Τον δικό του ύμνο απέκτησε ο απόδημος ελληνισμός.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το έργο και η προσφορά του στην Ελλάδα» που διεξήχθη νωρίτερα στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσιάστηκε επισήμως το τραγούδι που γράφτηκε προς τιμήν των Ελλήνων που ζουν μακριά από την πατρίδα τους. Αυτών που αποκαλούνται και ως «μια Ελλάδα εκτός Ελλάδος».

«Το Βήμα» παρουσιάζει πρώτο το τραγούδι των απόδημων, το οποίο έχει τίτλο «Ελληνισμός». Η ενορχήστρωση και η μουσική του έχουν την υπογραφή της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ενώ τους στίχους υπογράφει η Λίνα Νικολακοπούλου.

Το βίντεο που συνοδεύει τον «Ελληνισμό»είναι γεμάτο… Ελλάδα. Απέραντο γαλάζιο, πολιτισμός, μνημεία, ελληνικά νησιά αλλά και εικόνες από προηγούμενες γενιές Ελλήνων που εγκατέλειψαν την χώρα τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

Οι στίχοι του «Ελληνισμού» έχουν ως εξής:

«Εμείς που σαν πουλιά βρεθήκαμε μακριά από την πρώτη μας φωλιά

Εμείς με μια κλωστή δεθήκαμε, με το φως, το κύμα, τη μιλιά

Κι είσαι παντού σαν άστρο εκεί ψηλάΣτις αμμουδιές του νου λευκή αχιβάδα

Τόσες γενιές και αμέτρητα παιδιάΜιλούν την γλώσσα της ψυχής σου Ελλάδα

Εμείς στα πέρατα που φτάσαμε μαρτυράμε τι είναι Ελληνισμός

Εμείς που όρια ξεπεράσαμε, κι αντοχές σαν άλυτος δεσμός».

Η ορχήστρα της Ακαδημίας Αθηνών συμμετέχει στον «Ελληνισμό», ενώ τόσο ο ύμνος των απόδημων όσο και η σημερινή ημερίδα πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Γιάννη Χρυσουλάκη.