Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι μειωμένες ροές από τη Ρωσία προκάλεσαν και πάλι αβεβαιότητες σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης τους χειμερινούς μήνες.

Το ευρωπαϊκό αέριο αναφοράς για τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκε έως και 20% στα 84,50 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την προσφορά επιδεινώθηκαν από τη δυνητικά αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ασία, η οποία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να προσελκύει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφήνοντας την Ευρώπη για άλλη μια φορά να λιμοκτονεί για το καύσιμο.

«Ενώ η προσφορά στη βορειοδυτική Ευρώπη είναι απίστευτα χαμηλή από την αρχή του νέου έτους, εάν αυτό συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, αναμφίβολα θα προσφέρει ανοδική υποστήριξη όταν η ζήτηση αρχίσει να αυξάνεται ξανά», δήλωσε ο Τομ Μάρζεκ Μάνσερ, αναλυτής για το ευρωπαϊκό αέριο και το LNG στον τιμολογιακό οργανισμό ICIS.

Το ευρωπαϊκό αέριο παραμένει εξαιρετικά ασταθές, με τις τιμές να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς οι ρωσικές ροές στην περιοχή μειώθηκαν. Στη συνέχεια μειώθηκαν απότομα τις τελευταίες ημέρες του έτους καθώς επιπλέον αμερικανικά δεξαμενόπλοια LNG κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη, φέρνοντας μια σύντομη ανακούφιση στις στενές αγορές.

Οι αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της ρωσικής σύνδεσης Yamal-Ευρώπης έχουν σταματήσει για 14 ημέρες. Οι κρατήσεις για την επόμενη ημέρα δείχνουν ότι οι ροές ενδέχεται να παραμείνουν σε αντίστροφη πορεία την Τρίτη.

Πηγή: ΟΤ