Ο ναός της Αγίας Σοφίας του Αίνου (Ενέζ), στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσής του από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, άνοιξε μετά 56 χρόνια, παραμονή Χριστουγέννων, ως Τζαμί-ι Σαρίφ, σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα ilkha.com.

Τζαμί της Κατάκτησης

Η εκκλησία Αγία Σοφία του Αίνου (Enez) είναι βυζαντινό κτίσμα του 12ου αιώνα, μεταβλήθηκε σε Τζαμί της Κατάκτησης το 1456 από τον σουλτάνο τον Πορθητή και ανοίγει τώρα με την ίδια ονομασία.

«Μετά από τα περσινά εγκαίνια του τζαμιού Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, σήμερα συναντιόμαστε πάλι εδώ, για τα εγκαίνια του τζαμιού Αγίας Σοφίας Αίνου -Αδριανούπολης» είπε ο πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, σύμφωνα με τα tourkikanea.

Ο ιστορικός χριστιανικός ναός, ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της περιοχής Αίνου από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, δεν χρησιμοποιούνταν λόγω ρηγμάτων από σεισμούς.

Αποκαταστάθηκε 56 χρόνια μετά και δόθηκε για τη (μουσουλμανική) προσευχή της Παρασκευής από τον Αλί Ερμπάς.

Οπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, το οποίο επικαλείται την τουρκική ιστοσελίδα, κατά την ομιλία του ο Ερμπάς δήλωσε ότι ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας πολιτισμός που έχει επίκεντρο το μουσουλμανικό τέμενος:

«Η καρδιά μας αρχίζει να φτερουγίζει»

«Οταν ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ, ο Προφήτης Μωάμεθ Μουσταφά, μετανάστευσε από τη Μέκκα στο Γιαθρίμπ, ήθελε να κάνει το Γιαθρίμπ “Medina-i Münevvere”, δηλαδή μια φωτισμένη Μεδίνα.

»Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να χτίσει το Masjid an-Nabawi. Επρεπε λοιπόν να χτιστεί ένα τζαμί στο Γιαθρίμπ. Με αυτό το τζαμί, το Γιαθρίμπ έγινε μια φωτισμένη πόλη. Εκεί το τζαμί έγινε σχολείο» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Πριν λίγους μήνες, επισκεφθήκαμε τις βαλκανικές χώρες. Οπου τα μάτια μας βλέπουν έναν μιναρέ, η καρδιά μας αρχίζει να φτερουγίζει. Οπου βλέπουμε τζαμί ή μιναρέ, είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

»Τώρα ανοίγουμε ξανά το τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη για λατρεία. Είθε ο Παντοδύναμος Αλλάχ να το ευλογεί και να του φέρει καλό. Τι όμορφη ενότητα και αλληλεγγύη έχουμε που είμαστε όλοι εδώ ως θεσμοί.

»Εφόσον κάτοχος αυτής της δουλειάς είναι η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο αξιότιμος Γενικός Διευθυντής μας είναι υπεύθυνος εδώ και 5-6 χρόνια.

«Ενα άλλο τζαμί της Αγίας Σοφίας»

»Ο αναπληρωτής υπουργός μας Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμιρτζάν, ο κυβερνήτης μας, ο περιφερειάρχης μας και ο μουφτής μας προσπάθησαν σκληρά χωρίς κανένα δισταγμό, και έτσι μας έδειξε ο παντοδύναμος θεός να βιώσουμε την περηφάνια να ανοίξουμε ένα άλλο τζαμί της Αγίας Σοφίας μαζί. Δόξα στον Κύριό μας».

Μετά την προσευχή του Ερμπάς, στο τέλος της ομιλίας του, κόπηκε η κορδέλα και πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα.