Οι απόπειρες της Τουρκίας να νομιμοποιήσουν παράνομα πεπραγμένα προτείνοντας «εναλλακτικές» ιδέες δεν θα παραπλανήσουν κανέναν, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις ανακοινώσεις της Άγκυρας για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Αυτή ήταν και η απάντηση της Αθήνας για τις παρανομίες Ερντογάν στα Βαρώσια.

***
Απάντηση όμως έδωσε και ο Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία. Η τουρκική επιθετικότητα, είπε, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας θα βασίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν». Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία όσο συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο. Ο κ. Δένδιας συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερώσει τα κόμματα, ενώ αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Οργή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, αλλά και η ΕΕ. Ενώ στο τραπέζι μένουν οι κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

***
Οι 18 «Ριπές» που θα αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση στο ISTERS, στη νότια Γαλλία, η τελετή παράδοσης του πρώτου ελληνικού μαχητικού Rafale. Παρόντες στην τελετή παράδοσης ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι από σήμερα πολλαπλασιάζεται η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορία.

Ο στρατηγός Φλώρος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίστηκε στο πιλοτήριο ενός Rafale και έγραψε:. “Θαυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο Rafale! Πραγματικά μοναδική στιγμή για Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις», έγραψε ο κ. Φλώρος, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας αναμένει «τις ακόμα 17 »Ριπές» που θα αλλάξουν τα δεδομένα, εξασφαλίζοντας καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους ουρανούς μας. Ανάρτηση για την παραλαβή του πρώτου από τα 18 Rafale έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι πολλαπλασιάζεται η αποτρεπτική ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας και ενισχύονται οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

***

Ο Σαμαράς, οι πειρατές και το συρματόπλεγμα της Δερύνειας

Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε στην Αθήνα ούτε στην Κύπρο η νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για όσα συνέβησαν στα Βαρώσια και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.. Ο πρώην Πρωθυπουργός επέμεινε σε προηγούμενη δήλωσή του για την Τουρκία χαρακτηρίζοντάς την «πειρατή του διεθνούς δικαίου» και ότι με πειρατές δεν μπορείς να συνομιλείς. Τότε για τη φράση αυτή είχε δεχτεί κριτική, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν αλλάζει γνώμη. Μάλιστα, μου περιέγραψε τι ένοιωσε όταν κάποια στιγμή βρέθηκε στην Δερύνεια, το τελευταίο σημείο των ελεύθερων περιοχών πριν από τη κατεχόμενη Αμμόχωστο: «Εκεί στη Δερύνεια αντικρύζοντας την Αμμόχωστο μέσα από τα συρματοπλέγματα δεν άντεξα λύγισα», μου είπε και μου περιέγραψε τις κινήσεις που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός για να αποτρέψει την αναγνώριση του ψευδοκράτους: «Μέρα- νύχτα τηλεφωνούσα σε βασιλιάδες, εμίρηδες και σεΐχηδες του Αραβικού Συνδέσμου να μη επιτρέψουν την αναγνώριση». Τότε εάν ενθυμείστε ετοιμαζόταν να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος το Πακιστάν.

***
Σε 21 από τα 26 νησιά εντοπίζονται κρούσματα

Η Αττική κατακτά καθημερινά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν αρκετές ακόμα περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Αττική σήμερα συγκεντρώνει 1.266 μολύνσεις. Έντονη ανησυχία προκαλεί και η Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση της κατανομής με 236 κρούσματα. Αλλά το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα νησιά, που είναι και οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας κάθε καλοκαίρι. Στα νησιά λοιπόν, μου λένε οι ειδικοί και εκεί ακριβώς πέφτει το βάρος της πανδημίας, με τη διασπορά του ιού να εμφανίζεται αυξημένη. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού σε 21 από τις 26 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους: Στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, στη Ρόδο 48, στη Μύκονο 39 και στην Πάρο 43.

***
Μόνον εμβολιασμένοι στο Προεδρικό

Στην πρόσκληση που έστειλε εφέτος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη δεξίωση της «Γιορτής της Δημοκρατίας», για τα 47 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, υπάρχουν κάποιες διαφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές.. Πρώτον υπάρχει σημείωση που λέει ότι: «Για την τήρηση των ισχύοντων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 παρακαλούμε να επιδείξετε κατά την είσοδο:

– είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, από το οποίο προκύπτει ότι ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες,

-είτε βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί το νωρίτερο την παραμονή της εκδήλωσης και,

Δεύτερον στην πρόσκληση επιτέλους έχει αφαιρεθεί το… ένδυμα. Έως τώρα έγραφε για τους άνδρες σκούρο ένδυμα. Αυτή η ένδειξη για σκούρο ένδυμα δεν υπάρχει πλέον

***
Νόμος γίνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή, άνευ αποδοχών, ενώ θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις, για αναπλήρωση.

***

Γωνιές covid free στη Βουλή

Εάν κάποιος περνούσε χθες από την Βουλή σίγουρα θα παρατηρούσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο άρχισε να δημιουργεί γωνιές Covid free. Πρώτα απ΄όλα το καφενείο της Βουλής που για να καθίσει κάποιος εκεί και να απολαύσει τον καφέ του ή το κουλούρι με τη γραβιέρα θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί ή να έχει φέρει απόδειξη αρνητικού τεστ. Οι σερβιτόροι της Βουλής ελέγχουν με σχολαστικότητα τα αποδεικτικά για την covid. Δηλαδή οι ανεμβολίαστοι, όπως για παράδειγμα οι κκ. Πολάκης και Βελόπουλος δεν θα μπορούν να καθίσουν στο καφενείο.

***
Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων

Το δεύτερο γεγονός που θα παρατηρούσε ο επισκέπτης είναι ότι το Εντευκτήριο Βουλευτών είχε μετατραπεί σε αίθουσα εθελοντικής αιμοδοσίας. Έως αργά το μεσημέρι ουδείς βουλευτής προσήλθε για να δώσει αίμα. Ούτε ένας. Αυτοί που για άλλη μια φορά πρόσφεραν το αίμα τους ήταν οι υπάλληλοι της Βουλής και οι αστυνομικοί.

***
Ήρθαν οι Ρώσοι βουλευτές εμβολιασμένοι με Sputnik

Η Βουλή την Τετάρτη γέμισε με Ρώσους. Ρώσους βουλευτές, οι οποίο μάλιστα συναντήθηκαν με Έλληνες συναδέλφους τους σε διάφορες επιτροπές. Μίλησαν για τα πάντα και κυρίως για το Κυπριακό και τις παρανομίες που έγιναν στο Βαρώσι. Να σημειώσω εδώ ότι έγινε συζήτηση και για την πανδημία, για την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» και για τα εμβόλια. Όλοι οι Ρώσοι δήλωσαν ότι ήρθαν στην Ελλάδα, εμβολιασμένοι με εμβόλιο sputnik v.

***

Δεν έχασε παιχνίδι των Μιλγουάκι Μπακς

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μου είπαν ότι πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης ξυπνούσε χαράματα, ή αργούσε να κοιμηθεί για να παρακολουθήσει NBA. Δεν έχανε παιγνίδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του, οποίου είναι θαυμαστής. Όταν πήρε το πρωτάθλημα τον αποθέωσε. Έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος NBA από τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο:«Incredible Yannis! Greeks everywhere celebrate!».«Απίστευτο Γιάννη! Οι Έλληνες παντού γιορτάζουν!».

***
Ο Γιάννης, ο Θανάσης και η στρατιωτική τους θητεία

Θυμήθηκα όμως και τούτο: Ήταν Αύγουστος μήνας θαρρώ, του 2016. Το άστρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει αρχίσει να λάμπει στον μαγικό κόσμο του NBA. Μαζί με τον μεγάλο του αδερφό, τον επίσης πρωταθλητή με τους Μπακς, Θανάση, έρχονται στην Ελλάδα και σπεύδουν να ενταχθούν στον ελληνικό στρατό να εκπληρώσουν τη θητεία τους. Θα μπορούσαν να μην το κάνουν. Έχουν μπροστά τους μια τεράστια καριέρα, θα μπορούσαν να μη γυρίσουν ποτέ πίσω στην Ελλάδα. Όμως, έρχονται και ορκίζονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα. Κάτι που δεν κάνουν εκατοντάδες άλλοι που φεύγουν στο εξωτερικό ή προσπαθούν να αποφύγουν τη θητεία. Οχι ότι η ορκωμοσία είναι κάποιο «ελληνόμετρο», όμως, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο το κάνουν για να τιμήσουν την Ελλάδα. Για να τιμήσουν τη χώρα που γεννήθηκαν κι έκαναν πατρίδα τους, ακόμη κι όταν κάποιοι δεν τους φέρονταν καλά. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του ήθους τους, αλλά κι ένα χτύπημα στον ρατσισμό εκείνων που τους έβριζαν και τώρα ξαφνικά τους αποθεώνουν.

***
Τι γυρεύει ο Τσίπρας στη Μύκονο;

Στην Μύκονο αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν από τους τοπικούς φορείς του νησιού για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αιφνίδια επιβολή περιοριστικών μέτρων το περασμένο Σάββατο εξαιτίας της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Τι γυρεύει ο Τσίπρας στη Μύκονο;

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί αρχικά το Κέντρο Υγείας του νησιού, το οποίο σηκώνει και το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω πανδημίας, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τοπικούς επιχειρηματίες, αλλά και εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Μύκονο έρχεται σε συνέχεια του μηνύματός του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την επιβολή τοπικού lockdown στο νησί, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει πως «το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας.

***
Συγκίνηση στην Ακρόπολη

Ήταν συγκινητικό να βλέπεις αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων με τα καροτσάκια τους στην Ακρόπολη. Είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση. Η επίσκεψη των μελών της ελληνικής Παραολυμπιακής ομάδας στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης σχολίασε με ανάρτησή του στα social media και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε για πρώτη φορά καθώς κατά το παρελθόν δεν ήταν δυνατή η προσβασιμότητα. «Πλέον αυτό αλλάζει και ένα από τα ιστορικότερα μνημεία είναι προσβάσιμο για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός.