«Η Καρολάιν ήθελε διαρκώς να χωρίσει τον σύζυγό της – και μετέπειτα δολοφόνο της – και αυτό είχε αναφέρει και στην τελευταία συνεδρία, στις αρχές Φεβρουαρίου, με τη σύμβουλο του ζευγαριού Ελένη Μυλωνοπούλου. Δεν υπήρχε καμιά ερωτική σχέση μεταξύ τους από το περασμένο φθινόπωρο και υπήρχε όξυνση που μεγάλωνε κάθε ημέρα. Σταμάτησαν τις συνεδρίες στις αρχές Φεβρουαρίου και η κατάσταση φαίνεται να επιδεινωνόταν διαρκώς μέχρι τη δολοφονία. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της Καρολάιν λόγω της εγκυμοσύνης της και υπήρχε πιθανόν άλλος λόγος. Η 20χρονη πήγαινε στις συνεδρίες με τη σύμβουλο του ζευγαριού, στο γραφείο της στο Χαλάνδρι, φανερά φοβισμένη. Και όταν βρισκόταν χωρίς την εποπτεία του συζύγου της, που περίμενε σε διπλανό χώρο, προχωρούσε σε εκμυστηρεύσεις ρωτώντας ταυτόχρονα «αν μπορεί να ακούγονται όσα λέει». Σπεύδοντας όμως μετά να ενημερώσει τον σύζυγό της για ορισμένες από τις αναφορές της ώστε να μη συγκεντρώσει την οργή του. Ηταν φανερό ότι ήθελε πλέον να ελέγχει την κάθε κίνησή της». Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», υπηρεσιακός παράγοντας της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και άνθρωπος που γνώριζε τι συνέβαινε στο εσωτερικό του «μοιραίου» ζευγαριού τους τελευταίους μήνες για την εν ψυχρώ δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από τον 33χρονο πιλότο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

 

Ρήξη εκτός ορίων στο ζευγάρι

Και οι ίδιες πηγές συνεχίζουν: «Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις συσκευές των κινητών του δολοφόνου και του θύματος, που εξετάστηκαν με σημαντική καθυστέρηση, ήταν σημαντικά. Είναι φανερό ότι η ρήξη στο εσωτερικό του ζευγαριού ήταν εκτός ορίων και υπήρχε έτσι αρνητική στάση του θύματος απέναντι τόσο στον σύζυγό της όσο και σε μέλη της οικογένειάς του. Τους απέδιδε ότι αδιαφορούσαν για εκείνη και ότι απέφευγαν να βοηθήσουν οικονομικά. Και έτσι αυτή η σύγκρουση οδήγησε στο προφανώς προμελετημένο έγκλημα και στην εντυπωσιακή σκηνοθεσία για υποτιθέμενη επιδρομή ληστών που μας δημιούργησε μια ασαφή εικόνα. Με τον πιλότο να είναι φανερό ότι είχε δικαιολογήσει απόλυτα στο μυαλό του τη δολοφονία της Καρολάιν και προχώρησε σε μια τιμωρητική ενέργεια σε βάρος της γυναίκας του. Σκοτώνοντας και το σκυλί της όχι μόνο προκειμένου να μιμηθεί μια παρόμοια ληστρική επίθεση στο Αλεποχώρι, αλλά και γιατί ήξερε πόσο το αγαπούσε η σύζυγός του που το είχε πάρει από κουτάβι. Ηταν μια πρωτοφανής επίδειξη μίσους εναντίον της πρώην αγαπημένης του και μια εγκληματική εκτόνωση άνευ προηγουμένου…».

Η σκηνοθεσία και το θέατρο

Πρόκειται για μια υπόθεση πρωτοφανή για τα ελληνικά και διεθνή εγκληματολογικά χρονικά που έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό αλλά και το τεράστιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης λόγω των διαρκών ανατροπών της. Μια δολοφονική επίθεση που είχε δημιουργήσει αρχικά τη βεβαιότητα ότι «είναι έργο αδίστακτων ληστών, οι οποίοι μετά την καραντίνα επέστρεψαν δριμύτεροι και αποφασισμένοι να σκοτώσουν». Μάλιστα υπήρξαν αναφορές για αλλαγές στη νομοθεσία, επικήρυξη των δραστών με 300.000 ευρώ και συνεχείς αναζητήσεις τους σε λίστες 120 αποφυλακισθέντων σε 30 παρόμοιες ληστρικές επιθέσεις κ.λπ. Με τον 33χρονο πιλότο να δηλώνει την «αμέριστη εμπιστοσύνη μου στα παιδιά της Αστυνομίας που ολημερίς και ολονυχτίς ψάχνουν να βρουν τους δολοφόνους», με αναφορές εκ του ασφαλούς ότι βοηθά «στην αναγνώριση του δολοφόνου της συζύγου του» (χωρίς υποτίθεται να μη φοβάται κάποιος να προσπαθήσει να του «κλείσει το στόμα»).

Προχώρησε και σε… αναγνωρίσεις

Ετσι είχε πρόθυμα συμμετάσχει στη διαδικασία προσδιορισμού του δράστη που υποτίθεται ότι του… έφυγε η κουκούλα από την εξέταση μιας λίστας περίπου 1.000 σεσημασμένων, προχωρώντας σε ορισμένες «αναγνωρίσεις» σε ποσοστό 70%-80%. Χωρίς προφανώς καμιά βεβαιότητα για να μην αποκαλυφθεί η εμπλοκή του από καμιά παρεξήγηση με σαφή σκιαγράφηση άσχετου κακοποιού, που γρήγορα θα διαπιστωνόταν ότι δεν είχε σχέση με το έγκλημα. Δείχνοντας διαρκώς πρόθυμος να βοηθήσει όσο μπορεί τους αστυνομικούς, τους οποίους μάλιστα, όταν ομολόγησε το έγκλημά του, τους ζήτησε συγγνώμη γιατί «πρόδωσα την εμπιστοσύνη τους»!

Ηταν μια θεατρική παράσταση που κράτησε για αρκετές ημέρες. Με τα έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με πλήρεις γνώσεις από τη διερεύνηση εκατοντάδων ληστρικών επιθέσεων και «σκηνών εγκλήματος», να μην μπορούν να αντιληφθούν τη σκηνοθεσία της «ληστείας» από τον πιλότο. Εκτιμώντας ότι δεν υπήρχαν επιδεικτικές ενέργειες «διάλυσης» των επίπλων, σκορπίσματος αντικειμένων, κάτι που αντιστοιχεί σε «έξυπνους κακοποιούς που ήξεραν τι ζητούσαν». Με πολλές ημέρες να αναλώνονται για να βρουν την απάντηση στα ερωτήματα: «Γιατί οι ληστές στόχευσαν τη μεζονέτα των Γλυκών Νερών», αν είχαν άγνωστο «πληροφοριοδότη», αν η Καρολάιν «φλυαρούσε άσκοπα για την οικονομική άνεσή της», αν υπήρχε «τσιλιαδόρος» κ.ο.κ. Ομως την ίδια ώρα δεν δινόταν απάντηση στα καίρια ερωτήματα, όπως για τη δηλωθείσα «λιποθυμία» του Μπάμπη επί μιάμιση ώρα, που θα οδηγούσε μετά βεβαιότητας στον θάνατό του, και αν υπήρχαν τελικώς (μέσω εξέτασης συναλλαγών) τα 11.000 ευρώ που υποτίθεται ότι έκλεψαν οι κακοποιοί.

Η ρωγμή στο σκηνικό της «εισβολής»

Οι περιγραφές του πιλότου για… ασημένια πιστόλια, κάννες όπλων που σημάδευαν την κόρη του, για εκκλήσεις στους ληστές να μην κάνουν κακό στην Καρολάιν εκφράζονταν με τέτοια υποκριτική δεινότητα που γίνονταν τελικά πιστευτές. Και όταν ακόμη, από τα αρχικά αποτελέσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., δεν εντοπίζονταν δείγματα DNA και αποτυπώματα, όπως και εικόνα των δραστών από κάμερες ή χρήση επιχειρησιακών κινητών τηλεφώνων, αυτό τότε αποδιδόταν στον «επαγγελματισμό» και στην… ευφυΐα των ληστών, που αργά ή γρήγορα θα εντοπίζονταν. Με τον Μπάμπη να πιστεύει βάσιμα μέχρι τότε ότι ήταν στο απυρόβλητο των ερευνών και ότι ουδέποτε η έρευνα θα εστιαστεί στο πρόσωπό του.

Η μοναδική ωστόσο «ρωγμή» στο σκηνικό που είχε δημιουργήσει με εξαιρετική μαεστρία ο πιλότος ήταν η κατάθεση της οικογενειακής συμβούλου Ελένης Μυλωνοπούλου, στην οποία το ζευγάρι είχε καταφύγει – με περίπου 15 συνεδρίες – την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021. Αρχικά προσπάθησε να ειρωνευθεί τις δημοσιογραφικές αναφορές για κατάθεση-«κλειδί» της συμβούλου απορώντας γι’ αυτό και αναφέροντας ότι «είναι ό,τι πιο άκυρο που ακούω, ενώ ψάχνουμε τη ληστεία να λέμε ότι έχει οποιαδήποτε σημασία η κατάθεση της ψυχολόγου μας». Ωστόσο, αυτό που φαινόταν τότε ότι ήταν κάτι «αδιάφορο» και επιχειρούσε να το σατιρίσει και να το παρουσιάσει σαν δείγμα της δημοσιογραφικής υπερβολής και «αναξιοπιστίας» φαίνεται ότι ήταν για εκείνον, τότε, το πιο κρίσιμο.

Οι «παραινέσεις» στη σύμβουλο

Ετσι φαίνεται να προχωρεί σε τηλεφωνικές κλήσεις και να βολιδοσκοπεί την οικογενειακή σύμβουλο σχετικά με το «αν έχει πράγματι καταθέσει στην Αστυνομία και τι προτίθεται να πει». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, φέρεται να την επισκέφθηκε στο γραφείο της, όπου, αφού δήλωσε τη «συντριβή» του για το συμβάν, φέρεται να διερεύνησε αν η σύμβουλος είχε κρατήσει σημειώσεις από την εξέταση και τις εκμυστηρεύσεις της Καρολάιν. Προχωρώντας σε παραινέσεις ώστε να παραχωρήσει συνέντευξη σε ΜΜΕ όπου να αναφέρεται σε «ειδυλλιακή κατάσταση» στο ζευγάρι. Με παράλληλες αναφορές ότι «ο Μπάμπης είναι πολύ ενοχλημένος για τους υπαινιγμούς που ακούγονταν σε βάρος του και ότι δεν τολμά να κυκλοφορήσει έξω, γιατί τον αναγνωρίζουν και του λένε ότι είναι ο φονιάς».

Το τέλος των συνεδριών, ο «τρίτος» άνθρωπος και τα λάθη του πιλότου

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η κατάθεση της συμβούλου του ζευγαριού που είναι η μόνη – χωρίς συγγενική ή φιλική σχέση – που γνώριζε τι περίπου συνέβαινε μεταξύ τους, ενώ φαίνεται να έχει ανταλλάξει και σχετικά SMS μαζί τους. Κρίσιμο θεωρείται και ό,τι οδήγησε στις 4 Φεβρουαρίου 2021 στο τέλος αυτών των συνεδριών, με SMS από το κινητό της Καρολάιν να δηλώνει ότι «όλα πηγαίνουν πλέον καλά». Κι αυτό όταν λίγα 24ωρα νωρίτερα φαίνεται να περιέγραφε με ζοφερά χρώματα τα προβλήματα στη σχέση της με τον πιλότο, τη θέλησή της να πάρει διαζύγιο κ.λπ. Βασικό ερώτημα αποτελεί γιατί αποφασίστηκε να μη ζητηθεί περαιτέρω βοήθεια αφού ήταν φανερό ότι το πρόβλημα γινόταν διαρκώς μεγαλύτερο. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτό υπήρξε με πρωτοβουλία του πιλότου για να μην υπάρχει ενημέρωση άλλων για την ένταση που υπήρχε με την Καρολάιν και αν από τότε είχε αποφασίσει να «λύσει το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο». Ενδιαφέρον μπορεί να προκύψει και από την αναζήτηση λεπτομερειών για ορισμένες αναβολές στην επίσκεψη του ζευγαριού στο γραφείο της συμβούλου, λόγω επεισοδίων που σημειώνονταν εκείνες τις ώρες, με κύριο ζητούμενο αν από τις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου στο κινητό του 33χρονου πιλότου προκύψει η παρουσία «τρίτου εμβόλιμου ατόμου» που ίσως πυροδοτούσε τις συγκρούσεις στο ζευγάρι.
Πάντως, η αρχή του τέλους για τον πολυμήχανο πιλότο υπήρξε με το πόρισμα του Τμήματος Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που έδειχνε «δραστηριότητα» στο κινητό του ενώ ήταν δεμένος, πρόωρη αφαίρεση της κάρτας μνήμης από την κάμερα κ.ο.κ. Κι αυτό όταν ολοένα και περισσότερο η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής επικεντρωνόταν στον ρόλο του και στους ισχυρισμούς του. Ετσι, και ο ίδιος πλέον αντιλαμβανόταν ότι δεν θα μπορούσε να αποφύγει την ομολογία, προχωρώντας στην επόμενη κίνησή του, να επιρρίψει τις ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη στη σύζυγό του, ελπίζοντας να αποφύγει τα ισόβια. Κάτι ωστόσο που θεωρείται από έγκυρους νομικούς «απίθανο να συμβεί».

Του είχε πει ότι ήθελε να φύγει από τον περασμένο Ιούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το ρήγμα στις σχέσεις της Καρολάιν και του συζύγου της υπήρχε τουλάχιστον τους τελευταίους 16 μήνες, ενώ από τον Ιούλιο του 2020 είχε αναφέρει στον 33χρονο πιλότο ότι ήθελε να φύγει από το σπίτι, σύμφωνα με διαγραμμένο ηλεκτρονικό κείμενο που ανασύρθηκε. Ομως η 20χρονη παρότι η σύγκρουση με τον σύζυγό της γίνονταν και πιο σφοδρή κι ο έρωτας τους είχε εξαϋλωθεί, απέφευγε διαρκώς να αναφέρει οτιδήποτε στους συγγενείς της, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν ή ακόμη και τώρα να κατέθεταν τι συνέβαινε στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών. Αντιθέτως, όταν είχε διαμείνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο νησί μόνη με τους γονείς της δεν τους είπε οτιδήποτε. Επιπλέον φαίνεται ότι τα προβλήματα που είχε η άτυχη 20χρονη με τον 33χρονο θα περιγραφούν μόνο από οικείους του πιλότου που έμεναν σε γειτονικές περιοχές στην Αττική, ενώ «η Αλόννησος δεν είχε ιδέα» – αντιθέτως, τον αγκάλιαζε με συμπόνια και διάθεση συμπαράστασης όταν μετέβη εκεί για την κηδεία και το μνημόσυνο της Καρολάιν. Ετσι όμως τώρα στη διάθεση των δικαστικών αρχών θα είναι μόνο η μία εκδοχή…