Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εξέχων επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Δρ Άντονι Φάουτσι.

Πρόσθεσε όμως ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι (η Όμικρον) δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα», είπε ο γνωστός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή», πρόσθεσε, σε αυτήν την τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας.

Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα, κατέληξε ο Φάουτσι.