτοσκοπό», καταδικάζοντας παράλληλα την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίστηκε να ψηφίζει «παρών» επί της αρχής, «όχι» για τα πρόσθετα 6 Rafale και «ναι» για τις φρεγάτες. Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε: «Μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία»

***
Τσίπρας: Όχι λευκή επιταγή για αμυντικές δαπάνες

Ο κ. Τσίπρας «κάλυψε» τον βουλευτή του για την επίμαχη φράση, για να προσθέσει ότι υπερψηφίζει την προμήθεια του Ναυτικού, αλλά δεν δίνει «λευκή επιταγή» για τις αμυντικές δαπάνες, για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει τα θέματα σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ, με το «ναι» στις φρεγάτες και το «όχι» στα πρόσθετα 6 Rafale να βγάζουν «παρών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Υπογράμμισε, δε, ότι για τη Νέα Δημοκρατία, η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός και ζήτησε να σταλεί μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον την πατρίδας. Η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα. Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Rafale και με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Rafale . Και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων», είπε ανάμεσα στα άλλα ο Πρωθυπουργός.

***
ΣΥΡΙΖΑ: Απροστάτευτη η κοινωνία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται αποσπασματικά δηλώσεις και στάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πολιτική αντιπαράθεση. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στην ακρίβεια είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία». Σαν παράδειγμα παρελκυστικής τακτικής έφερε ότι όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση για 5 δισ. απευθείας αναθέσεις ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν σε αυτά βάζει και την αγορά των Rafale. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι μιλά για υπεύθυνη διαχείριση «τήν ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς, χωρίς ένα ευρώ να μαπίνει στην αμυντική βιομηχανία. Και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιεί τα αμυντικά θέματα και την αγορά εξοπλισμών για πολιτική εκμετάλλευση.

***
Η κοινοβουλευτική… τορπίλη

Μόλις (εν μέσω χειροκροτημάτων) κάθισε στο πρωθυπουργικό έδρανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε μια ματιά στην αίθουσα της Ολομέλειας στα έδρανα του βουλευτών της ΝΔ. Ξεχώρισε έναν, τον πρώην Δήμαρχο, ναύαρχο έ.α. Διονύση Χατζηδάκη και του έκανε νόημα να πλησιάσει. Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος να σημειώσω, έχει εξελιχθεί σε δημοφιλέστατο… ατακαδόρο της κυβέρνηση μέσα στοπ Κοινοβούλιο, πλησίασε τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης τότε του είπε: «Διάβασα την ομιλία σου και με αυτά που είπες είσαι η τορπίλη του Κοινοβουλίου». Ο βουλευτής χαμογέλασε και είπε στον Πρωθυπουργό: «Δύο μέρες τώρα εδώ μέσα ρίχνω τορπίλες» για να εισπράξει την πρωθυπουργικό απάντηση «ε, για αυτό σε έχω ονομάσει τορπίλη του Κοινοβουλίου». Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδάκη για την πρόταση του για την απαλλαγή της φορολογίας του πτητικού και καταδυτικού επιδόματος. Αλλά ο κ. Χατζηδάκης γνωρίζοντας ότι την τελική ενέργεια την έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, γύρισε προς το μέρος της και της φώναξε: «Όταν έχω την Ντόρα δεν φοβάμαι τίποτα».

***
Η κενή αίθουσα

Όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, συνέβη το εξής απρόοπτο. Όπως κατήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης ελάχιστοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην αίθουσα να παρακολουθήσουν την ομιλία του. Και όσο περνούσε η ώρα ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στην αίθουσα μειωνόταν συνεχώς. Έως ότου έμειναν δύο ή τρεις. Τότε παρενέβη πάλι ο Διονύσης Χατζηδάκης και έκανε παρατήρηση στους Συριζαίους λέγοντας πως είναι ντροπή να ομιλεί μια εμβληματική προσωπικότητα όπως είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και αυτοί να απουσιάζουν.

***
Τι λέει ο Σταικούρας για τον Χουλιαράκη

Ζήτησα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να μου κάνει ένα σχόλιο για την πρόσληψη του Γιώργου Χουλιαράκη στην Τράπεζα της Ελλάδος ως οικονομικού συμβούλου του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και ξέρετε τι μου απάντησε: «Στην Τράπεζα της Ελλάδος τον προσέλαβαν, όχι στην κυβέρνηση».

***
Έφυγε η γιαγιά που αγκάλιαζε τους πρόσφυγες

Θλίψη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η Ευστρατία Μαυραπίδου, μια από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς Λέσβου, που η φωτογραφία τους το καλοκαίρι του 2015 να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή, έκανε το γύρο του κόσμου, αποτελώντας και την αφορμή να προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016.Από τις τρεις γιαγιάδες, πρώτη η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε τον Ιανουάριο του 2019 σε ηλικία 92 ετών, ενώ ζει η Αιμιλία Καμβύση 92 χρονών σήμερα. Τις «γιαγιάδες της Λέσβου» είχαν επισκεφθεί και τιμήσει τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.