Σε 33.716 ανέρχονται οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 70 θάνατοι, ενώ έχουν καταγραφεί 639 διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας. Να ξέρετε, ότι οι ειδικοί αποδίδουν τα κρούσματα αυτά (που έχουν φθάσει και τα 50.000) στη γιορτή των Χριστουγέννων. Για το τι έγινε την Πρωτοχρονιά και πόσα κρούσματα προκάλεσαν (με τα νέα μέτρα) θα το μάθουμε την άλλη εβδομάδα. Στο μεταξύ το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση και οι ΜΕΘ γεμίζουν. Ρώτησα υπεύθυνους των ΜΕΘ να μου πουν πόσοι από τους νοσηλευόμενους είναι ανεμβολίαστοι και η απάντηση που έδωσαν προβληματίζει: «Τι εννοείτε ανεμβολίαστοι;», μου είπαν «γιατί εμείς λογαριάζουμε μερικώς ανεμβολίαστους και όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση από τον Ιούνιο και δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση. Ναι, σχεδόν όλοι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και με τη μετάλλαξη Δέλτα». Αυτά μου είπαν με τη σημείωση ότι στα εξωτερικά ιατρεία μεγάλου νοσοκομείου της πρωτεύουσας μπορεί κάποιος να περιμένει και 24 ώρες έως ότου να βρει κρεββάτι. Τόσο πιεσμένο είναι το σύστημα, τόσο γρήγορα γέμισαν τα νοσοκομεία.

***
Στο Καστελλόριζο βούτηξαν τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο

Θα σας πάω τώρα στην εσχατιά του Αιγαίου, στο Καστελλόριζο όπου οι ακρίτες της Ορεστιάδας, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο με την γαλανόλευκη βούτηξαν για τον σταυρό. Ο εφετινός εορτασμός των Θεοφανίων και ο αγιασμός των υδάτων στο ακριτικό αυτό νησί ξεχείλιζε από συγκίνηση. Δεν είναι μόνον ότι ήρθαν από τον Έβρο και από άλλα μέρη για να βουτήξουν και να πάρουν τον σταυρό και την ευλογία των Θεοφανίων ήταν και η βροντώδη φωνή που ακούστηκε στο λιμάνι με τον εθνικό ύμνο, με τα λιγοστά καραβάκια να πανηγυρίζουν με τις σειρήνες και τα καπνογόνα τους. Ήταν βεβαίως και η ελληνική σημαία με την οποία βούτηξαν οι ακρίτες μαζί με τους κατοίκους του νησιού που έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή θα κυματίζει υπερήφανα σε κάθε ελληνικό νησί.

***
Ο σταυρός στου Αιγαίου τα νερά

Και μετά το Καστελλόριζο θα σας πάω στην καρδιά του Αιγαίου, εκεί όπου έπλεε η φρεγάτα επιφυλακής του Στόλου «Αιγαίον», η οποία δέχθηκε εξ ουρανού επισκέπτες. Ήταν ο υφυπουργός Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με ιερωμένους που έφθασαν με ελικόπτερο στην φρεγάτα για τον αγιασμό των υδάτων του Αιγαίου. Και εκεί η εκδήλωση ήταν συγκινητική με τρεις υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού να βουτούν στο καταγάλανο (πλην όμως κρύο) Αιγαίο να πιάσουν τον σταυρό και να δεχθούν τις ευλογίες των ιερωμένων. Και μια λεπτομέρεια το πλήρωμα της φρεγάτας ήταν σχεδόν όλο εμβολιασμένο. Του ανεμβολίαστους ούτε καν τους παρουσίασαν στο κατάστρωμα. Να σημειώσω ότι η φρεγάτα «Αιγαίον» βρίσκεται σε υψηλότατη επιχειρησιακή ετοιμότητα ανάληψης οποιασδήποτε επιχειρησιακής δράσης.

***
Μητσοτάκης: Κάθε μέρα πεθαίνουν ανεμβολίαστοι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λήμνο αναφέρθηκε στους ανεμβoλίαστους και στην ανάγκη εμβολιασμού λέγοντας: «Κάθε μέρα πεθαίνουν ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας γιατί δεν επέλεξαν το ασφαλές. Όλοι οι διασωληνωμένοι στη χώρα, όλοι, είναι Δέλτα. Δεν έχουμε ακόμα, ευτυχώς, καμία διασωλήνωση Όμικρον, καμία. Αλλά από τους διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή το 86% είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι πραγματικά κρίμα.

***
Στη Λήμνο με τα F-16

Στη Λήμνο ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και την 130 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και τα F-16 που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας (Readiness). Ενημερώθηκε για τη λειτουργία της 130ΣΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον διοικητή της, σμήναρχο Γρηγόρη Καραμπιτιάνη. Ο πρωθυπουργός εξήρε το υψηλό φρόνημα, τον επαγγελματισμό και την προσήλωση όσων υπηρετούν στη Σμηναρχία Μάχης και ευχαρίστησε για όλα όσα προσφέρουν καθημερινά στην πατρίδα τους πιλότους και τους τεχνικούς των αεροσκαφών F-16.

***
Γιαγιά 107 εμβολίαστηκε για… παρέα με τις γειτόνισσες

Το λόγο που αποφάσισε να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, αποκάλυψε μια γιαγιά 107 ετών στο Σέρρες. «Ήθελα να εμβολιαστώ γιατί μου έχει λείψει λόγω του κορωνοϊού η παρέα με τις γειτόνισσες», είπε στην εμβολιαστική ομάδα η γιαγιά η οποία γεννήθηκε το 1914, αν κι έχει επίσημο καταγεγραμμένο έτος γέννησης το 1918.

***
Μεγαλύτερη διαύγεια ζήτησε η Πρόεδρος

Επίτιμη δημότης της ακριτικής Γαύδου, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο της πρώτης Ελληνίδας που ασκεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, όπως αναφέρει η απόφαση χαρακτηριστικά, ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο δημοτικό κατάστημα Γαύδου. Η κυρία Σακελλαροπούλου, στην αντιφώνηση της στη διάρκεια της τελετής, εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στη Γαύδο, λέγοντας ότι κάθε φορά που επισκέπτεται ένα ακριτικό νησί, νιώθει πως η καρδιά του ελληνισμού χτυπάει πιο δυνατά· πως κάθε πράξη και κάθε λέξη μετρούν διπλά. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συγκινημένη που βρίσκεται στο νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο, όπως τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Γαύδος αποτελεί «ένα κομμάτι ελληνικής γης καταμεσής στο λιβυκό πέλαγος, έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, που δεν απεμπόλησε τον σεβασμό προς τη φύση στον βωμό του εφήμερου κέρδους. Έναν τόπο όπου ο άνθρωπος αισθάνεται, μέσα από τον δεσμό με τον φυσικό κόσμο, ισορροπία σώματος και πνεύματος». Δεν παρέλειψε όμως να ζητήσει περισσότερη διαύγεια στις επιλογές μας. Είπε συγκεκριμένα «καλούμαστε να δούμε με μεγαλύτερη διαύγεια τις επιλογές μας, τη στάση μας απέναντι στη ζωή, την ηθική μας υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας».

***
Αρχίζει η εκπαίδευση των αστυνομικών για πανεπιστήμια

Δύο ειδικές εκπαιδεύσεις πρόκειται να κάνουν οι αστυνομικοί με το νέο έτος. Μαθαίνω ότι με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου η εκπαίδευση των 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Όπως μου είπε ο υπουργός το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στενή συνεργασία με όλα τα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, της χώρας.

***
Εφαρμογή του νόμου για κακοποίηση ζώων

Η δεύτερη εκπαίδευση αφορά την προστασία των ζώων. Οι αστυνομικοί που θα είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των ζώων (κυρίως αυτοί της περιφέρειας) θα εκπαιδευθούν πρώτον στην εφαρμογή του νόμου (που τέθηκε προσφάτως εν ισχύει) και δεύτερον στην ανίχνευση με ειδικά τσιπάκια των εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς. Και κάτι ακόμα: Ο υπουργός, μαθαίνω μελετά και το θέμα των γαϊδουριών της Σαντορίνης που για αυτά πολλές φορές η χώρα μας βρέθηκε στο στόχαστρο επικριτικών δημοσιευμάτων από τον ευρωπαϊκό τύπο.

***
Έρχεται ο Τζορτζ Τσούνης

Μετανάστης δεύτερης γενιάς, με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης προορίζεται για νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental». Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση του Τζορτζ Τσούνη για την επικύρωση του διορισμού του στην θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της υποψηφιότητας του κ. Τσούνη. Εφόσον ο Τζορτζ Τσούνης λάβει την έγκριση της Γερουσίας, θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα Τζέφρι Πάιατ.