Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Υποσχέθηκε δε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την πονηρή κυριαρχία της στη Λωρίδα. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας».

Η πρόταση της Χαμάς

Η πρόταση χρησιμοποιεί το βασικό πλαίσιο μιας πρότασης από την 27η Απριλίου, που βασίζεται σε μια παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή ορισμένων από τους περισσότερους από 130 Ισραηλινούς ομήρους ως αντάλλαγμα με Παλαιστίνους κρατουμένους στο Ισραήλ, και την έφθασε σε «απαράδεκτα όρια», σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Εντούτοις, ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δέχθηκε τη συμφωνία για ανά φάσεις εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που πρότεινε το Ισραήλ την 27η Απριλίου με ελάχιστες αλλαγές, που δεν επηρέασαν τα βασικά σημεία της πρότασης.

Η νέα πρόταση δεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ αυτών του Μαργουάν Μπαργκούτι, ενός ηγέτη της Φατάχ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του στις φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

«Η Χαμάς θέλει όλοι τους να είναι επιλέξιμοι και το Ισραήλ να μην έχει κανέναν λόγο στο θέμα», τόνισε ο αξιωματούχος.

Θα ήρε επίσης τους περιορισμούς στην εισαγωγή στη Γάζα των διπλής χρήσης υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Η Χαμάς λέει ότι αυτά θα επιτραπούν για την αποκατάσταση της Γάζας, όμως γνωρίζουμε πως η πρόθεσή τους είναι να κατασκευάσουν πολεμοφόδια».

Επιπλέον, η Χαμάς προτείνει τώρα την απελευθέρωση μονάχα 18 ομήρων στην πρώτη φάση της εκεχειρίας, αντί για 33 που θα απελευθερώνονταν βάσει προηγούμενων προτάσεων, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν σε μια μεταγενέστερη φάση.

«Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα έπαιρνε πίσω μονάχα 18 ομήρους, εάν επέμενε στην άρνησή του να ματαιώσει την επίθεση», τόνισε ο αξιωματούχος.

Η στάση των ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, στην πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του συνοριακού σημείου διέλευσης με τη Γάζα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφία