Η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές της Βρετανίας, που λαμβάνουν νέα μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωσή της, τη στιγμή που οι προβλέψεις μιλούν για κυριαρχία του στελέχους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των μέτρων είναι και η επέκταση του αναμνηστικού εμβολιασμού στους άνω των 30 ετών από αύριο, Δευτέρα.

Από μεθαύριο, Τρίτη, οι πλήρως εμβολιασμένες επαφές ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19, θα καλούνται εξάλλου να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ καθημερινά επί επτά ημέρες, ενώ αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κερδίζει γρήγορα έδαφος

«Η παραλλαγή Όμικρον κερδίζει γρήγορα έδαφος στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζαβίντ σε ανακοίνωσή του, εξηγώντας πως αυτό το νέο μέτρο έχει στόχο «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων συμβάλλοντας παράλληλα στον περιορισμό της εξάπλωσης της Όμικρον».

Ο Τζάβιντ κάλεσε επίσης τον πληθυσμό να εμβολιαστεί ή να κάνει την αναμνηστική δόση «μόλις αυτό είναι δυνατό».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μια τρίτη δόση εμβολίου σε όλους άνω των 18 ετών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και ανακοίνωσε πως από αύριο, Δευτέρα, οι άνω των 30 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν αυτή την αναμνηστική δόση.

Το ένα τρίτο των κρουσμάτων ανήκουν στην παραλλαγή Όμικρον

Οι ανακοινώσεις αυτές προστίθενται σε νέα μέτρα που παρουσιάσθηκαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μεταξύ των οποίων η επιστροφή στην τηλεργασία και η πρόσβαση σε ορισμένους χώρους μόνο με υγειονομικό πιστοποιητικό.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν προς ψήφιση στους βουλευτές μεθαύριο, Τρίτη. Αναμένεται ότι θα υιοθετηθούν με τη στήριξη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.

Στο Λονδίνο, το ένα τρίτο των κρουσμάτων της Covid-19 ανήκουν στην παραλλαγή Όμικρον.

Η Όμικρον είναι «τόσο μεταδοτική ώστε θα γίνει κυρίαρχη και αναπτύσσεται με εκθετικό τρόπο», προειδοποίησε ο υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι μιλώντας σήμερα στο SkyNews και δικαιολόγησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβραδύνει την εξάπλωσή της.