Εκρηξη των επιχειρηματικών deals σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας παρατηρείται στην Ελλάδα, καθώς οι αξίες κατά τη 10ετή κρίση χρέους είχαν καταρρεύσει, ενώ η χώρα αφήνοντας πίσω την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, δείχνει να βρίσκεται μπροστά σε έναν ανοδικό πολυετή κύκλο ανάπτυξης.

Η πώληση μάλιστα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ στη Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), έναντι 2,11 δισ. ευρώ, με αποτίμηση 30% μεγαλύτερη της μέσης εκτίμησης της αγοράς, δεικνύει από τη μία πλευρά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία από τα private equity funds και άλλους επενδυτές, αλλά κυρίως κατέστησε εμφανές πως στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία υπάρχει αξία.

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ

Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το CVC Capital Partners, που έχει αποκτήσει πληθώρα εταιρειών από διαφόρους κλάδους, μεταξύ των οποίων τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), ενώ μετά την απόκτηση του 10% της ΔΕΗ, φέρεται ότι προχωρεί και σε εξαγορά εταιρείας με τον επικεφαλής του στην Ελλάδα Αλεξ Φωτακίδη να έχει ήδη καταστήσει το αμερικανικό fund, μαζί με τον Prem Watsa της Fairfax, την PSP και την Fraport, έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, αφού μέχρι στιγμής έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

CVC Capital Partners, Fairfax, PSP και Fraport οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

Εξι νοσοκομεία

Η CVC έχει επίσης πλέον δεσπόζουσα θέση στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, διαθέτοντας 6 νοσοκομεία (Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta InterClinic), 3 εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, γενετικής και υπηρεσιών υγείας, µία καινοτόμο ψηφιακή υπηρεσία απομακρυσμένης ιατρικής περίθαλψης και τα προηγμένα διαγνωστικά κέντρα. Εχει ακόμη μειοψηφική συμμετοχή (26%) στη skroutz.gr, που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ  συμμετέχει επίσης στην D Marinas Hellas, η οποία διαθέτει τρεις από τις σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα (Γουβιές Κέρκυρας, Λευκάδα και Ζέα στον Πειραιά).

Αναδιάταξη

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον όμιλο Προκοπίου,  της Wind από την BC Partners, της Pharmathen από την Partners Group, της Chipita από τον αμερικανικό κολοσσό των σνακ, τη Mondelez International, με τίμημα σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δεικνύουν επίσης πως η αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο νέος όμιλος τροφίμων Θεοδωρόπουλου, μετά την αποεπένδυσή του από την Chipita, εκτός από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και τη ΜΕΒΓΑΛ, φέρεται πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μία ακόμη εταιρεία από τον ευρύτερο τομέα των τροφίμων. Η αναδιάρθρωση στον τομέα της πληροφορικής είναι ενδεικτική της προσπάθειας των εταιρειών να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα για τη διεκδίκηση ψηφιακών έργων των 7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς εταιρείες όπως π.χ. οι Singularlogic, Data Communication, Lamda Hellix, Retail link, Wedia, Cloudfin, Computer Life, Team Candi, Inteli, Optimum, Technolife, Intrasoft International άλλαξαν χέρια το τελευταίο 12μηνο. Θυμίζουμε επίσης την εξαγορά της Lamda Helix από την Digital Realty, ενώ η Microsoft προχωρεί στην ανάπτυξη data centers στην Ελλάδα, με το συνολικό όφελος για τη χώρα να υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις

Επίσης είχαμε την απόκτηση του 48% του ομίλου Ideal από το Virtus International Partners και την εξαγορά της «Κρητών Αρτος» από τη Switzgroup που συνοδεύτηκε και από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της αλυσίδας «Κουλουράδες». Παράλληλα, την εξαγορά της kiosky’s, της Alfa διανομές, της delivery.gr και της e-table από τη γερμανική πολυεθνική διαδικτυακής παράδοσης φαγητού Delivery Hero, που δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα μας, μέσω της e-food, της clickdelivery.gr καθώς και της deliveras.gr, ενώ στην απόκτηση της Pet City προχώρησε η BC Partners.

Σημαντικότατες επενδύσεις συνεχίζονται στους τομείς των ξενοδοχείων και των εμπορικών κέντρων, από τις  Blackstone, Hines, Henderson Park, Sterner Stenhus, Varde Partners, Brook Lane Capital κ.ά. H επίσημη πρόταση του κολοσσού της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας Fincantieri Spa να συμμαχήσει με την Onex Shipyards για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, την οποία χρηματοδοτεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα DFC, έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και γεωπολιτικά deals στη χώρα.

Μόνο από το ΧΑ άντλησαν ήδη 7 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις

Ενώ το 2020 οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα €4,1 δισ. προέκυψαν από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), το 1,7 δισ. αφορούσε εταιρικά ομόλογα, μόλις €119 εκατ. από αυξήσεις κεφαλαίου, €45 εκατ. από ιδιωτικοποιήσεις, και €0,6 δισ. από συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, το 2021 αναμένεται να προσελκύσουν πολύ περισσότερα κεφάλαια, καθώς μόνο από το ΧΑ μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και εκδόσεων εταιρικών ομολόγων οι εταιρείες άντλησαν ήδη 7 δισ. ευρώ. Ξεχώρισαν 4 νέες εισαγωγές εταιρικών ομολόγων (Motor Oil, Προντέα, Costamare, CPLP Shipping Holding), 7 αυξήσεις κεφαλαίων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank και Ελλάκτωρ, 3 νέες εισαγωγές, χωρίς διάθεση νέων μετοχών, μία στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ) και δύο στην Εναλλακτική Αγορά (Phoenix Vega Mezz PLC και Real Consulting).

Σε ποιους κλάδους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον

Την περίοδο 2021-2026 θα εισρεύσουν εξάλλου στη χώρα 101 δισ. ευρώ: 60 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 13 δισ. ευρώ δάνεια, ενώ έως 29 δισ. ευρώ αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικά δάνεια) και 41 δισ. ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον των τομέων που θα επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (Τηλεπικοινωνίες, Πληροφορική, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Ιατρικές υπηρεσίες, Επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τράπεζες, Βιώσιμη ανάπτυξη και συνολικά η «πράσινη οικονομία» κ.ά.) αυξάνει, την ώρα που και ο ανοδικός κύκλος και της αγοράς ακινήτων επιταχύνεται.

Το νέο παραγωγικό πρότυπο αναδεικνύει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια όπου αναμένονται την ερχόμενη 10ετία επενδύσεις 40-50 δισ. ευρώ, ενώ στην πληροφορική μόνο τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Βιομηχανία και Τουρισμός ως εξωστρεφείς κλάδοι μπορούν να προσελκύσουν εισπράξεις, κερδίζοντας μερίδια στις αγορές του εξωτερικού.

Οι εξαγωγές στη βιομηχανία ως το 2026 εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 13 δισ. ευρώ, ενώ τα τουριστικά έσοδα από τα 19 δισ. ευρώ το 2019 και περίπου 12 δισ. ευρώ εφέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά επιπλέον 12 δισ. ευρώ ως το 2026, ξεπερνώντας τα 30 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον στις κατασκευές θα αυξηθεί, καθώς οι επενδύσεις σε υποδομές και εγκαταστάσεις είναι το στάδιο που θα προηγηθεί της παραγωγικής επέκτασης των λοιπών κλάδων.