Ανατροπές στο χρονολόγιο πληρωμής φόρων και τακτοποίησης φορολογικών υποχρεώσεων έφεραν η μετάλλαξη Ομικρον και η χιονοθύελλα «Ελπίδα».

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χρονικές ανάσες στους φορολογούμενους προκειμένου να πληρώσουν φόρους και τέλη, να υποβάλουν δηλώσεις και αιτήσεις, αλλά και να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Τέσσερις είναι οι κρίσιμες προθεσμίες. Η σημερινή, η 15η Φεβρουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου και η 31η Μαρτίου.

Μετά τις ανακατατάξεις που επήλθαν αυτό το διάστημα λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης φόρων και τακτοποίησης φορολογικών εκκρεμοτήτων έχει ως εξής:

15 Φεβρουαρίου 2022: Τα νοικοκυριά που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έχουν δεύτερη ευκαιρία να επισκεφθούν την πλατφόρμα myΘέρμανση για να υποβάλουν αίτηση και να εισπράξουν το επίδομα των 100-750 ευρώ. Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν είτε να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις τον φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν από την Πρωτοχρονιά.

28 Φεβρουαρίου 2022: Είναι η τελευταία ημέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων των οχημάτων. Επίσης εκπνέει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας.

Μάλιστα χθες τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27/10/2020 έως 31/7/2021 να εντάξουν στην ειδική ρύθμιση οφειλές που ήταν ρυθμισμένες έως 5 Νοεμβρίου 2021. Επίσης είναι η τελευταία ημέρα υποβολής:

▪ Τροποποιητικών δηλώσεων με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

▪ Δηλώσεων φορολογικού έτους 2020 από κληρονόμους.

▪ Δηλώσεις φορολογουμένων με αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή.

▪ Τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.

▪ Δηλώσεων που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

31 Μαρτίου 2022: Εκπνέει η νέα προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Με τα σημερινά δεδομένα, στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15% από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο της πανδημίας.