O τραγουδιστής Ρόμπερτ Πλαντ, o κιθαρίστας Τζίμι Πέιτζ και o μπασίστας Τζον Πολ Τζόουνς, τα τρία θρυλικά μέλη της βρετανικής ροκ μπαντας «Led Zeppelin», αλλά και ο επίσης μοναδικός ντράμερ Τζον Μπόναμ  που έφυγε από την ζωή το 1980, βρίσκονται στο πρώτο πλάνο του ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin».

 

Εξάλλου χάρη σε αυτούς τους καλλιτέχνες, η ταινία υλοποιήθηκε καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου οπτικοακουστικό υλικό της πρώτης περιόδου τους και τα ντοκιμαντέρ για τους Zepellin που απέκτησαν όνομα και μορφή ως συγκρότημα το 1968 είναι ελάχιστα.

 

Κάνοντας μια μεγάλη βουτιά στις προσωπικότητες των παραπάνω μουσικών, το «Becoming Led Zeppelin» αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα προσωπικά τους αρχεία  και δίνει σε όσους ενδιαφέρονται για το γκρουπ και την ιστορία του σπάνιες εικόνες και δυσεύρετους τήχους της πρώιμης καριέρας τους.

 

Η ταινία είναι μια πανδαισία πληροφοριών και μουσικής των αρχών της καριέρας των Zeppelin που οφείλουν το όνομά τους στον ντράμερ των «The Who» Κιθ Μουν.

 

«Με το “Becoming Led Zeppelin”  στόχος μου ήταν να κάνω μια νέα μορφή ταινίας, ένα ντοκιμαντέρ που να θυμίζει μιούζικαλ» ανέφερε ο σκηνοθέτης της ταινίας Μπέρναρντ Μακ Μαχόν ο οποίος χρησιμοποίησε μόνο πρωτότυπες εκτυπώσεις και αρνητικά, με πάνω από 70.000 καρέ επινοώντας φανταστικές ακολουθίες εμπνευσμένες από το μιούζικαλ «Τραγουδώντας στη βροχή».

 

Αν και εξαντλητικό σε διάρκεια, καθώς φτάνει  τις δύο ώρες και ένα τέτρτο, το φιλμ θα ενθουσιάσει τους φαν του γκρουπ (οι οποίοι όχι μόνον είναι πολλοί αλλά κάθε χρόνο ανανεώνονται) καθώς περιέχει νέες συνεντεύξεις των ζωντανών μελών καθώς και σπάνιες του Μπόναμ

       

Halleluiah Λέοναρντ Κόεν

 

Aν όμως οι Led Zeppelin δεν μας έχουν συνηθίσει σε ντοκιμαντέρ για την πορεία τους, αυτό δεν ισχύει για τον Λέοναρντ Κόεν (1934- 2016). Mόλις πριν από δύο το «Marianne & Leonard: Λόγια αγάπης» απασχολησε πολύ κόσμο – και στην χώρα μας αφού ένα μεγάλο μέρος του αφορά την σχέση του Καναδού καλλιτέχνη με το νησί της Υδρας.

 

Μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα εξελίσσεται το ντοκιμαντέρ «Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song» που προβλήθηκε στη Μόστρα. Ως γνωστόν, το Hallelujah» ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Κόεν.

 

Και αυτός ακριβώς είναι ο «οδηγός» των σκηνοθετών Ντάνιελ Τζέλερ και Νταϊάνα Γκόλντφαϊν, προκειμένου να αφηγηθούν την ιστορία αυτού του τόσο ευφάνταστου, εμπνευσμένου μα και εκκεντρικού καλλιτέχνη, ενός «καθαρόαιμου» ποιητή και μιας φωνής με μοναδική χροιά.