Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του στηρίζει τις αξιώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όσον αφορά την ασφάλειά τους και επιδιώκει να σφυρηλατήσει ισχυρότερους περιφερειακούς δεσμούς, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αυτή του Κόλπου, σε μια περίοδο που οι μεγάλες δυνάμεις επιχειρούν να αναβιώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν υπέγραψαν το 2020 τις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ» για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ. Οι δύο αραβικές χώρες συμμερίζονται τις ανησυχίες του Ισραήλ για το Ιράν και τις συμμαχικές δυνάμεις του στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, τον πρίγκιπα διάδοχο Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν.

Τα ΗΑΕ έχουν δεχτεί δύο φορές επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τους Χούθι της Υεμένης, τους αντάρτες που στηρίζονται από το Ιράν.

«Στηρίζουμε πλήρως τις αξιώσεις σας για ασφάλεια και καταδικάζουμε με κάθε τρόπο τις επιθέσεις στην εθνική κυριαρχία σας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Βρισκόμαστε εδώ για να βρούμε τρόπους και μέσα, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ανθρώπων που επιδιώκουν την ειρήνη στην περιοχή μας», είπε ο Χέρτσογκ, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο Σεΐχ Μοχάμεντ απάντησε ότι το Ισραήλ και τα ΗΑΕ «συμμερίζονται μια κοινή άποψη για τις απειλές σε ό,τι αφορά την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια, ιδίως (τις απειλές) εκ μέρους των παραστρατιωτικών και τρομοκρατικών δυνάμεων».

Καθ’ οδόν προς τα ΗΑΕ, το αεροπλάνο του Χέρτσογκ πέταξε πάνω από τη Σαουδική Αραβία, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε «μια πραγματικά πολύ συγκινητική στιγμή». Ισραηλινοί και Σαουδάραβες δεν διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς, όμως το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το βασίλειο. «Οι Συμφωνίες του Αβραάμ πρέπει να συνεχιστούν και περισσότερες χώρες να ενωθούν μαζί μας σ’ αυτήν την προσπάθεια», είπε ο Χέρτσογκ στον Σεΐχ Μοχάμεντ.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ θα συναντηθεί και με μέλη της εβραϊκής κοινότητας των ΗΑΕ, μετέδωσε το πρακτορείο WAM.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ