Το πασίγνωστο θηλυκό κόλεϊ που υπήρξε και η βασική πρωταγωνίστρια πολλών βιβλίων, κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, καμία άλλη από την Λάσι, επιστρέφει ανανεωμένη στις αίθουσες από την Πέμπτη 28 Ιουλίου.

 

Η νέα ταινία τιτλοφορείται «Λάσι, Γύρνα Σπίτι» (Lassie – Eine abenteuerliche Reise), είναι γερμανική (σκηνοθεσία Χάνο Οντερντίσεν) και θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. Ο τίτλος όπως και η βασική πλοκή συνάδουν με την πρώτη από τις πολλές κινηματογραφικές εμφανίσεις της Λάσι, το παραγωγής 1943 αμερικανικό φιλμ «Lassie come home» που στα ελληνικά, στην εποχή του, προβλήθηκε ως «Σιωπηλός κατήγορος».

 

Αυτή την φορά, στην σύγχρονη ταινία, η Λάσι είναι η σκυλίτσα του 12χρονου Φλο (Νίκο Μαρίσκα) και ζει μαζί του και με τους γονείς του σε ένα ειδυλλιακό χωριό στη νότια Γερμανία. Όμως το σπίτι στο οποίο κατοικούν με νοίκι δεν επιτρέπονται σκυλιά οπότε ο Φλο αναγκάζεται να αποχωριστεί την καλύτερή του φίλη.

 

Όταν η ατμόσφαιρα στο καινούργιο της σπιτικό αρχίζει να γίνεται εχθρική, η Λάσι θα αρπάξει την ευκαιρία να δραπετεύσει και να ξεκινήσει ένα, γεμάτο περιπέτειες, διασχίζοντας  τη Γερμανία προκειμένου να ξαναβρεί τον πολυαγαπημένο της φίλο, ο οποίος από την πλευρά του δεν θα καθίσει  με σταυρωμένα τα χέρια…

 

Ένα γοητευτικό κορίτσι

 

Η Λάσι, της οποία το όνομα σημαίνει κορίτσι στα σκωτσέζικα, «γεννήθηκε» στο ομότιτλο διήγημα, «Lassie ComeHome» που δημοσίευσε ο αγγλικής καταγωγής συγγραφέας Έρικ Νάιτ στην εφημερίδα Saturday Evening Post. Δημοσιεύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1938 και έγινε αμέσως επιτυχία.

 

Ο Νάιτ εμπνεύστηκε το εν λόγω διήγημα, από το δικό του κόλεϊ, την Τουτς, την οποία η οικογένεια Νάιτ είχε από κουτάβι. Σύμφωνα με την οικογένεια, ήταν ένα υψίστης νοημοσύνης σκυλί: καταλάβαινε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό λέξεων και υπάκουε σε πολλές εντολές, ενώ στεκόταν για ώρες και ώρες στις πύλες της οικογενειακής φάρμας περιμένοντας τον Νάιτ να γυρίσει όποτε έλειπε.

 

Ηταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του διηγήματος που ο εκδοτικός οίκος Winston Co. εξασφάλισε τα δικαιώματα για ένα μυθιστόρημα, το οποίο κυκλοφόρησε το 1940 και έγινε μπεστ σέλερ σε 24 γλώσσες.

 

Δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που η Λάσι είναι το μόνο ζώο που εξασφάλισε μια θέση στη πρόσφατη λίστα του Variety με τα 100 σπουδαιότερα είδωλα της ποπ κουλτούρας όλων των εποχών.

Κινηματογράφος και τηλεόραση

 

Αργότερα, το στούντιο της MGM απέκτησε τα κινηματογραφικά δικαιώματα και άρχισε αμέσως να βρει την πρωταγωνίστρια σκυλίτσα, καταλήγοντας στον αρσενικό Πατ μετά από πολλούς μήνες μάταιης αναζήτησης.

 

Στα μόλις 10 χρόνια της, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, έπαιξε το κορίτσι που στην πρώτη ταινία βοηθά τον κάτοχο της Λάσι (Ρόντι Μακντάουελ) να την ξαναβρεί. Χάρη στην ταινία η ηθοποιός εξασφάλισε επταετές συμβόλαιο με το στούντιο και αυτή ήταν ουσιαστικά η αρχή μιας λαμπρής καριέρας.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στον «Σιωπηλό κατήγορο» (Lassie

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Νάιτ δεν έζησε για να  δει την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας, αφού σκοτώθηκε το 1943 σε αεροπορικό δυστύχημα όσο υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό. Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ και έδωσε τη θέση της σε πέντε ακόμη ιστορίες μέχρι το 1951.

 

Από το 1954 ως το 1973 μια  τηλεοπτική σειρά ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το όνομα της Λάσι, η οποία απέκτησε το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame στο Λος Άντζελες όπως όλοι και όλες οι σταρ της μεγάλης και της μικρής οθόνης.

 

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, νέες διασκευές της ιστορίας σε διάφορες μορφές έχουν κρατήσει τον θρύλο της Λάσι ζωντανό. Η τελευταία κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε με την Λάσι είναι το «Lassie» (2005) σε σκηνοθεσία Τσαρλς Στάριτζ.

 

Από την Πέμπτη 29 Ιουλίου στους κινηματογράφους  από τη Rosebud.21