Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικτυακή γνωριμία με το κοινό του λευκώματος «Όταν ο Τύπος έγραφε την ιστορία του 1821» που θα γίνει την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 12.00 μ.μ. από τη Βιβλιοθήκη ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας».

Αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή», το λεύκωμα περιέχει εκτός άλλων πλειάδα πρωτότυπων κειμένων από φύλλα εφημερίδων (1821-1830) που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας».

Εντεκα δημοσιογράφοι, μέλη της Ένωσης, θα σχολιάσουν ισάριθμα κεφάλαια του λευκώματος μετά τον σύντομο χαιρετισμό που θα απευθύνουν η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Θ. Αντωνιάδου και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σταύρος Σάββας.

Αναλυτικότερα θα μιλήσουν οι Τίτος Αθανασιάδης («Οι χειρόγραφες εφημερίδες του αγώνα»), Πέτρος Ευθυμίου  («Η κήρυξη της επανάστασης»), Παύλος Τσίμας («Η ανεξαρτησία του τύπου στην επανάσταση»), Έλενα Χουζούρη  («Οι φιλέλληνες και η συμβολή τους στον αγώνα»), Νικόλας Βαφειάδης  («Το ιδανικό της ελευθερίας στον τύπο»), Άγγελος Στάγκος («Τα οικονομικά του αγώνα»), Κώστας Ιορδανίδης («Αγώνας και εξωτερική πολιτική»), Σωτήρης Μανιάτης («Εσωτερική πολιτική και διχόνοια των Ελλήνων»), Χρήστος Μπάρλας («Μεσολόγγι: “Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι” – Δ. Σολωμός») και Δημήτρης Κ. Ψυχογιός ( «Ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους») και Φανή Πετραλιά ( Επίμετρο ).

Συντονίστρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης θα είναι η, δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος Κατερίνα Λυμπεροπούλου, ενώ η συζήτηση θα πλαισιωθεί από ερμηνευτική ανάγνωση επιλεγμένων πρωτοσέλιδων από μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση: https://zoom.us/j/95910618610