Τουλάχιστον τρεις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έσπασαν τη «σιωπηρή διαδικασία» στην οποία είχε τεθεί το νέο σχέδιο κειμένου προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, που είχε παρουσιάσει λίγο νωρίτερα η Βρετανία.

Απαιτείται ομοφωνία

Η σιωπηρή διαδικασία έληγε στις 12:30 μμ τοπική ώρα και, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ιρλανδία ενώ δεν αποκλειόταν να προστεθούν άλλες.

Δεν είναι γνωστό αν και πότε θα παρουσιαστεί από τη Βρετανία νέο προσχέδιο προεδρικής δήλωσης, για την υιοθέτηση της οποίας απαιτείται ομοφωνία.

Το νέο προσχέδιο που παρουσίασαν νωρίτερα χθες οι Βρετανοί ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το προχθεσινό.

Μάλιστα, χρησιμοποιεί τη φράση «το Σ.Α. καταδικάζει..», αναφερόμενο στις ανακοινώσεις που έγιναν για τα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου, χωρίς όμως για μια ακόμη φορά να κατονομάζει αυτούς που τις έκαναν, δηλαδή την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Αναφορά σε «παραβίαση»

Η Λευκωσία και οι χώρες που έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία ζητούν να υπάρχει αναφορά σε «παραβίαση» των προηγούμενων ψηφισμάτων του για τα Βαρώσια.

Η έκφραση που χρησιμοποιεί το τελευταίο βρετανικό προσχέδιο αναφέρει πως «το Σ.Α. εκφράζει βαθιά λύπη σε σχέση με μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες είναι αντίθετες με τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του».

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ