Ας αρχίσω σήμερα με μια προειδοποίηση που απευθύνουν οι άνθρωποι των ΜΕΘ που έδωσαν (και τους χειροκροτήσαμε τότε από τα μπαλκόνια) και εξακολουθούν να δίνουν τις μάχες για να σώσουν ζωές. Λένε λοιπόν ότι το σύστημα Υγείας πιέζεται, ναι μεν αντέχει ακόμα αλλά πιέζεται και θα πιέζεται ακόμα περισσότερο όσο υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων. Νέες κλινικές covid που έκλεισαν πέρυσι, τώρα ξανανοίγουν. Και, να σκεφτείτε, δεν έχουμε ακόμα εισέλθει στο φθινόπωρο. Οι άνθρωποι των ΜΕΘ λένε όμως και κάτι άλλο: Ό,τι οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι διπλάσιοι από ότι ήταν ένα χρόνο πριν και το πιο ανησυχητικό πολύ πιο νέοι. Και ότι επειδή ο πατέρας μιας οικογένειας αρνείτο να εμβολιαστεί νόσησε ολόκληρη η οικογένεια με τον πατέρα να χαροπαλεύει διασωληνωμένος. Να σκεφτείτε ότι μόνον το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκε αύξηση κατά 29,44% στους διασωλημένους, που έφθασαν τους 300. Και για άλλη μια φορά μια κραυγή αγωνίας βγαίνει από τις ΜΕΘ, από τους εντατικολόγους και πνευμονολόγους: «Εμβολιαστείτε, να σώσετε τις ζωές σας και τις ζωές των συνανθρώπων σας».

***

Μετωπική σύγκρουση πάνω στα αποκαΐδια

Την ώρα που ο Στρατός και η Αστυνομία ανέλαβαν τις περιπολίες στις επικίνδυνες περιοχές, στις κορυφές βουνών και σε δάση η κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζουν από τώρα τα όλα τους για την συζήτηση στη Βουλή με θέμα της πυρκαγιές. Προβλέπεται να είναι μια μετωπική σύγκρουση και ευκαιρία για την αντιπολίτευση να ενισχύσει τις δυνάμεις της, να κερδίσει τις εντυπώσεις εν μέσω καλοκαιριού. Το γεγονός ότι πέρασαν τόσες ημέρες χωρίς να σβήσουν την φωτιά στην Αττική θα το αξιοποιήσει στη Βουλή η αντιπολίτευση. Ενα στίγμα ωστόσο της κυβερνητικής άμυνας, αλλά και αντεπίθεσης για τα πυρά που αναμένεται να δεχθεί η πλειοψηφία έδωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην πρώτη κιόλας ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες:. «Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται», είπε.

Ωστόσο μπροστά μας είναι η συζήτηση για τις φωτιές με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να δίνει και αυτός το στίγμα που θα ακολουθήσει στη συζήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση:΅«Σε live μετάδοση ζήσαμε όλοι μας την κατάρρευση του επιτελικού κράτους», είπε μιλώντας στον Real FM και πρόσθεσε: «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο – αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επικεφαλής του δήθεν επιτελικού μηχανισμού». Ανέφερε επίσης πως «γελιέται ο πρωθυπουργός αν νομίζει ότι με ανασχηματισμούς και απομακρύνσεις προσώπων μπορεί να σβήσει τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνησή του».

Σε υψηλούς τόνους η Φώφη Γεννηματά δηλώνει: «Στα Βίλια για 4η ημέρα κινδυνεύουν η ζωή και η περιουσία των πολιτών και καταστρέφεται το δάσος. Οι δικαιολογίες περιττεύουν. Πρόκειται για ανικανότητα του επιτελικού κράτους, αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, απουσία συστήματος πρόληψης και έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων. Ο κ. Μητσοτάκης ας ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με το πρόβλημα, αρκετά με τα επικοινωνιακά shows».

***

Δεν περνάει τίποτα από το φράκτη

Στον Έβρο βρέθηκαν εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι δυο υπουργοί προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο γήπεδο της Ορεστιάδας, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη. Επισκέφθηκαν τις Καστανιές και επιθεώρησαν την κατάσταση όχι μόνον στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απ’ όπου οι διακινητές περνούν αρκετούς λαθρομετανάστες καιρό τώρα. Οι κκ Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης μετέβησαν και στο νέο φράχτη που κατασκευάζεται στην περιοχή των Φερών: «Δεν περνάει τίποτα από τον φράχτη», ακούστηκε να λέει ο υπουργός Άμυνας, «η κατασκευή είναι ισχυρή, αποτρεπτική για τις παράτυπες ροές, δεν κουνιέται φύλο», είπε. Στη συνέχεια είχαν ευρεία σύσκεψη στην XII Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, για εκτίμηση της κατάστασης, μετά από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η παρουσία των δύο κορυφαίων υπουργών, αρμόδιων για την φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή των λαθρομεταναστευτικών ροών, αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ, όπου έγινε αξιολόγηση και εξέταση της κατάστασης που διαμορφώνεται, με τον κίνδυνο ερχομού εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών από το Αφγανιστάν σε Έβρο και νησιά μέσω της Τουρκίας. Και κάτι ακόμα…

***

Και ο Πρωθυπουργός στον Εβρο;

Δεν αποκλείεται τις προσεχείς ημέρες να επισκεφθεί τις Καστανιές και τον φράκτη του Έβρου ο Πρωθυπουργός για αν ενημερωθεί για τα έργα οχύρωσης των ελληνικών συνόρων.

***

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την ώρα που οι δύο υπουργοί, ο στρατηγός Φλώρος και ο αρχηγός της Αστυνομίας βρίσκονταν στον Έβρο, ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου η τηλεφωνική επικοινωνία που θα είχαν, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η Αθήνα εκτιμά πως η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι στην τελευταία τους συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλες (στα πλαίσια του ΝΑΤΟ) οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν απευθείας επικοινωνία, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός, για θέματα που μπορούν να προκύψουν.

***

Ξεκουράστηκαν τελικά οι υπουργοί;

Να σημειώσω εδώ ότι οι μίνι διακοπές των υπουργών τελειώνουν την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί όλοι θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, ακόμα και οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου. Βεβαίως δεν έλειψαν και οι γκρίνιες. Ό,τι ήταν λίγες οι μέρες της ξεκούρασης, τη στιγμή που πέρυσι δεν ξεκουράστηκαν καθόλου ή ότι πήγαν μεν διακοπές σε νησιά, αλλά δεν τους είδε η… θάλασσα, επειδή ήταν όλη μέρα σε….Zoom. Πάντως, θα πρέπει να ξέρουν, πως υπάρχει τρόπος εάν θέλουν περισσότερη ξεκούραση ή εάν αισθάνονται κουρασμένοι. Όλα αυτά ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για τις φωτιές, αλλά και της προετοιμασίας για την ΔΕΘ.

***

Ο Βρετανός υπουργός που έκανε τα μπάνια του στην Κρήτη

Δείτε τώρα τι μπορεί να πάθει ένας υπουργός (όχι βεβαίως Έλληνας αλλά Βρετανός) όταν κάνει τρις διακοπές του στην Κρήτη και ξεσπά μεγάλο θέμα, όπως για παράδειγμα η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις για να παραιτηθεί λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Μάλιστα, το Εργατικό Κόμμα έκανε λόγο για «ασυγχώρητη αποτυχία ηγεσίας» από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο λόγος; Έκανε ο άνθρωπος τα μπάνια του στην Κρήτη τη στιγμή που η Καμπούλ περνούσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Πολιτικά ασυγχώρητος

***

Έρχεται δύσκολος χειμώνας για τους ανεμβολίαστους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού πλάνου αναφορικά με τα νέα μέτρα, μπροστά στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και ενώ οι πρώτοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου έχουν αρχίσει να επιστρέφουν από τους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως τα νησιά, όπου το ιικό φορτίο έδειξε κόκκινο. Ο περιορισμός της παρουσίας ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα των νέων μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Να ξέρετε πως η κομβική ημερομηνία θα είναι 23η Αυγούστου και εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα στους ανοιχτούς χώρους. Πάντως εκείνο που λέει συχνά στους συνομιλητές του ο Πρωθυπουργός είναι ότι δεν πρόκειται μνα υπάρξει άλλη φορά οριζόντιο lockdown. Να ξέρετε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι γεμάτος εμπόδια για τους ανεμβολίαστους.

***

Ο αναπληρωτής… νοσηλευτής

Πώς λένε αναπληρωτής καθηγητής, σε λίγο (δηλαδή από την 1η του Σεπτέμβρη) ετοιμάστε για έναν νέο όρο που μπαίνει στη ζωή μας αυτό του «αναπληρωτή νοσηλευτή». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Πρωθυπουργός μαθαίνει πως παραμένει σταθερός και αυστηρός στην απόφασή του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Όσοι δεν εμβολιάζονται τότε θα ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Αν νομίζετε ότι αυτό φόβισε τους αρνητές του εμβολίου κάνετε λάθος. Νομίζουν ότι τους έχουν ανάγκη και δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αναστολή εργασίας. Για παράδειγμα. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς το Σωτηρία έχει εμβολιαστεί το 100% των ιατρών, αλλά το 80% του νοσηλευτικού προσωπικού. Εάν σταματήσουν από την εργασία τους τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας στο νοσοκομείο και τώρα με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να προελαύνει και τα νοσοκομεία να γεμίζουν δεν υπάρχει περίπτωση το Σωτηρία να λειτουργεί με κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό. Μαθαίνω λοιπόν ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάστηκε Plan B, σύμφωνα με το οποίο θα αναζητηθεί προσωπικό από την αγορά, από τον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή κάτι σαν αναπληρωτής νοσηλευτής προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

***

Εμβολιάστηκε το 85%-90% των εργαζόμενων σε δομές ηλικιωμένων και ΑμεΑ

Για να ξέρετε: Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας τα στοιχεία σημειώνουν ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από το 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

***

Στην Ιερουσαλήμ η τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Η τακτική τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί (αυτή τη φορά) στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή 22 Αυγούστου, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ειδικότερα, η συνάντηση θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις και σε επιμέρους τομείς συνεργασίας, όπως η καταπολέμηση των πυρκαγιών, η πανδημία και η προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει καταρχάς διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γαΐρ Λαπίντ.Στη συνέχεια θα συμμετάσχει με τους ομολόγους του Γαΐρ Λαπίντ και Νίκο Χριστοδουλίδη στην τριμερή σύνοδο των ΥΠΕΞ.