Τώρα που τελειώνει αυτός ο χρόνος, θα ήταν καλό να γίνει αναφορά στις αφανείς μαχήτριες της Πολεμικής Αεροπορίας, τα κορίτσια που φέρουν με καμάρι την «πουλάδα» στη στολή και πετούν στο Αιγαίο με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage 2000-5 και F-4. Πετούν μαζί ή φτερό με φτερό με τους άνδρες συναδέλφους τους, φρουροί και αυτές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας.

Όπως συμβαίνει και με τους άνδρες χειριστές μαχητικών αεροπλάνων, έτσι και οι ιπτάμενες της Πολεμικής Αεροπορίας προέρχονται κυρίως από την περιφέρεια, από χωριά, που από μικρές, όπως μου λέει η υποσμηναγός των Mirage Θεοδώρα Δούρου, 28 ετών, από την Μαλεσίνα Φθιώτιδας, «έβλεπα τα μαχητικά Mirage να περνούν πάνω από το σπίτι μου και ήθελα να πετάξω και εγώ με ένα από αυτά». Ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία της να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και μάλιστα του Mirage. που από μαθήτρια ακόμα μπορούσε να ξεχωρίζει τα F-16 από τα Mirage: «Τα Mirage έχουν πτέρυγες Δέλτα, έτσι όπως τα βλέπεις να πετούν ψηλά, σε αντίθεση με τα F-16 που δεν έχουν», έλεγε με την παιδική παρατηρητικότητά της στους συμμαθητές της στο σχολείο που έβλεπαν στα μάτια της την αποφασιστικότητα να πετάξει έναν με αυτά και να υπηρετήσει στην κοντινή από το χωριό της βάση, την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Η Υποσμηναγός Δούρου Θεοδώρα

Έως τότε καμία Ελληνίδα δεν είχε πετάξει με Mirage, θα ήταν η πρώτη σκεφτόταν όταν περνούσε τις δύσκολες εξετάσεις στην Σχολή Ικάρων. Η εκπαίδευση για την υποσμηναγό Θεοδώρα ήταν σκληρή, ίσως πιο σκληρή απ΄ότι το περίμενε, αλλά τα κατάφερε. Μετά την Ικάρων, πήγε στην Καλαμάτα και άρχισε τις πτήσεις πρώτα με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6 αλλά και με άλλα, έχοντας όμως αυτή τη φορά στην στολή της την περιβόητη «πουλάδα». Άλλο ένα ανδρικό οχυρό κατακτήθηκε.

Αν και στην Πολεμική Αεροπορία έχουν μια συνήθεια, να μην ξεχωρίζουν (και καλά κάνουν) στο πεδίο τους άνδρες από τις γυναίκες. Είναι ίσοι και με το σταγονόμετρο δίνουν στοιχεία για τις γυναίκες πιλότους, επιμένοντας να μην κάνουν καμία διάκριση. Κάπως έτσι συμπεριφέρεται και η υποσμηναγός (Ι) Θεοδώρα Δούρου. Λιγομίλητη, αποφεύγει να ομιλεί για τις επιχειρήσεις και τις ασκήσεις που πήρε μέρος, για τα scrabbles που πραγματοποίησε στη βάση της και που βρέθηκε σε ελάχιστα λεπτά στον αέρα, για τις ατέλειωτες ώρες επιφυλακής και για την υπερηφάνεια που νοιώθει όταν μπαίνει στο κόκπιτ του Mirage. Να πετά solo, να μετέχει σε νυχτερινές πτήσεις επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου και όταν φορά την αντί G στολή της, βάζει τη μάσκα της, κλείνει την καλύπτρα της και απογειώνεται από την Τανάγρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι για ένα κορίτσι μόλις 28 χρονών στο πηδάλιο ενός πανάκριβου αεροσκάφους δεν χωρά κανένα λάθος ή κανένας συναισθηματισμός. Είναι βαρύ το φορτίο που κουβαλά στους ώμους της

Η ίδια κάνει λόγο και για τις άλλες υποσμηναγούς στα μαχητικά αεροσκάφη. Κάνει λόγο συγκεκριμένα για την υποσμηναγό (Ι) των F-16 Χρυσάνθη Νικολοπούλου μόλις 26 ετών και για την Αχιλλεία Γεωργακίλα, η οποία μάλιστα εντυπωσίασε τους συμμάχους και κυρίως του Αμερικανούς όταν πετώντας με ένα Phantom-4 σε άσκηση του «Ηνίοχου» που διεξήχθη στο FIR Αθηνών. Προέρχεται από αεροπορική οικογένεια καθώς πιλότοι είναι ο αδελφός και ο σύζυγός της. Ακόμα στην Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί και η υποσμηναγός Ιωάννα Χρυσαυγή που ήταν η πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε Φάντομ, σήμερα είναι εκπαιδεύτρια πιλότων. Υπάρχουν όμως και άλλες Ελληνίδες στην Πολεμική Αεροπορία, που υπηρετούν είτε σε μεταγωγικά αεροσκάφη, είτε σε ελικόπτερα, όπως η Αγαύη Κουσουράκη που το πάθος, η σκληρή δουλειά και η πίστη στους στόχους της την έκαναν να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Super Puma και υπασπίστρια σήμερα του υφυπουργού Αμύνης Νίκου Χαρδαλιά.

Η Υποσμηναγός Αχιλλεια Γεωργακιλα

***

Ευλαβική τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα

Μία πρώτη κουβέντα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία και θα συμμετάσχει. Παρούσα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία να σημειώσω έχει προσκληθεί και αυτή στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και όπως μου λένε, θα είναι η πρώτη φορά που θα διαβεί την πύλη της Ιεράς Συνόδου γυναίκα. Θα είναι υψίστη τιμή, όπως μου έλεγαν από το Μαξίμου, η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Ιερά Σύνοδο. Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν μεταξύ άλλων, το θέμα της πανδημίας ενόψει Χριστουγέννων, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν (με την… ευλαβική τήρηση των μέτρων) οι ναοί και η πορεία των εμβολιασμών. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε για ακόμη μία φορά τη συνεργασία και τη στήριξη της εκκλησίας στην αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας λέγοντας πως πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στους ιερείς. Οπως όλοι γνωρίζετε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μητροπολιτών που, όχι απλώς εκφράζουν αντιεπιστημονικές απόψεις για την πανδημία, αλλά καταστρατηγούν και τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

***
Η διασωλήνωση του Γιώργου Τράγκα

Τελικά δεν απέφυγε τη διασωλήνωση ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» νοσώντας από κορωνοϊό, όντας ανεμβολίαστος. Έως την Τετάρτη ο Γιώργος Τράγκας συνέχιζε να υποστηρίζεται αναπνευστικά με χορήγηση οξυγόνου, ωστόσο δεν ήταν διασωληνωμένος, ενώ λάμβανε εναλλάξ οξυγόνο είτε μέσω της συσκευής high flow oxygen therapy είτε μέσω της συσκευής bipap. Οι συσκευές bipap είναι αυτές που χορηγούν οξυγόνο υπό μεγάλη πίεση. Το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του παρέμενε σταθερή, παρά την επιβάρυνση του οργανισμού του λόγω υποκείμενου νοσήματος -σακχαρώδης διαβήτης- δημιούργησε αρχικά μικρή αισιοδοξία στους γιατρούς, που τηρούσαν στάση αναμονής. Ξημερώματα Παρασκευής η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, παραμένει κρίσιμη και χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

***
Ο τέλειος παραλογισμός των αντιεμβολιαστών

Αυτό που συνέβη την Παρασκευή το πρωί σε γυμνάσιο του Αιγινίου Πιερίας, είναι πρωτοφανές, απαράδεκτο, προκλητικό και βεβαίως ποινικά κολάσιμο: Αρνητές του κορωνοϊού «συνέλαβαν» τον διευθυντή του σχολείου, του πέρασαν… χειροπέδες, τον έβαλα δια της βίας σε ένα αυτοκίνητο και τον πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Αυτό που εν ολίγοις συνέβη είναι ένας τέλειος παραλογισμός, αφού παράνομοι συλλαμβάνουν έναν Έλληνα πολίτη και να τον οδηγούν στον νόμο. Ο γυμνασιάρχης αντιστάθηκε στη σύλληψή του, ενώ οι 10 περίπου «θεματοφύλακες» αφού πήγαν τον διευθυντή του σχολείου στο αστυνομικό τμήμα, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην ασφάλεια Κατερίνης. Μετά τη σύλληψη των αρνητών, ο διευθυντής του γυμνασίου νοσηλεύεται προληπτικά, καθώς υπέστη σοκ, ενώ η πράξη των «Θεματοφυλάκων» έσπειρε μεγάλη οργή στους εκπαιδευτικούς του τοπικού σχολείου.

***
Η Ελένη Μυριβίλη και το Politico

Μία Ελληνίδα, η Ελένη Μυριβήλη, εγγονή του Στρατή Μυριβήλη, συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 28 ανθρώπους που ασκούν περισσότερη επιρροή, σύμφωνα με το «Class of 2022» του Politico. Είναι Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον Δήμο Αθηναίων, η οποία υπάγεται στην υποκατηγορία των ιδεαλιστών (dreamers). Η κυρία Μυριβήλη συγκαταλέγεται στην «φουρνιά» του 2022 μεταξύ εξίσου σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Μάριο Ντράγκι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Όλαφ Σολτς, για το έργο της στη διαχείριση των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το Politico, προσδίδοντας στην Ελένη Μυριβήλη τον χαρακτηρισμό «πρωτοπόρος», περιγράφει ότι έχει επιφορτιστεί με την επινόηση τρόπων για να σωθούν ζωές, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλεί μεγαλύτερους, θερμότερους, συχνότερους και πιο θανατηφόρους καύσωνες.

***
Ημέρες πλήρους lockdown

Τις ημέρες πλήρους lockdown ξανάζησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισκεπτόμενος την Βιέννη και την Μπρατισλάβα. Και στις δύο ευρωπαϊκές πόλεις λόγω πανδημίας και σκληρού lockdown δεν κυκλοφορούσε τίποτε, τα πάντα ήταν κλειστά και μόνον καφέ από το δρόμο μπορούσες να πάρεις. Να σκεφτείτε ότι στα ξενοδοχεία που έμενε είχαν αφαιρεθεί τα πάντα από το mini bar, δεν λειτουργούσαν τα εστιατόρια και το φαγητό ερχόταν στο δωμάτιο. Θύμιζε το δικό μας lockdown, μόνον που έλειπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας να τους ενημερώνει από τηλεοράσεως στις 6 το απόγευμα.

***
Η νέα πρέσβης στο Βατικανό

Με το που έφυγε ο Πάπας, τοποθετήσαμε νέα πρεσβευτή στο Βατικανό. Πρόκειται για την Κάτια Γεωργίου μέχρι πρότινος διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που αντικαθιστά τον πρεσβευτή κ. Καλογερόπουλο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.

Ήταν μία επίσκεψη σταθμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Βελιγράδι. Σταθμός γιατί ίσως για πρώτη φορά αρχηγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Άμυνας της σερβικής κυβερνήσεως και από τον υπουργό Εξωτερικών. Με τον ομόλογό του στρατηγό Milan Mojsilović συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στο γενικότερο πολιτικό κλίμα και τις προκλήσεις ασφαλείας στα Βαλκάνια, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών τους για την εδραίωση της ασφάλειας και την διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο Αρχηγοί αναφέρθηκαν επίσης στην πληθώρα των εκπαιδεύσεων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και συνιστούν το επίκεντρο της Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο Χωρών, καθώς και στην από κοινού συμμετοχή τους στο Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC, του οποίου την ηγεσία διατηρεί η Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασαν την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη τους προς την Ελλάδα για την στήριξη που παρέχει στην Σερβία εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπως και στο ζήτημα του Κοσόβου, για το οποίο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Χώρα μας θα συνεχίσει να τηρεί με συνέπεια την ίδια στάση.