Ακόμη πιο βαρύς έγινε ο απολογισμός της νέας τραγωδίας, της τέταρτης μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, με μετανάστες η οποία σημειώθηκε χθες Παρασκευή ανοιχτά της Πάρου, όταν ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 ανθρώπους αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα τουλάχιστον 16 εξ αυτών (12 άνδρες, 3 γυναίκες και βρέφος).

«Εγκληματική δράση»

Το λιμενικό σώμα διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες). Μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια στην Πάρο.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή,» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Και πρόσθεσε πως οι μετανάστες που χάθηκαν είναι «τα θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία».

Η νέα τραγωδία – ανάμεσα στις πολλές – γράφτηκε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, 5 μόλις ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Πάρου.

Φωτογραφία: Το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες αναποδογυρισμένο στα ανοιχτά της Πάρου

Πάνω από 80 άνθρωποι

Σε σκάφος στο οποίο επέβαιναν πάνω από 80 πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό την Ιταλία, σημειώθηκε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πέσουν στη θάλασσα, παλεύοντας να σωθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάλεσαν σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 και αμέσως δόθηκε εντολή από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας να ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σε αυτήν συμμετέχουν 1 πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, 4 πλοία του Λιμενικού και επιβατηγό πλοίο, δύναμη του λιμενικού και ομάδα βατραχανθρώπων, C 130, και 9 παραπλέοντα πλοία.

Παρά τις συντονισμένες, πολύωρες προσπάθειες και τις καλές καιρικές συνθήκες δεν κατάφεραν ν΄ αποτρέψουν τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων που, απλώς, ονειρεύτηκαν μια καλύτερη ζωή.

Οπως μεταδίδει το parianostypos, στη διάρκεια της επιχείρησης ανοιχτά της Πάρου, φωτοβολίδες και πτητικά μέσα ήταν ορατά από το λιμάνι του νησιού, στο οποίο ανέμεναν δύο ασθενοφόρα και όχημα για να παραλάβει τις σορούς.

Ξεκίνησε από την Τουρκία

Οπως σημειώνει στο Twitter ο λογαριασμός alarm phone, ο οποίος παρέχει ανεξάρτητη υποστήριξη για τους ανθρώπους που διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με προορισμό την Ευρώπη, το σκάφος ξεκίνησε από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ιταλία. Πήρε νερά και οι επιβαίνοντες σε αυτό βρέθηκαν στη θάλασσα.

Φωτογραφία: Τυλιγμένοι με κουβέρτες οι διασωθέντες μετανάστες στο λιμάνι της Πάρου 

Φωτογραφίες parianostypos.gr



Στο ίδιο tweet γίνεται αναφορά για 88 μετανάστες: «88 άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αιγαίο. Μας ειδοποίησαν για ένα ακόμη ναυάγιο ενός σκάφους στο δρόμο από την Τουρκία προς την Ιταλία. Το νερό μπαίνει μέσα στο σκάφος και υπάρχουν ήδη άνθρωποι στο νερό».

Δείτε βίντεο από το σημείο

«Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές»

«Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους χωρίς σωσίβια σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας», δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μετά το νέο ναυάγιο στην Πάρο.

«Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας» προσθέτει ο κ. Πλακιωτάκης.

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία.

»Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

»Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

»Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας, καταλήγει ο κ. Πλακιωτάκης.