Νέες συσκευές απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα τοποθέτησε ο Δήμος Πειραιά στα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, σε συνεργασία του Δήμου με την εταιρία LEDit, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται από τον Δήμο για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κοροναϊού.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι, όσοι μετακινούνται με την δωρεάν δημοτική συγκοινωνία, να βρίσκονται σε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλές περιβάλλον απαλλαγμένο από ιούς.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Συγκοινωνίας κ. Αλέκα Τουµαζάτου και ο κ. Λάμπρος Αντίοχος από την  εταιρεία LEDit, βρέθηκαν χθες στο δημοτικό γκαράζ επί της οδού Θηβών, όπου  ενημερώθηκαν εκτενώς για τα οφέλη του νέου αυτού  εξοπλισμού.

Πρόκειται για αξιόπιστη, αποτελεσματική και διεθνώς πιστοποιημένη συσκευή. Ο καθαρισμός του αέρα γίνεται με τη χρήση του φωτός και της νανοτεχνολογίας, με βάση την καινοτόμο τεχνολογία WIVACTIVΕ.

Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι έχουν μηδενικό κόστος συντήρησης, καθώς δεν χρησιμοποιούν φίλτρα άνθρακα ή λάμπες UV, που εκτός από τοξικά απόβλητα μετά τη χρήση τους, επιφέρουν και μεγάλο κόστος αντικατάστασης.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προληπτική απολύμανση σε όλα τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, για την προστασία των οδηγών και του επιβατικού κοινού.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Πειραιά έχει ανανεώσει όλο τον στόλο της δημοτικής συγκοινωνίας με τα νέα κόκκινα λεωφορεία, τα οποία διαθέτουν σύγχρονες  προδιαγραφές και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μάλιστα τον επόμενο μήνα «βγαίνει» ο διαγωνισμός για την προμήθεια  τεσσάρων επιπλέον σύγχρονων ηλεκτρικών  λεωφορείων με   πόρους μέσω της  Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.).

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Με δεδομένο  ότι καθημερινά μετακινούνται εκατοντάδες κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της πόλης μας με τη δημοτική συγκοινωνία, ο εξοπλισμός απολύμανσης του αέρα που τοποθετήσαμε  στα λεωφορεία είναι εξαιρετικά χρήσιμος, για να νιώθουν και να είναι οι πολίτες πιο ασφαλείς. Πρόκειται για αξιόπιστες συσκευές προηγμένης τεχνολογίας και σκοπός μας  είναι  να  τις  εγκαταστήσουμε σε δεύτερη φάση και σε δημοτικά κτήρια, σε παιδικούς σταθμούς κ.ο.κ.. Είναι σημαντικό να προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  και να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την προστασία του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση. Στόχος μας, με τον εκσυγχρονισμό του στόλου της δημοτικής συγκοινωνίας, την προμήθεια τεσσάρων νέων ηλεκτρικών λεωφορείων το επόμενο διάστημα και τις ενέργειες που υλοποιούμε για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους δημότες, για την άμεση και ασφαλή μετακίνησή τους».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Συγκοινωνίας κ. Τουµαζάτου, σε δήλωσή της, ανέφερε: «Το σύστημα καθαρισμού του αέρα  έχει όλες τις προδιαγραφές για να προστατέψει από τον covid-19 και γενικά από μικρόβια τους εργαζομένους του Δήμου Πειραιά που οδηγούν τα λεωφορεία, αλλά και τους επιβάτες που  μετακινούνται με τη δημοτική συγκοινωνία. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι πρωτίστως μας ενδιαφέρει η υγεία των εργαζομένων και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη  δημοτική συγκοινωνία».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας LEDit κ. Λάμπρος Αντίοχος, σε δήλωσή του, σημείωσε: «Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση, ώστε να απολυμαίνουμε και να  καθαρίζουμε τον αέρα μέσα στα λεωφορεία. Η συσκευή αυτή είναι ιταλικής προέλευσης  και δεν απολυμαίνει μόνο από την «οικογένεια» των κοροναϊών, αλλά καθαρίζει τον αέρα από  μικροοργανισμούς και βακτήρια. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και ό,τι πιο οικονομικό, καθώς χρησιμοποιούμε   φωτισμό led  και τα φίλτρα έχουν διάρκεια ζωής 15 χρόνια, οπότε έχει σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης».