Τα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν ραγδαία στη Νέα Υόρκη και σε όλες τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μια πιο «φυσιολογική» εορταστική περίοδο φέτος, καθώς αναβιώνουν οι περιορισμοί ενόψει των συναθροίσεων και των ταξιδιών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο αριθμός των μολύνσεων ανησυχεί τους αξιωματούχους των υπηρεσιών δημόσιας υγείας που βλέπουν την παραλλαγή Όμικρον να εξελίσσεται ταχύτατα σε κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και φοβούνται ότι μετά τις γιορτές θα παρατηρηθεί έκρηξη κρουσμάτων.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε πάντως ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να βάλει σε «καραντίνα» τις ΗΠΑ. Η αυριανή, πολυαναμενόμενη ομιλία του, θα αφορά μόνο τη λήψη μέτρων με στόχο «την πρόσβαση σε τεστ» για την Covid-19. Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, η Τζεν Ψάκι είπε ότι ο Λευκός Οίκος προτιμά να παραμείνουν ανοιχτά, όμως επαφίεται στην κάθε τοπική σχολική περιφέρεια να αποφασίσει.

Με τη νέα παραλλαγή να κυκλοφορεί, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 1,5-3 ημέρες στις περιοχές όπου παρατηρείται μετάδοση στην κοινότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο σχηματίζονταν ουρές γύρω από ολόκληρα τετράγωνα από ανθρώπους που ήθελαν να εξεταστούν για να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί προτού να ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.

«Θέλω απλώς να βεβαιωθώ ότι είμαι αρνητικός προτού να δω την 70χρονη μητέρα της συζύγου μου», είπε ο Ντέιβιντ Τζόκνοβιτς, ενώ περίμενε να κάνει το τεστ στην Ουάσινγκτον.

Η δήμαρχος της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Μιούριελ Μπάουσερ σήμερα ανακοίνωσε ότι καθίσταται ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση για να πάνε στις δουλειές τους. «Νομίζω ότι όλοι μας κουραστήκαμε. Και εγώ κουράστηκα, αλλά θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε όσα συμβαίνουν στην πόλη μας και στο έθνος», εξήγησε στους δημοσιογράφους.

Στη Νέα Υόρκη, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 60% την εβδομάδα που τελείωσε την Κυριακή. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες καταγράφονταν αριθμοί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. «Αυτός είναι ένας δείκτης του τι θα συμβεί σύντομα στην υπόλοιπη χώρα και τι θα πρέπει να περιμένουν –δεδομένου ότι στη Νέα Υόρκη το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό– οι πόλεις και οι Πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού», είπε ο Τζορτζ Μπέντζαμιν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας.

Πολλά θέατρα του Μπρόντγουεϊ ανέβαλαν τις παραστάσεις τους επειδή ηθοποιοί και τεχνικοί ασθενούν. Η δημοφιλής παραγωγή «Χάμιλτον» ακύρωσε τις παραστάσεις μέχρι και μετά τα Χριστούγεννα.

Οι μολύνσεις αυξάνονται και μεταξύ του 61% των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών της χώρας, ακόμη και στο 30% που έχει κάνει και την ενισχυτική δόση.

Η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα στους εμβολιασμένους και οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το κύμα αυτό μπορεί να μην προκαλέσει αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους, όπως τα προηγούμενα. Ο Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Δρ Ντέιβ Τσόξι σημείωσε σήμερα ότι μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, οι νοσηλείες δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό, κάτι που απέδωσε στους εμβολιασμούς και την ενισχυτική δόση. Ζήτησε όμως να γίνουν περισσότερα ώστε να χτιστεί ένας «κυματοθραύστης» όπως είπε, για την παραλλαγή αυτή.