Για την ανάγκη ενίσχυσης τόσο της πρόληψης, όσο και της καταστολής των πυρκαγιών μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις φωτιές στο Τατόι και στη Βαρυμπόμπη.
Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να δούμε τι πήγε λάθος, να γίνουμε καλύτεροι. Η πρόληψη είναι σημαντική και γι’ αυτό έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα. Η πρόληψη είναι σημαντική παράμετρος για τις δασικές πυρκαγιές, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Δώσαμε 51 εκατομμύρια ευρώ» για την πρόληψη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα υπάρχει μεγαλύτερη ενίσχυση για την πρόληψη στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία θα εμπλακεί ακόμα περισσότερο η Πολιτική Προστασία.
Είχαν καθαριστεί 19 οικισμοί σαν το Μάτι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι πριν από τις πυρκαγιές είχαν καθαριστεί 19 οικισμοί που έμοιαζαν με το Μάτι. Δηλαδή ήταν μέσα ή δίπλα στο δάσος. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία προστατεύτηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτούς τους καθαρισμούς. «Κάποιος σκέφτηκε από πριν», είπε ο πρωθυπουργός.
Για το Τατόι
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η έκταση του Τατοΐου είναι στην καρδιά του, όπως και σε πολλούς άλλους πολίτες της Αττικής. Ήταν προτεραιότητα να παρέμβουμε εκεί, είπε, ενώ σημείωσε ότι «Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γ’ αυτό». «Προσπαθήσαμε όμως», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι υπήρχαν υλοτόμοι που καθάριζαν δύο μήνες πριν τις πυρκαγιές. Μάλιστα, σημείωσε ότι είχαν φτιαχτεί δύο αντιπυρικές ζώνες, αλλά η φωτιά πέρασε από πάνω τους, όπως στην Εθνική.
Για τη Βαρυμπόμπη
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα αφού στέρησε εναέρια μέσα από την πυρκαγιά στην Εύβοια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια τόνισε ότι θα γίνουν επενδύσεις για την καταστολή των πυρκαγιών, ιδιαίτερα από τον αέρα. Στόχος, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρχει προσβολή των φωτιών με εναέρια μέσα στην αρχή τους.
Συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Προστασίας
Ο πρωθυπουργός, έπειτα, τόνισε ότι από εδώ και στο εξής στόχος είναι μια Ενιαία Δασική Πολιτική με τον συντονισμό δύο βασικών φορέων: του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Προστασίας.
Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι θα πρέπει να είναι πιο εύκολη η διαδικασία να κόβεται ένα δέντρο όταν χρειάζεται για να μην επεκταθεί μια φωτιά και να μην είναι τόσο δύσκολο. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα φυτευτούν πεύκα γύρω από τους οικισμούς, θα φτιαχτεί μια ζώνη πλάτους που θα υποδειχθεί από τους ειδικούς, ενώ θα επιλεχθούν άλλα δέντρα που καίγονται πιο αργά ή πλατύφυλλα.
Τέλος, σημείωσε ότι το «επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, αλλά συντονίζει».