Το ντέρμπι που αποτύπωναν οι δημοσκοπήσεις δεν κράτησε για πολύ ώρα από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες στο Κίνημα Αλλαγής.

Από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα φάνηκε ότι υπήρχε ένα ρεύμα υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Τα πρώτα αποτελέσματα, βέβαια, έρχονταν από τις κάλπες της περιφέρειας, τις καλούμενες «μικρές κάλπες». Από τη στιγμή όμως που άρχισαν να ενσωματώνονται οι ψήφοι από τις «μεγάλες κάλπες», αυτές της Αττικής, ήταν φανερό ότι το θρίλερ θα αφορούσε τη μάχη μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Παπανδρέου για τη δεύτερη θέση. Νικητής στη μάχη αναδείχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός που στη συνέχεια έδωσε ραντεβού στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

Τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο

Τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο; Είναι το ερώτημα που από τα μεσάνυχτα ακούς όλο και περισσότερο στις συζητήσεις των στελεχών και των φίλων του Κινήματος Αλλαγής. Για τα έμπειρα στελέχη του κόμματος, αυτό το ερώτημα έπεται. Προηγούνται οι διαπιστώσεις από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Ναι, υπήρχαν οι εκτιμήσεις για μεγάλη κινητικότητα και οι προβλέψεις για συμμετοχή που θα ξεπερνούσε αυτήν του 2017 όταν ψήφισαν 212 χιλιάδες άνθρωποι. Τελικά την ξεπέρασε κατά πολύ. Και υπάρχει και ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο. Το κλίμα που επικρατούσε έξω από τα εκλογικά κέντρα. Ήταν ένα κλίμα γιορτής. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, με τη νεολαία να δίνει το δικό της χρώμα στις ουρές, στέκονταν υπομονετικά για να μπορέσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Αλλά, ας πάμε στις διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι η μεγάλη συμμετοχή έστειλε ένα μήνυμα εκτός των τειχών του Κινήματος Αλλαγής, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει και τρίτος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό. Έστειλε και ένα μήνυμα εντός των τειχών. Έγινε πολύς και λόγος για την ενότητα του κόμματος στις 13 Δεκεμβρίου. Μοιάζει να μην υφίσταται πλέον ένα τέτοιο θέμα. Ο νέος αρχηγός θα έχει νομιμοποιητική βάση μεγάλη δεν είναι εύκολο να υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις. Πράγματι, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την επεκκίνηση του κεντροαριστερού φορέα. Αν μάλιστα η επόμενη σειρά δημοσκοπήσεων προικοδοτήσει τη νέα ηγεσία με διψήφια ποσοστά τότε θα έχει δημιουργηθεί μια βάση για την αλλαγή των συσχετισμών στην κεντροαριστερά. Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο, το αντίθετο, για να κοιμούνται ήσυχοι μετά τη χθεσινή συμμετοχή.

Ποιος όμως θα είναι ο νέος αρχηγός;

Ένα κλισέ που χρησιμοποιείται και έχει βάση είναι ότι ο δεύτερος γύρος μιας εκλογής είναι ένας άλλος πλανήτης. Τα πάντα ξεκινάνε από την αρχή. Υπάρχουν όμως κάποιες κοινές διαπιστώσεις έμπειρων στελεχών που έχουν ως εξής.

Η πρωτιά δίνει αέρα νίκης στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η πλειοψηφία της βάσης έκανε την επιλογή να επιλέξει ένα νέο πρόσωπο για την ηγεσία της παράταξης. Είναι βέβαιον, υποστηρίζεται, ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής θα πάνε στις κάλπες και την ερχόμενη Κυριακή. Παράλληλα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ψηφοφόροι του κ. Λοβέδρου, όσοι πάνε στις κάλπες μετά την χθεσινή απογοήτευση, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του κ. Ανδρουλάκη. Συνεπώς, λέγεται, η μάχη ξεκινάει με πλεονέκτημα του κ. Ανδρουλάκη. Στη δήλωση του, αργά το βράδυ, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να εκπέμψει μήνυμα μέτρου και ενότητας. Με αυτή τη στρατηγική θα κινηθεί, έχοντας ως σημαία του το τρίπτυχο ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία.

Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να ανατρέψει αυτό τον αέρα νίκης που φαίνεται να δημιουργεί για τον αντίπαλό του η πρωτιά του στις χθεσινές κάλπες. Το βέβαιο είναι ότι έχει επιφέρει ένα πλήγμα στην εικόνα που επιχειρούσε να μεταδώσει το επιτελείο του. Υπήρξε, πράγματι, μια αξιοσημείωτη συσπείρωση δυνάμεων του κ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα. Ήταν εμφανής σε όσους γνώριζαν την ανθρωπογεωγραφία του χώρου. Αυτό δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας που οδήγησε σε εκτιμήσεις για σίγουρη πρωτιά στη κάλπη. Τα αρχικά αποτελέσματα αιφνιδίασαν τους πάντες. Η μάχη των εντυπώσεων είχε χαθεί. Κυκλοφόρησε μάλιστα και μια φημολογία, με την οποία δεν είχαν σχέση οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία σκεφτόταν να αποχωρούσε από το δεύτερο γύρο.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ραντεβού στις κάλπες. Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού θεωρεί ότι η διαφορά με τον κ. Ανδρουλάκη μπορεί να καλυφθεί. Την εβδομάδα που έρχεται η ατζέντα θα αλλάξει, το ίδιο και τα διλλήματα. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου περιγράφοντας και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Σε κάθε περίπτωση ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα για το Κίνημα Αλλαγής. Στο τέλος της, την ερχόμενη Κυριακή, θα αρχίσει να γράφεται μια νέα σελίδα. Που ίσως να εμπεριέχει το βήμα παραπάνω για την ελληνική κεντροαριστερά.