Εντάξει, να δεχτούμε ότι η κλιματική κρίση είναι βαριά και προκαλεί δεινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει τους κατασκευαστές από τις κακοτεχνίες και τα πανάκριβα ατελή έργα που αποδίδουν στο κράτος και παραλαμβάνουν αβλεπί οι υπηρεσίες του. Η περίπτωση της παραλιακής φανέρωσε το πρόβλημα. Οι εικόνες με το λεωφορείο που ξέμεινε πνιγμένο στα νερά στη διάβαση προς το Νιάρχος και τους επιβάτες να κολυμπάνε στην κυριολεξία σε θολά και επικίνδυνα νερά έδειξαν καθαρά ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Τον Απρίλιο του 2019 η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου φωτογραφιζόταν αγέρωχη και κομπορρημονούσα πάνω από τη νέα παραλιακή, δηλώνοντας υπερηφάνως ότι ολοκληρώνει το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το άνοιγμα της πρωτεύουσας στη θάλασσα.

Ομως τα τελευταία κατακλυσμιαία γεγονότα και η κατασκευαστική – ο Ακτωρ του άλλοτε εθνικού εργολάβου – που επέλεξε δείχνουν να την πρόδωσαν. Αλλωστε είχε εξαρχής εντοπιστεί ότι το έργο έβριθε πολλαπλών συμβάσεων, οδηγούσε σε καθυστερήσεις και σε κόστος ήταν δυσανάλογο του εύρους του. Ειδικά για την πλημμύρα στην κατασκευασμένη πάλι από τον Ακτορα, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, υπόγεια διάβαση, οι γνωρίζοντες την αποδίδουν σε δύο πιθανούς παράγοντες. Είτε στη μη λειτουργία των αντλιών με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, είτε στην εναπόθεση μπάζων από τα συμπληρωματικά έργα που εποπτεύει πάλι η προαναφερθείσα εταιρεία στον φαληρικό όρμο.

Αυτά θα τα βρει ο εισαγγελέας που παρενέβη αυτεπάγγελτα. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Αχ. Καραμανλής ωστόσο οφείλει αυστηρή εποπτεία και έλεγχο. Σε τούτους τους καιρούς δεν επιτρέπονται ανοχές και αβλεψίες. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε μπροστά μας πάμπολλα ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Προσύμφωνα με τσιμπημένες τιμές για τις βίλες στο Ελληνικό

Μιας και το έφερε η συζήτηση για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, επιβάλλεται να σας ενημερώσουμε ότι το έργο του Ελληνικού προετοιμάζεται πυρετωδώς. Οι υπεύθυνοι της επένδυσης μεταδίδουν ότι αυτόν τον καιρό «τρέχει» πλήθος προπαρασκευαστικών μελετών για τις εγκαταστάσεις, το πάρκο, τους πύργους, τα οικοδομήματα, τις κατοικίες που θα ανεγερθούν και άλλα πολλά. Ειδικά για τις πολυτελείς κατοικίες, τις βίλες και τα προνομιούχα διαμερίσματα οι υπεύθυνοι δεν κρύβουν ότι έχουν υπογραφεί προσύμφωνα πώλησης για όσες έχουν χωροθετηθεί. Γι’ αυτές έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και οι τιμές, όπως βεβαιώνουν οι αρμόδιοι, είναι «τσιμπημένες», αν και δεν είναι ακόμη πλήρως προσδιορισμένες. Οι ίδιοι εκτιμούν δε ότι η ίδια υψηλή ζήτηση θα συνοδεύσει και εκείνες που θα παρουσιαστούν προσεχώς. Από εκεί και πέρα, κατά τα φαινόμενα, οδεύει προς επίλυση και η εκκρεμότητα του καζίνου. Αναμένεται να δούμε νέο ισχυρό και ικανό εταιρικό σχήμα να τρέξει την όλη επένδυση.

Ο… διασώστης Γ. Παπανδρέου

Τα όσα συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ μετά την ασθένεια και την απόσυρση της κυρίας Γεννηματά από την εκλογική διαδικασία δεν είναι τα καλύτερα. Αποδεικνύεται ότι, παρά τα όσα της καταμαρτυρούσαν, κρατούσε τα γκέμια, διατηρούσε τον έλεγχο και μπορούσε να εγγυηθεί τη συντεταγμένη και οργανωμένη πορεία του μικρού έστω κόμματος. Τώρα, ο πληθωρισμός υποψηφιοτήτων μάλλον παρακμή δηλώνει, παρά οτιδήποτε άλλο. Εκτός και αν διά του πληθωρισμού επιχειρείται η έκπτωση των πάντων και η αναζήτηση διασώστη. Ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Γιώργο Παπανδρέου, που πολλοί ενθαρρύνουν να επιχειρήσει την επάνοδο. Θα πρόκειται ωστόσο για επιστροφή στο παρελθόν, για επανάληψη μιας ακόμη εκδοχής της κληρονομικής Δημοκρατίας, η οποία, ας μη γελιόμαστε, δεν δηλώνει και πρόοδο του πολιτικού μας συστήματος.

Ο αγώνας Σκυλακάκη για απορρόφηση των πόρων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης παλεύει τούτο τον καιρό με τις πολλές απαιτήσεις της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μαζί για τη σταδιακή αποκατάσταση συνθηκών δημοσιονομικής σταθερότητας. Και όλα αυτά σε χρόνους κατά τους οποίους οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες και τα αιτήματα πάμπολλα. Η πρόκληση είναι μεγάλη και κρίσιμη. Γνωρίζει ότι οφείλει να πράξει τα δέοντα ώστε οι απορροφήσεις πόρων να ανέλθουν στα ύψη. Και αυτό γιατί θα προσθέσουν στην ανάπτυξη, θα διευκολύνουν την αύξηση των εσόδων, θα επιτρέψουν τον έλεγχο των ελλειμμάτων και μαζί θα βοηθήσουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Ενθαρρύνεται πάντως από το γεγονός ότι εξασφάλισε την ομαλή διαχείριση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,8 δισ. ευρώ. Ηδη η Eurobank και η Πειραιώς κατέθεσαν τις αιτήσεις τους σε ελάχιστο χρόνο για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, πράγμα που δηλώνει ότι έχουν εξασφαλισμένη ζήτηση. Ο ίδιος δηλώνει ευτυχής ως φιλελεύθερος πολιτικός, όπως λέει, επειδή δεν θα χρειάζεται να παρεμβαίνει, παρά μόνο να εποπτεύει την ορθότητα της διαδικασίας χορήγησης των χαμηλότοκων δανείων.

Και επειδή οι περισσότεροι είναι δύσπιστοι και αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας σας μεταφέρουμε ότι ο λιβανέζος κινηματογραφικός παραγωγός Τζόζεφ Σαμάαν της Tanweer Group από κοινού με τον Διονύση Σαμιώτη, αντιπρόεδρο του συγκεκριμένου ομίλου και παραγωγό των ταινιών του Τάσου Μπουλμέτη, της «Πολίτικης κουζίνας» και άλλων, αναζητούν έκταση 1.000 στρεμμάτων στο Κορωπί, προκειμένου να οργανώσουν κινηματογραφικό στούντιο διεθνών προδιαγραφών. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Η ικανοποίηση Δένδια, που  συνεχίζει… ακάθεκτος

Ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε τη δεύτερη – επί των ημερών του – τροποποίηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, αλλά αν νομίζετε ότι θα ξαποστάσει, να το ξανασκεφτείτε. Αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και μετά θα είναι πάλι με μια βαλίτσα στο χέρι. Στις 20 Οκτωβρίου θα βρεθεί στο Ομάν, την επομένη 21 Οκτωβρίου στην Τρίπολη της Λιβύης για μια πολύ σημαντική συνάντηση στην οποία τον είχε καλέσει η λίβυα ομόλογός του Νάιλα αλ Μανγκούς όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και ακολούθως θα μεταβεί στο Λονδίνο, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, όπου θα υπογράψει τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου. Μαθαίνω ότι ο κ. Δένδιας είναι πολύ ικανοποιημένος από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς. Και δεν πέρασε απαρατήρητο στους μυημένους ότι ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την καλή δουλειά του υπουργού του στη δήλωση που έκανε μετά την υπογραφή της αναθεωρημένης MDCA… Την ίδια στιγμή έντονη κινητικότητα θα έχει και ο Πρωθυπουργός. Στις 25 και 26 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί επισήμως το Ριάντ και θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σουλτάν.

Ο «πολιτικός» κ. Σκέρτσος

Τον γνωρίσαμε ως τεχνοκράτη στο στενό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Ακης Σκέρτσος μάς συστήνεται τώρα και ως πολιτικός με μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24. Ο «πολιτικός» και φέρελπις λοιπόν υπουργός Επικρατείας, που σημειωτέον εσχάτως σηκώνει συχνά-πυκνά το γάντι στα σόσιαλ μίντια για πλείστα όσα θέματα, υπενθυμίζει πως ο ίδιος δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, για να προσθέσει όμως πως το κυβερνών κόμμα «συγκυβερνά με το ευρύ προοδευτικό μέτωπο, καλύπτοντας το φάσμα από την Κεντροαριστερά ως τη Δεξιά». Ως εκ τούτου, «δεν υπάρχουν διλήμματα για συνεργασίες, δεν υπάρχει ανάγκη για συνεργασίες ειδικά με δυνάμεις που υπερασπίζονται την αντι-μεταρρύθμιση και την αδράνεια, και το ΚΙΝΑΛ έχει κάνει δυστυχώς τέτοιες επιλογές. Αν δεν είχε κάνει αυτές τις επιλογές, κάποιοι άνθρωποι θα ήταν στο ΚΙΝΑΛ αλλά το έχουν εγκαταλείψει». Θα παρατηρήσετε και εσείς πως ο πολιτικός Σκέρτσος ρίχνεται στη μάχη με διμέτωπο. Γιατί μετά το ΚΙΝΑΛ καταφέρεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας «πολιτικό αδιέξοδο ως προς το είδος, το περιεχόμενο και την ποιότητα της αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει να κάνει» και πως «αυτό το αδιέξοδο οδηγεί σε μια εσωστρέφεια, την οποία προσπαθεί να εξωτερικεύσει στο πολιτικό σκηνικό». Η προσπάθεια κρίνεται ωστόσο από τον κ. Σκέρτσο «μάταιη και απέλπιδα, γιατί η κυβέρνηση παράγει πολιτική και όχι παραπολιτική».

Στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να πείσει τους 16άρηδες και γενικώς τους εφήβους να εμβολιαστούν και έτσι να θωρακιστούν τα σχολεία έναντι της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει γι’ αυτούς την απόκτηση 50 GB ώστε να διευκολύνει την πλοήγησή τους στο Internet. Κάτι που εξειδίκευσαν γρήγορα οι αρμόδιοι υπουργοί και το κίνητρο προσφέρθηκε άμεσα στους νέους. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο και συγκεκριμένα χωρίς την Cosmote του κ. Τσαμάζ (φωτογραφία). Η καλή μας γερμανική εταιρεία ενημέρωσε τους νεαρούς πελάτες της ότι η χρήση των δωρεάν GB του Freedom Pas θα γίνεται αφού εξαντληθούν τα προβλεπόμενα από τα συμβόλαια για τις συνδέσεις της. Στη δε καρτοκινητή θα γίνεται χρήση του προνομίου αφού πρώτα εξαντληθούν τα GB του πακέτου με τη συντομότερη ημερομηνία λήξης. Δηλαδή σχεδόν ποτέ για όσους ανανεώνουν τις συνδρομές τους κάθε μήνα. Κοινώς, «σαράφικα πράγματα», που έλεγαν οι παλαιότεροι. Κρίμα, κ. Τσαμάζ, που διαφημίζετε και την υποτιθέμενη εταιρική σας κοινωνική ευθύνη.