Υποπαραλλαγή της Όμικρον που δεν μπορεί να διακριθεί από άλλες παραλλαγές στα τεστ PCR θα μπορούσε να δυσχεραίνει την γενετική επιτήρηση της πανδημίας, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον ώθησε τους επιστήμονες να χωρίσουν τη γενεαλογία B.1.1.529 σε τυπική Όμικρον, γνωστή ως BA.1, και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2.

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Φρανσουά Μπαγιού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής στο University College του Λονδίνου.

«Οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά» πρόσθεσε.

«stealth Omicron»

Ανεπίσημα, ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή «stealth Omicron» επειδή δεν αναγνωρίζεται εύκολα με τεστ PCR, παρόλο που η εξέταση βγαίνει θετική για κορωνοϊό.

Περίπου οι μισές από τις μηχανές PCR στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν τρία γονίδια στον ιό, όμως η Όμικρον είναι θετική μόνο σε δύο από αυτά, κάτι που επιτρέπει την αναγνώρισή της. Η υποπαραλλαγή «stealth» εμφανίζεται θετική και στα τρία γονίδια, όπως συμβαίνει και με τη Δέλτα.

Παρόλα αυτά. η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορωνοϊός από όλα τα συνήθη τεστ και μπορεί να αναγνωριστεί ως παραλλαγή Όμικρον με πιο σύνθετους γενετικούς ελέγχους.

Παραμένει άγνωστο το πώς προέκυψε η νέα παραλλαγή. Ενώ εμπίπτει στην Όμικρον, είναι τόσο γενετικά διακριτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα «παραλλαγή ανησυχίας» εάν εξαπλωθεί γρήγορα.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική παραλλαγή της.

Η παραλλαγή stealth εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, μπορεί όμως να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.