Πολύ δύσκολη είναι η κατασταση με τη φωτιά που ξέσπασε χθες  Τρίτη στην Εύβοια, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και καίγοντας ότι βρήκε μπροστά της, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε για δάσος.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν 95 πυροσβέστες, με 35 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρο, ενώ λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε εντολή να εκκενωθούν ακόμα δυο χωριά: Κουρκουλοί καιη Σκεπαστή με την πυροσβεστική να ζητάει απο τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Κεχριές.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε εντολή για την εκκένωση ακόμη δύο οικισμών: Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς #Κουρκουλοί ή #Σκεπαστή #Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς #Κεχριές μέσω Σκεπαστής. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μύνημα.

Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών αλλά εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πού να περάσουν το βράδυ τους, ενώ το βράδυ της Τρίτης,  έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν μισθωθεί 150 κλίνες σε διάφορα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί δέκα χωριά και οικισμοί. Οι κάτοικοι τους κατευθύνονται είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε σε ξενοδοχεία.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση γύρω από τη Λίμνη Ευβοίας, με πολλούς οικισμούς να έχουν παραδοθεί στις φλόγες ή να απειλούνται.

Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές. Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη πέρασε το δρόμο και έκαψε ότι μπορούσε να βρει μπροστά της.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γ. Τσαπουρνιώτης, έκανε λόγο για εφιαλτική βραδιά άνευ προηγουμένου.

Οπως  δήλωσε έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 8 χωριά προκειμένου να μην θρηνήσουμε ανθρώπους.

Στη συνέχεια ανέφερε πως κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και ότι έχουν καεί, μέχρι στιγμής, πάνω από 20.000 στρέμματα.


«Αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα»

«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».