H ανέγερση του νέου κτηρίου του Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την οικογένεια Παντελιάδη του Ομίλου ΗΠΕΙΡΟΣ-ΟΠΤΙΜΑ-ΜΕΤRO-MY MARKET, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού 2022, έτσι ώστε το Λύκειο να λειτουργήσει κανονικά την επόμενη σχολική χρονιά. Η δωρεά αυτή επισφραγίζει τους στενούς δεσμούς που διατηρεί η οικογένεια με το σχολείο, όπου φοίτησε ως οικότροφος ο ιδρυτής του Ομίλου, Παντελής Παντελιάδης, απόφοιτος του 1954.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή εμφύσησε στον ιδρυτή του Ομίλου ΗΠΕΙΡΟΣ-ΟΠΤΙΜΑ-ΜΕΤRΟ- MY MARKET την αγάπη και τον σεβασμό για τη γη και τα ζώα, του δίδαξε τις βέλτιστες αγροτικές κι επιχειρηματικές πρακτικές και του έδωσε τα εφόδια για τις μετέπειτα σπουδές του και την επιχειρηματική του σταδιοδρομία. Δυο σταθμοί, τον έφεραν κοντά στην παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα και του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το διαχρονικό όραμά του, να στηρίξει έμπρακτα τον σύγχρονο Έλληνα κτηνοτρόφο. Ήταν η απόκτηση της ΗΠΕΙΡΟΣ το 1997, που μετά από επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων, έχει αναδειχτεί πλέον σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες τυροκομικές μονάδες των Βαλκανίων και η δημιουργία της πρότυπης Φάρμας ΗΠΕΙΡΟΣ το 2019, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη βέλτιστων τεχνικών εκτροφής αιγοπροβάτων και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας αυτής στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, εκπαιδευτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1904 και είναι το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, που κάνει πράξη τη βιωματική μάθηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης – από την προσχολική ηλικία μέχρι και τις μεταπτυχιακές σπουδές, προσφέροντας μάλιστα και πολλές υποτροφίες στους μαθητές και σπουδαστές της που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους. Διαθέτει εκπαιδευτικό γαλακτοκομείο, πτηνοτροφείο και βουστάσιο, αμπελώνες, ελαιώνες, θερμοκήπια και φυτώρια και παράγει αγροτικά προϊόντα με τη συμμετοχή των μαθητών και σπουδαστών σε όλη τη διαδικασία παραγωγής. Παράλληλα, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή και επιστημονική κοινότητα, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη σύγχρονων και καινοτόμων αγροτικών και κτηνοτροφικών πρακτικών.

.

Ο Παντελής Παντελιάδης, ανέκαθεν θερμός υποστηρικτής του έργου της Σχολής, έχει υπηρετήσει ως Έφορος στη Διοίκησή της και προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες, σε αναγνώριση όσων του προσέφερε η φοίτηση σε αυτήν. Ο κύκλος της σχέσης αυτής ολοκληρώνεται με τη δωρεά για την οικοδόμηση του νέου κτηρίου, που θα ονομαστεί «Λύκειο Παντελής Παντελιάδης».