Εντείνεται ο προβληματισμός των υγειονομικών αρχών για την ολοένα αυξημένη εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να εντοπίζεται στην Κρήτη και έπειτα στην Αττική.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε άτομα νεαρής ηλικίας. Στην Κρήτη από τα σχεδόν 35 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα το ένα τρίτο είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, πολλά από τα οποία ηλικίας από 7 έως 9 ετών.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών, ενώ λιγότερα εντοπίστηκαν σε ηλικίες, μεταξύ 25 και 30 ετών. Όλοι ανεξαιρέτως οι προσβεβλημένοι πολίτες ήταν ανεμβολίαστοι.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης έχει επισημάνει την επιτακτική ανάγκη να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της απειλητικής μετάλλαξης.

«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Επίσης, να τηρούμε τα μέτρα. Στους εξωτερικούς χώρους αν δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει θέμα να μην φοράμε μάσκες. Εκεί που υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να την βάλουμε. Είναι και η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αυτό άλλωστε. Είμαστε σε μια στάση λεωφορείου, πρέπει να την βάλουμε τη μάσκα. Είμαστε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, πρέπει να βάλουμε τη μάσκα. Στην αποβάθρα του μετρό, πρέπει να φοράς τη μάσκα σου. Τώρα αν είσαι σε ένα δρόμο και προχωράς μόνος σου, μην τη φοράς δεν προσφέρει κάτι. Έχει τεράστια σημασία να μην αφήσουμε τον ιό Δέλτα να προχωρήσει, ή αν αυτό είναι αναπόφευκτο, να τον καθυστερήσουμε όσο μπορούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Εκκλήσεις για άμεσο εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό ανάχωμα στην εξάπλωση του ιού Δέλτα, αλλά και στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από τον κοροναϊό. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου.

Σε συγκριτικό πίνακα που επισυνάπτει στην ανάρτησή του στα social media, παραθέτει χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν την περασμένη Τρίτη (29/9).

Στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκαν 22,866 νέα κρούσματα αλλά μόνο 3 θάνατοι. Στη Ρωσία, 21,650 νέες λοιμώξεις αλλά 611 θάνατοι και στην Αργεντινή 18,389 νέα κρούσματα και 574 θάνατοι.

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης η χώρα με τον μικρότερο αριθμό σοβαρών περιπτώσεων (297 συνολικά μέχρι στιγμής). Στην Αργεντινή έχουν 6,636 σοβαρές περιπτώσεις ενώ στη Ρωσία 2,300. Τα εμβόλια δουλεύουν και μας προστατεύουν”, σχολιάζει στην ανάρτησή του ο Καθηγητής κ. Μόσιαλος.

Τι επιφυλάσσει ο νέος ενισχυμένος μεταλλαγμένος ιός Δέλτα Plus

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, μια νέα και ελαφρώς τροποποιημένη έκδοσης της παραλλαγής Δέλτα του κοροναϊού εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Υγείας αυτών των χωρών, το νέο στέλεχος B.1.617.2.1 ή AY.1 -εν συντομία Δέλτα Plus- έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Φεβρουάριο και ταυτοποιήθηκε στην Αγγλία στις 11 Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 200 περιπτώσεις σε 11 χώρες και έχει συμβεί μόνο ένας θάνατος από αυτόν, στην Ινδία. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν ο ιός Δέλτα Plus, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης, μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός, από τον απλό παραλλαγμένο ιό Δέλτα.

Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της, αναφέρουν οι έλληνες επιστήμονες. Ο ιός που μας ανησυχεί προς το παρόν είναι η απλή παραλλαγή του ιού Δέλτα, αναφέρει συγκεκριμένα στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

“Ο ιός Δέλτα Plus είναι η ινδική και η νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή μαζί. Εγώ δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη διαφορά από το στέλεχος Δέλτα. Το νέο στέλεχος Δέλτα Plus δεν θα προκαλέσει πρόβλημα επιπλέον. Το πρόβλημα είναι το απλό στέλεχος Δέλτα να μην ξεφύγει. Αν κάνει μια μικρή έξαρση της τάξεως μέχρι 1.000 ημερήσια κρούσματα εδώ στην Ελλάδα, θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Το θέμα είναι μην αυξηθεί παραπάνω και πάει το πράγμα αλλού, κι έχουμε καλοκαιριάτικα προβλήματα”, καταλήγει ο ίδιος.