Στο προσκήνιο στη χώρα μας αλλά όπως φαίνεται σε όλη την Ευρώπη έρχεται ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων με φόντο την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού που «ανεβάζει» ακόμη πιο ψηλά, και συγκεκριμένα στο 80%, τον πήχη για την απόκτηση ενός ισχυρού τείχους ανοσίας.

Ενώπιον των νέων δεδομένων που εγείρει ως προς τη διαχείριση της πανδημίας η μετάλλαξη Δέλτα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φέρεται να προσανατολίζεται να συστήσει τον εμβολιασμό εφήβων 16 και 17 ετών, καθώς και των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Ο βασικός λόγος που και οι έλληνες ειδικοί στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι επειδή αναμένεται η μετάλλαξη Δέλτα να καταστεί κυρίαρχη και η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους και παιδιά.

Σήμερα η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως οι ειδικοί θα εισηγηθούν άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών.

Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όσο αυξάνει η ηλικία

«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι», εξήγησε.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. «Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» σημείωσε πάντως.

«Να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων»

Όπως τόνισε, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων». «Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» διευκρίνισε.

Πότε αρχίζει ο εμβολιασμός εφήβων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικά η Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως», η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει άμεσα με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται -πιθανότατα- την προσεχή Δευτέρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα πιθανώς να ανοίξει το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου για τον εμβολιασμό πρώτα των παιδιών 16-17 ετών, τα οποία του χρόνου θα δώσουν Πανελλαδικές και πρέπει να θωρακιστούν άμεσα.

Η «ακτινογραφία» του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Πάντως ήδη πολλές χώρες διεθνώς έχουν «ανοίξει» τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ή σχεδιάζουν να το πράξουν.

Η μέχρι στιγμής εικόνα, αναλυτικά:

Ευρωπαϊκή Ενωση

·Η Δανία επίκειται να αρχίσει να εμβολιάζει παιδιά 12 έως 15 ετών.

· Η Γαλλία ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει γονική συναίνεση.

·Η συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια της Γερμανίας προχώρησε σε σύσταση στις 10 Ιουνίου ότι μόνο παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer.

· Η Αυστρία σχεδιάζει κατά πληροφορίες να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 έως τα τέλη Αυγούστου.

·Η Εσθονία σχεδιάζει να ξεκινήσει εμβολιασμούς εφήβων το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου για την διαχείριση της επιδημίας Covid-19 .

·Η Ουγγαρία ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών στα μέσα Μαΐου.

· Η Ιταλία ενέκρινε στις 31 Μαΐου την επέκταση του εμβολιαστικού της προγράμματος στα παιδιά 12-15 ετών.

· Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας ανακοίνωσε την έναρξη του εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 από τον Ιούνιο.

· Η Ισπανία σχεδιάζει την έναρξη του εμβολιασμού παιδιών 12 έως 17 ετών περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

· Η Ολλανδία θα διαθέσει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 σε όλα τα παιδιά 12 έως 17 ετών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες.

· Ευρώπη (εκτός ΕΕ)

· Η επιτροπή εμβολιασμού της Βρετανίας δεν θα λάβει απόφαση για τον εμβολιασμό των εφήβων πριν από τον Ιούλιο, αν και η βρετανική ρυθμιστική αρχή έχει εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

· Η Ελβετία ενέκρινε στις 4 Ιουνίου τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

· Η Νορβηγία ενδεχομένως να εξετάσει την χρήση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την Covid-19.

· Το Σαν Μαρίνο ξεκίνησε τους εμβολιασμούς για τα παιδιά 12 – 15 ετών.

Mέση Ανατολή

·Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του ιού έχει οδηγήσει σε νέα επιδημική έξαρση.

· Το Ντουμπάι προσφέρει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκριναν στα μέσα Μαΐου την επείγουσα χρήση του για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ασία – Νοτιοανατολική Ασία

· Η Ινδονησία συνέστησε στις 28 Ιουνίου τον εμβολιασμό της ομάδας 12-17 και η εκστρατεία θα ξεκινήσει σύντομα.

· Η ρυθμιστική αρχή της Νέα Ζηλανδίας ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την ομάδα 12-15 ετών, ανακοίνωσε στις 21 Ιουνίου η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν.

· Η Κίνα στις 5 Ιουνίου ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου Sinovac για τις ηλικίες 3 έως 17 ετών.

· Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου την πρόθεσή του να ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά άνω των 12 ετών.

· Η Σιγκαπούρη άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 12-18 ετών από την 1η Ιουνίου.

· Η Ιαπωνία στις 28 Μαΐου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

· Οι Φιλιππίνες στις 26 Μαΐου αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Αμερική

· Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό νέων και εφήβων από τα μέσα Μαΐου.

· Το Μεξικό ενέκρινε στις 24 Ιουνίου το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για χρήση σε παιδιά 12 ετών και άνω.

· Η Βραζιλία ενέκρινε στις 11 Ιουνίου τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά άνω των 12 ετών.

· Η Χιλή έχει εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 έως 16 ετών.

· Ο Καναδάς ενέκρινε στις αρχές Μαΐου την χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.