Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ γιόρτασε την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου με έναν μοναδικό τρόπο: Κρατώντας την Αμερικανική σημαία πάνω σε μια υπερυψωμένη ηλεκτρική σανίδα σκίζοντας το νερό.

Ο ιδρυτής και CEO του Facebook απέκτησε ένα υδροπτέρυγο, που είναι η τελευταία λέξη της μόδας για θαλάσσια σπορ για όσους βεβαίως έχουν αρκετά χρήματα να ξοδέψουν για ένα κομάτι αθλητικού εξοπλισμού που κοστίζει χιλάδες δολάρια. Παρότι ο Ζούκερμπεργκ είναι περισσότερο γνωστός ως ο ιδρυτής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, έχει γίνει γνωστός ως ο πιο αναγνωρίσιμος υποστηρικτής των υδροπτέρυγων, προκαλώντας περισσότερη προσοχή στο σπόρ.

Ενώ το σέρφιν απαιτεί τη δύναμη του κύματος για να κινηθεί και το wakeboard βασίζεται στην ταχύτητα του σκάφους που τραβάει τον αναβάτη, το υδροπτέρυγο χρησιμοποιεί την δομή του πτερυγίου κάτω από την επιφάνεια του νερού για να προκαλεί άνοδο. Ο αναβάτης χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο Bluetooth που συνδέεται με έναν ηλεκτρικό κινητήρα και μια προπέλα, ή δημιουργεί κίνηση μέσω της κίνησης των ποδιών πάνω-κάτω.

«Εχει πολλή πλάκα. Υπάρχει μια ηλεκτροκίνητη εκδοχή που μπορείς να αγοράσεις, όμως στο βίντεο χρησιμοποιώ μια απλή έκδοση σανίδας,» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ σε ποστάρισμα που έκανε στο Instagram.

Οι surfers παίζουν με την ιδέα της χρήσης τεχνολογίας υδροπτέρυγου για δεκαετίες, όμως το σπορ ουσιαστικά απογειώθηκε από το 2018 όταν οι σανίδες πτερυγίων έγιναν διαθέσιμες εμπορικά, όπως δήλωσε στο CNBC ο συνιδρυτής των Lift Foils, Νικ Λίσον. Το προϊόν περιλαμβάνει τα σανίδα και το πτερύγιο αλλά όχι τον κινητήρα, και έχει τιμή εκκίνησης τα 2.000 δολάρια. Η Efoils προσφέρει ηλεκτρικούς κινητήρες που επιτρέπει να πιάνουν ταχύτητες 25 μιλίων/ώρα με τιμές που αρχίζουν από 10.000 δολάρια.

«Είναι ένα πραγματικά μοναδική αίσθηση να πετάς πάνω από το νερό,» δήλωσε ο Λίσον, του οποίου η εταιρεία έχει έδρα στο Πόρτο Ρίκο. «Νιώθεις κάπως σαν πελεκάνος, ή wannabe πελεκάνος.»

Παρότι, η χρήση του υδροπτέρυγου απαιτεί  λιγότερη δεξιοτεχνία από το kite surfing, η ακριβή τιμή του το κάνει περισσότερο διαθέσιμο σε ανθρώπους με αρκετό χρήμα. Η καναδική εταιρεία MSLR Electric E-Foil επισημαίνει ότι πολλοί από τους πελάτες της είναι επαγγελματίες αθλητές του χόκει.

Για τον Ζούκερμπεργ, πάντως, που είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με εκτιμώμενη περιουσία 125 δις δολαρίων, το χρήμα δεν είναι πρόβλημα. Ο ίδιος έχει αγοράσει πολλές σανίδες με ιδιαίτερες προδιαγραφές. Ο Ζούκερμπεργκ άρχισε να ανεβάζει φωτογραφίες με υδροπτέρυγα τον Αύγουστο του 2019. Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Ζούκερμπεργκ ανέβασε φωτογραφία φορώντας ένα πορτοκαλί κράνος. Παρότι δεν είναι ότι καλύτερο από πλευράς στιλ, το κράνος θεωρείται σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού που συστήνουν οι ειδικοί, ειδικά για όσους είναι νέοι στο άθλημα. Οι ειδικοί επίσης συστήνουν στους χρήστες να φορούν ειδικά γιλέκα προστασίας για τις πτώσεις.

«Οι σανίδες είναι φτιαγμένες από ανθρακόνημα. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, που σημαίνει ότι αν το κεφάλι σου χτυπήσει επάνω του μπορείς να πάθεις μεγάλη ζημιά αν δεν φοράς κράνος,» δήλωσε ο Τέιλορ Κούλταρντ, συνιδιοκτήτης της MSLR.

Η φωτογραφία του Ζούκερμπεργκ με το υδροπτέρυγό του στη Χαβάη και το πρόσωπό του καλυμμένο από αντηλιακή κρέμα τραβήχτηκε τον Ιούλιο από παπαράτσι και έγινε αυτόματα viral.