Σε ηλικία 63 ετών έφυγε από την ζωή ο σκηνοθέτης σεναριογράφος και παραγωγός Λευτέρης Δανίκας ο οποίος τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.  Στο πλευρό του στάθηκε ως την τελευταία στιγμή ο αδελφός του, δημοσιογράφος Δημήτρης Δανίκας. Ο Λ. Δανίκας γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας. Το 1979 έφυγε για το Παρίσι όπου έκανε σπουδές στο εκεί Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου, κάτω από τη διεύθυνση του Jean Rouche (1981, eleve titulaire της E.P.H.E.).

 

Παράλληλα, έκανε και κινηματογραφικές σπουδές στην Ecole Superieure libre d’ Etudes Cinematographiques (1983, δίπλωμα E.S.E.C.) και πρακτική άσκηση σε παραγωγές της S.F.P.. Επιστρέφοντας στην Αθήνα (1983), εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και στη διαφήμιση, δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη, το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Χρήστο Σιοπαχά, τον Κώστα Κουτσομύτη, τον Κάρολο Ζωναρά κ.ά., καθώς και στην σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Επέστρεφε».

 

Από το 1985 άρχισε και την προσωπική του δραστηριότητα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

 

Ως σκηνοθέτης-παραγωγός συνεργάστηκε με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου («Ανατολικά της Εδέν», «Ο τελευταίος Ταμπάκος»), με την ΕΡΤ (σειρά 7 ημίωρων ντοκιμαντέρ) και με το ΥΠ.ΠΟ. (1 ημίωρο docufiction). Σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος, εκτός από τα προαναφερθέντα έργα, έχει κάνει και άλλα έξι ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο εκπομπών της ΕΡΤ («Παρασκήνιο», «Η ΕΡΤ σ’ όλη την Ελλάδα» και «Τέχνη και Πολιτισμός»), μια παράσταση χοροθεάτρου και το videodance αυτής της παράστασης κ.α.

Είχε συμμετάσχει σε αρκετά φεστιβάλ, ελληνικά και διεθνή.

 

Τον Οκτώβρη του 1986 και στο πλαίσιο προγράμματος επιμορφωτικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την Ένωση Κινηματογραφιστών της τότε Ε.Σ.Σ.Δ., επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Κίεβο ως μέλος της αντιπροσωπείας μας. Από το Σεπτέμβρη του 2006 ήταν αντιπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στη F.E.R.A., την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών Οπτικοακουστικών Έργων. Τέλος, έχει διδάξει στο πλαίσιο προγραμμάτων της Λαϊκής Επιμόρφωσης και σε επιμορφωτικά σεμινάρια Δήμων.

Τελευταία δουλειά του Λ. Δανίκα στον κινηματογράφο ήταν ως διευθυντής παραγωγής της ταινίας «Πέντρο Νούλα» του Κάρολου Ζωναρά. Είχε επίσης συνεργαστεί με τον ίδιο σκηνοθέτη στην ταινία «Μπιγκ Χιτ» (2012)