Ως ακόμη μία ευκαιρία περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ και μάλιστα σε μια περίοδο πολύ πυκνών εξελίξεων σε πολλά πεδία, όπως το Αφγανικό, αντιμετωπίζει η Αθήνα την τακτική τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στα Ιεροσόλυμα.
Βασικά θέματα της ατζέντας, τα οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιαΐρ Λαπίντ, είναι οι περιφερειακές εξελίξεις και η συνεργασία των τριών χωρών σε τομείς όπως καταπολέμηση των πυρκαγιών – που ταλαιπωρούν αυτές τις μέρες τόσο την Ελλάδα όσο και το Ισραήλ -, η πανδημία και η προστασία του περιβάλλοντος.
Θεωρείται βέβαιο πάντως πως μεγάλο μέρος της συζήτησης των τριών υπουργών Εξωτερικών θα αποτελέσουν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αποχώρηση των Αμερικανών, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή είτε με την έκρηξη ενός νέου προσφυγικού κύματος είτε με την προσπάθεια κάποιων χωρών να επιχειρήσουν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο.
Μια χώρα – κλειδί
Ξέχωρα πάντως από τα θέματα και την ατζέντα της τριμερούς, η Αθήνα ποντάρει εδώ και καιρό στη σύσφιγξη των σχέσεών της με την Ιερουσαλήμ.
Κι αυτό διότι θεωρεί ότι το Ισραήλ είναι από τις χώρες – κλειδιά στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες παίζουν καταλυτικό ρόλο για την ισορροπία και τη σταθερότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή είναι δεύτερη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ισραηλινό ομόλογό του μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Μάλιστα στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούλιο είχε ευχαριστήσει τον Λαπίντ με αφορμή την τουρκική επιθετικότητα για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αμυντική συνεργασία
Η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύ στενή σε πολλά επίπεδα και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποστολή ομάδας ισραηλινών πυροσβεστών προ ημερών στην Ελλάδα προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ειδικά την τελευταία διετία έχει ενισχυθεί η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών σε διπλωματικό και αμυντικό πεδίο με πολλές διμερείς επαφές και επισκέψεις αλλά και συνεργασίες.
Μόλις τον περασμένο Απρίλιο οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit ανέλαβε για 22 χρόνια τη λειτουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα. Ισραηλινά είναι εξάλλου τα δύο UAVs Heron που απέκτησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις (με leasing) και θα βοηθήσουν στην επιτήρηση του Αιγαίου.
Μάλιστα έχουν γίνει συζητήσεις και για συνεργασία των δύο χωρών στα πεδία της κυβερνοάμυνας, του εξοπλισμού στη θάλασσα αλλά και της συμπαραγωγής σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως είναι τα UAVs.