Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των οργανώσεων καταναλωτών, με αντικείμενο την επιβάρυνση που υφίστανται τα νοικοκυριά, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Στην διάσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, του ΙΝΚΑ, του ΚΕΠΚΑ, καθώς και οι αρμόδιοι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης και Γιώργος Αρβανιτίδης και οι γραμματείς των Τομέων Ανάπτυξης Απόστολος Πόντας, Μικρομεσαίων Στέφανος Κομνηνός και Ενέργειας Χάρης Δούκας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως, την ώρα που οι συνεχείς ανατιμήσεις πλήττουν το εισόδημα των νοικοκυριών και απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ‘σφυρίζει αδιάφορα’ μπροστά στα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά!».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα διεθνή προβλήματα, επιλέγοντας το ρόλο του άβουλου παρατηρητή» και τόνισε πως είναι ώρα «να σπάσουμε τη συνωμοσία της ακρίβειας»:

  • Με την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
  • Με την επιβολή της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτών, για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ενέργειας.
  • Με την ενεργειακή δημοκρατία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, «αντί της σημερινής εύνοιας της κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις». Έτσι ώστε να περιορισθεί ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων.
  • Με την στήριξη του καταναλωτικού κινήματος και την «αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ώστε να εκφράζεται η θέση των κοινωνικών εταίρων.

Η κυρία Γεννηματά προσέθεσε ότι είναι ώρα και για ουσιαστικά μέτρα άμεσης ανακούφισης των καταναλωτών και ανέφερε, συγκεκριμένα, τα εξής:

  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. «Δεν μπορεί το κράτος να αυξάνει τις εισπράξεις του, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
  • Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς («αντί των 13 ευρώ μηνιαίως της κυβέρνησης») και να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι οικονομικά ασθενέστεροι.