Η άδοξη αποχώρηση του Αρκουμανέα

Στις  φήμες που κυκλοφόρησαν (και κυκλοφορούσαν έντονα  χθες) για παραίτηση του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ήρθαν να προστεθούν και άλλες φήμες. Ό,τι  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένοντας (γραπτώς) την υποβολή παραίτησης από  τον κ. Αρκουμανέα  προχώρησε σε βολιδοσκόπηση αρκετών στελεχών ώστε να πληρωθεί αμέσως η θέση, τη στιγμή που μεσούσης της πανδημίας δεν είναι δυνατόν να μείνει ο ΕΟΔΥ ακέφαλος. Φήμες όμως που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από το υπουργείο. Και πώς να επιβεβαιωθούν, αφού γραπτή παραίτηση  δεν έχει ακόμα υποβληθεί, αν και οι πάντες που εμπλέκονται σε θέματα Υγείας επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Αρκουμανέας, φεύγει οριστικά, αποχωρεί από τον ΕΟΔΥ.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που λέγεται πως βολιδοσκοπήθηκαν  για τη θέση του Προέδρου του ΕΟΔΥ είναι καθηγητές πανεπιστημίου καθώς (όπως λέγεται) και  ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας  Θόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος,  ο οποίος μάλιστα είπε ότι εάν θα αναλάβει τη θέση  του Προέδρου του ΕΟΔΥ να την αναλάβει αμισθί. Η  θέση αυτή, βλέπετε, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης ωστόσο με διαβεβαίωσε ότι έως το απόγευμα της Δευτέρας (όταν δηλαδή είχαν φουντώσει οι φήμες περί παραιτήσεως)  δεν του είχε υποβληθεί κανένα αίτημα για παραίτηση και ότι επρόκειτο κάποια στιγμή να επικοινωνούσε με τον κ. Αρκουμανέα για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπενθύμιζε ότι ο κ. Πλεύρης, αμέσως την ανάληψη του υπουργείου Υγείας είχε  εξαγγείλει αξιολόγηση στελεχών του υπουργείου και ήδη η αξιολόγηση άρχισε από τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Στην αξιολόγηση περιλαμβάνονται βεβαίως και τα στελέχη του ΕΟΔΥ

Για τους… παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, οι πληροφορίες περί παραίτησης του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό (μετά τον ανασχηματισμό) είχε εκφράσει την επιθυμία να παραιτηθεί μετά από την απομάκρυνση από το υπουργείο τόσο του Βασίλη Κικίλια (με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις) όσο και του Βασίλη Κοντοζομάνη. Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης λέει (μαθαίνω) ότι  όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του επισκέφθηκε τον ΕΟΔΥ και την ηγεσία του και δεν ειπώθηκε τίποτα περί παραιτήσεως.

Και προτού ακόμα υποβληθεί εγγράφως η παραίτηση άλλες φήμες  ήθελαν τον κ. Αρκουμανέα να δέχεται πρόταση από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για να αναλάβει νέα καθήκοντα στο υπουργείο Τουρισμού. Αλλά σε ποια θέση θα μπορούσε να τοποθετηθεί; Οι ίδιες φήμες τον θέλουν ως Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ. Δηλαδή, θα πείτε θα αντικαταστήσει τον επιτυχημένο Δημήτρη Φραγκάκη, ο οποίος μάλιστα διατηρεί άριστες (πιο άριστες δεν γίνεται) σχέσεις  με το Μέγαρο Μαξίμου; Η μοναδική περίπτωση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να παραιτηθεί ο κ. Φραγκάκης για να πολιτευθεί. Αλλά αυτό μπορεί να το κάνει έως τον Δεκέμβριο. Γιατί να υποχρεωθεί από τώρα; Εκτός (αν τελικά οδηγηθεί προς το υπουργείο Τουρισμού) αντικαταστήσει τη γενική γραμματέα του υπουργείου κυρία Λοϊζου.
***
Τα υποβρύχια είναι και γυναικεία υπόθεση
Δύο Ελληνίδες αξιωματικοί  και 14  υπαξιωματικοί έχουν το προνόμιο να καρφιτσώνουν στην στολή τους την πουλάδα του «υποβρυχιά».  Είναι οι μοναδικές  γυναίκες στην Ελλάδα  που πέρασαν επιτυχώς την σκληρή εκπαίδευση και κατέκτησαν τα υποβρύχια, καταρρίπτοντας ακόμα ένα ανδρικό οχυρό.  Μετέχουν  ακόμα  και στα πληρώματα των «αόρατων υποβρυχίων» (Type 214), αυτά  που είχαν μείνει επί 35 ημέρες κάτω από τα θάλασσα στην περυσινή κρίση του Oruc Reis άλλες με καθήκοντα  στο περισκόπιο και στη διεύθυνση πυρός τορπιλών, άλλες παρακολουθώντας τα συστήματα sonar, άλλες αρμενιστές , τεχνίτες πυροβόλων και μηχανικοί. Ό,τι δηλαδή κάνουν και οι άνδρες  συνάδελφοί τους «υποβρυχιάδες».
Η πρώτη Ελληνίδα που ζήτησε να υπηρετήσει στα υποβρύχια, τύπου 209, όπως για παράδειγμα τα υποβρύχια «Ποσειδών» και «Γλαύκος» ήταν το 2015. Από τότε οι αιτήσεις γυναικών για να υπηρετήσουν στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού  πύκνωσαν και σήμερα ορισμένες από αυτές περιπολούν στο Αιγαίο, νοτίως της Κρήτης παρακολουθώντας ότι μπορεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και άλλες μετέχοντας  σε ασκήσεις με συμμαχικές δυνάμεις  στα υπερσύγχρονα υποβρύχια, τύπου Παπανικολής.
***
Με ερευνητικό για… γαύρους η Άγκυρα
Μ΄ ένα ερευνητικό πλοίο που ειδικεύεται στη έρευνα για τ’ αποθέματα… γαύρου, η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει και πάλι ένταση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με πρόσχημα τη θαλάσσια έρευνα. Στέλνει το ερευνητικό πλοίο Billim 2 το οποίο, σύμφωνα με τη δημοφιλή online υπηρεσία εντοπισμού πλοίων MarineTraffic, αυτές τις ώρες κατευθύνεται ήδη από τη Μαρμαρίδα, με νότια κατεύθυνση. Να σημειώσω ότι για το Billim 2 έχει εκδοθεί παράνομη NAVTEX, του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας, για διεξαγωγή ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης, εντός ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Περιοχή δικαιοδοσίας του υδρογραφικού σταθμού του Ηρακλείου Κρήτης.
***
Γαλλικές φρεγάτες και στρατιωτική συνδρομή
Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα το πρωί  από το Παρίσι ο  πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών για την πώληση από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra στην Ελλάδα. Δύο υπουργοί, Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναχωρούν τα σήμερα τα χαράματα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για να αναλάβουν  την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας.
Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Τι σημαίνει στρατιωτική συνδρομή; Σημαίνει ότι σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες ζητήσει στρατιωτική βοήθεια ή άλλη θα συνδράμει. Τώρα όσον αφορά τα «στοιχεία στρατιωτικής συνδρομής», θα δούμε τη συμφωνία και θα τα αξιολογήσουμε.  Μια τέτοια συμφωνία έχει υπογράψει η χώρα μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον στη συμφωνία θα μπαίνουν και οι βάσεις για την ίδρυση του ευρωστρατού.
***
Παραδίδεται και το  τρίτο  Rafale
 Αυτές τις ημέρες παραδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία και το τρίτο Rafale. Παραδίδεται άλλωστε ένα κάθε μήνα. Έως το τέλος του χρόνου (ή στις αρχές του 2022) τα πρώτα έξι Rafale αναμένονται στην Τανάγρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται, παράλληλα, συνολικά με 24 γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale, εκ των οποίων 12 θα είναι μεταχειρισμένα και 12 καινούργια
***
Στο Μέγαρο Ηλυσίων  και ο υπουργός Άμυνας
Προηγήθηκε της μετάβασης στο Παρίσι  ένα τηλεφώνημα της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί προς τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στο τηλεφώνημα αυτό έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που επρόκειτο να αναχωρήσουν ξημερώματα της Τρίτης για το Παρίσι θα βρεθούν και αυτοί στο Μέγαρο Ηλυσίων. Κάτι που ικανοποίησε τον κ. Παναγιωτόπουλο που για πρώτη φορά θα βρεθεί στο γαλλικό προεδρικό Μέγαρο. Σου λέει τόσες συμφωνίες έκλεισα με τους Γάλλους…
***
Η ανεμβολίαστη βοηθός του κ. καθηγητή
Απίστευτο και όμως αληθινό. Επιστήμονας γνωστός για τον αγώνα του για τον εμβολιασμό, τηλεοπτικό πρόσωπο, δεν κατάφερε να πείσει την πιο άμεση συνεργάτιδά του να εμβολιαστεί η οποία, σύμφωνα με το νόμο βγήκε σε αναστολή εργασίας.
***
Μια ανθοδέσμη στο έδρανο του Παύλου Μπακογιάννη
Μια ανθοδέσμη στο έδρανο όπου καθόταν ο Παύλος Μπακογιάννης άφησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, στη μνήμη του βουλευτή και δημοσιογράφου που άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, χτυπημένος από τις σφαίρες των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη.
Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε στα 54 χρόνια του έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία ως πολιτικός και δημοσιογράφος, με έντονη αντιδικτατορική δράση από τη θέση του διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας όπου εργαζόταν όταν κηρύχθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Η κοινοβουλευτική του θητεία ταυτίσθηκε με τη φροντίδα του για το πρότυπο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρυτανίας και για τη συμβολή του στην επικράτηση όρων και συνθηκών εθνικής συμφιλίωσης στον δημόσιο βίο.
***
Τα παράσημα της Γιάννας
Σε μια ξεχωριστή βραδιά παραβρέθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου την Παρασκευή στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου και οι Pellegrinaggio al levante – Ensemble έδωσαν συναυλία με τραγούδια προερχόμενα από τα διάφορα είδη εβραϊκών μουσικών παραδόσεων. Αφορμή για τη συναυλία ήταν το εορταστικό έτος «1700 χρόνια εβραϊκής ζωής στη Γερμανία». Η κυρία Αγγελοπούλου προσκλήθηκε όχι μόνο ως πρόεδρος της Επιτροπής αλλά ως η πρώτη Επίτιμη πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ.

Οι παριστάμενοι σίγουρα θα πρόσεξαν στο πέτο του σακακιού της δύο παράσημα. Το ένα, ήταν ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, που της είχε απονείμει το 2004, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Το δεύτερο, του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, το έλαβε από τη Γαλλική Δημοκρατία, το 2008. Ήταν η πρώτη φορά που η κυρία Αγγελοπούλου φόρεσε αυτά τα δύο παράσημα. Και ίσως, όχι τόσο συμπτωματικά, λίγο προτού ταξιδέψει στο Παρίσι, για την έκθεση «Παρίσι – Αθήνα. Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919», η οποία εγκαινίασαν, από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.