«Διάβασα τα δημοσιεύματα και με στεναχώρησαν πολύ – αυτή είναι μια ταινία για τις θηριωδίες – εγκλήματα των Ναζί στα Καλάβρυτα. Ο φασισμός δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ ξανά. Η άνοδος του Φασισμού πρέπει να σταματήσει…»

 

Με τα παραπάνω λόγια ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» Νικόλας Δημητρόπουλος απάντησε στην ερώτηση για την πιο «επίμαχη» σκηνή της. Η ερώτηση του τέθηκε από το κοινό στην προβολή της στην αίθουσα Σταύρος Τορνές το περασμένο βράδυ του Σαββάτου.

Είναι γνωστό ότι η εν λόγω σκηνή, έχει προκαλέσει τεράστιο θόρυβο πολύ πριν την εμφάνισή της στο ολοκληρωμένο έργο. Απλώς από το …τρέιλερ όπου προφανώς δεν είχε ενταχθεί  τυχαία.

 

Θέμα της ταινίας (στην οποία εκτός άλλων πρωταγωνιστούν οι Μαξ Φον Σίντοφ, Δανάη Σκιάδη και Νικόλας Παπαγιάννης) είναι τα γεγονότα που συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1943 στα Καλαβρυτα με κλιμάκωση την 13η  Δεκεμβρίου 1943: την αποφράδα εκείνη ημέρα δυνάμεις της Βέρμαχτ εκτέλεσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, ως αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

 

Στην επίμαχη σκηνή της ταινίας, ένας Γερμανός στρατιώτης (τον υποδύεται ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος) βοηθά πολίτες των Καλαβρύτων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα φλεγόμενο κτίριο, το σχολείο, να γλιτώσουν από τον θάνατο. Τους ανοίγει την πόρτα…

 

Επομένως ο θόρυβος, σήμερα, είναι ως ενός σημείου δικαιολογημένος. Μάλιστα τγεγονός έχει πάρει ακραίες διαστάσεις αφού σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπεύθυνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

 

Ο Ν. Δημητρόπουλος είναι ξεκάθαρος στο ότι η ταινία «Καλάβρυτα 1943» ανήκει στην μυθοπλασία και στόχος της είναι να κοιτάξει μια Ιστορική τραγωδία και τον απόηχο της: την  σφαγή των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της κατοχής.  

 

Σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» είχε αναφερθεί στο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπροστά σε τέτοια ιστορικά θέματα ξεχνιέται στο εξωτερικό. Είναι αναγκαίο όμως, με κάθε τρόπο, να  παρουσιάζουμε τι σημαίνει φασισμός και ναζισμός_ ιδιαίτερα σήμερα, που όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλον τον κόσμο βγαίνουν στοιχεία που δείχνουν τρομακτικά για το μέλλον μας.»

 

Η αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει την Δευτέρα 8 / 11 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μόνο με προσκλήσεις) , ενώ από την ερχόμενη Πέμπτη 11 Νοεμβρίου θα ανοίξει σε εμπορικό κύκλωμα και διανομή Tanweer._