Ψηλά στην ατζέντα των ηγετών της Συνόδου Κορυφής Σύνοδο Κορυφής βρέθηκε για άλλη μια φορά η πανδημία, η αντιμετώπισή της και βεβαίως οι εμβολιασμοί. Ειδικά για τους εμβολιασμούς ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν όμως από τι; Κυρίως κινδυνεύουν από τις μεταλλάξεις και ειδικότερα από τη μετάλλαξη «Δέλτα». Το επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, το λένε οι επιστήμονες, το λένε οι πάντες ότι βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκαν, λένε οι ειδικοί. Υπήρξε μάλιστα και η πρώτη έκτακτη σύσκεψη για τη μετάλλαξη «Δέλτα» στην Κρήτη με τους Χαρδαλιά, Σκέρτσο, Γεραπετρίτη και Τσιόδρα

Από τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα, το οποίο μετέφερε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Fauci: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά».

***
Ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος, οι εμβολιασμοί και ο Πολάκης

Ανεμβολίαστος όμως εξακολουθεί (κατά δήλωσή του) να παραμένει ο Παύλος Πολάκης, τη στάση του οποίου, όπως έμαθα, επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς στο Πολιτικό Συμβούλιο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος άμυνας εναντίον του ιού. Αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέκρινε (και μάλιστα στη Βουλή) τη στάση του κ. Πολάκη έναντι των εμβολιασμών. Όπως λέει μάλιστα η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος «άδειασε τον Πολάκη». Συγκεκριμένα:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πήρε τον λόγο στη Βουλή ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ξεκαθάρισε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του εμβολιασμού. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί το φάρμακο να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό». Και πρόσθεσε: «Το δικό μας μήνυμα προς τους πολίτες είναι ξεκάθαρο: να μην έχετε φόβο για το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για εσάς, τις οικογένειές σας, τους φίλους σας και για την Ελλάδα». Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα έφθασε στο σημείο να ζητήσει από την ΝΔ να μην κάνει… σπέκουλα και να σταματήσει να χρεώνει τις δηλώσεις Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «και εμείς θα μπορούσαμε να τονίσουμε πράγματα που έχουν πει βουλευτές σας αλλά που δεν τα υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης».

***
Μπάλα στο Προεδρικό

Τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες, ας πάμε σε μέρη που έχουν δροσιά. Πάμε στους δροσερούς κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, οι οποίοι άνοιξαν για να υποδεχθούν πιτσιρίκια. Ε, λοιπόν αυτό δεν ξανάγινε. Για πρώτη φορά μπήκε μπάλα στο Προεδρικό Μέγαρο και όχι μία αλλά πολλές μπάλες. Και με τη μπάλα τι κάνουν τα πιτσιρίκια; Βεβαίως παίζουν ποδόσφαιρο. Ξεχύθηκαν στον κήπο, με χαρούμενες φωνές και έπαιξαν ποδόσφαιρο, κανονικό ποδόσφαιρο με τέρματα και με γκολ.

Ήταν τα 29 παιδιά από τη δομή παιδικής προστασίας «Παιδόπολη Αγιος Ανδρέας» που κάλεσε στο Προεδρικό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαζί με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου. Σας πληροφορώ ότι λόγω των παιδιών το Προεδρικό Μέγαρο έγινε αγνώριστο. Πρώτα απ΄όλα στήθηκαν τραπέζια για δραστηριότητες (ζωγραφική χαρτοκοπτική κτλ.). Εν συνεχεία επειδή το ποδόσφαιρο ανοίγει την όρεξη η Πρόεδρος φρόντισε και τους είχε hot dog, burgers και έναν παγωτατζή που μοίραζε παγωτό βανίλια με σοκολάτα και φράουλα.

Αλλά τα παιδάκια πρώτη φορά έμπαιναν σε τέτοιο Μέγαρο και φαίνονταν ενθουσιασμένα. Ένα απ΄αυτά ρώτησε εάν μένει σε αυτό κάποιος… πλούσιος, ενώ άλλα παιδιά ρωτούσαν την Πρόεδρο εάν εργάζεται εκεί; Η Πρόεδρος χαμογελαστή τους είπε…. «κατά κάποιο τρόπο ναι».

***
Αν η πανδημία ήταν βιβλίο ο Τσιόδρας θα ήταν συγκινητικό κεφάλαιο

Σε ερώτηση του «Ελληνικού Κήρυκα» Αυστραλίας, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας ο Σωτήρης Τσιόδρας ο υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλιας τον παρομοίασε με ένα όμορφο και συγκινητικό κεφάλαιο μέσα σε ένα βιβλίο. Συγκεκριμένα είπε: «Αν η πανδημία ήταν βιβλίο, ο Σωτήρης Τσιόδρας θα ήταν ένα ξεχωριστό και πολύ όμορφο, συγκινητικό κεφάλαιο. Του οφείλω, όλοι του οφείλουμε, πολλά». «Ένας πολιτικός, ένας υπουργός Υγείας πρέπει να είναι ικανός και στο να αποφασίζει ποιους πρέπει να συμβουλεύεται. Το εφάρμοσα στον αντικαπνιστικό νόμο, το εφάρμοσα στην Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, το εφάρμοσα στη δημιουργία των ΜΕΘ με την Αναστασία Κοτανίδου. Υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες, πολλοί, καλοί επιστήμονες, και έχω αποδείξει ότι αδιαφορώ για το κομματικό σε ό,τι έχει να κάνει με τη στελέχωση των επιτροπών αυτών. Να πω συγκεκριμένα παραδείγματα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι διορισμένη ολόκληρη από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τον κύριο Ξανθό. Η Επιτροπή της κυρίας Θεοδωρίδου, που είναι χρόνια παιδίατρος, εμβολιάστρια, κορυφαία γιατρός στον χώρο, και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι, έχουν διοριστεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Τους κράτησα όλους», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

***

Τρισάγιο στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Τρισάγιο στη μνήμη του Ταξίαρχου Γεωργίου Βασιλάκη έγινε στις 24 Ιουνίου 2021, στον 7ο όροφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που φέρει και το όνομά του (όροφος Γεωργίου Βασιλάκη).Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης. Ο ταξίαρχος Βασιλάκης έχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου 2010 από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε φάκελο αλληλογραφίας και εξερράγη στο γραφείο του.

***
Προαγωγή στο Μαξίμου

Υπήρξε χθες μια προαγωγή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο έως τώρα ειδικός σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Χρήστος Ζωγράφος, ο άνθρωπος που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στα ταξίδια του και μετέφερε τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ προάγεται με πρωθυπουργική απόφαση σε αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού με την αρμοδιότητα των ψηφιακών και περιφερειακών ΜΜΕ.

***
Η βλέννα της Λήμνου

Το Σάββατο το πρωί, μαθαίνω ότι θα βρίσκεται στη Λήμνο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς με μια ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας καθώς και με πανεπιστημιακούς του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιας Επισκόπησης. Και τούτο γιατί έκανε την επανεμφάνισή της στη Λήμνο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή η θαλάσσια βλέννα. Τις μετακινήσεις της βλέννας παρακολουθούν οι επιστήμονες και από τον δορυφόρο Sentinel2 του προγράμματος Copernicus. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος η βλέννα αυτή εμφανίζεται περιοδικά στην Αδριατική και στο Αιγαίο από το 1730. Οι αλιείς του νησιού υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο εφέτος είναι χειρότερο από κάθε άλλη χρονιά, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούν προς το παρόν να καταλήξουν στο εάν η βλέννα μεταφέρθηκε από τη Θάλασσα του Μαρμαρά ή δημιουργήθηκε κάπου στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών να διαλυθεί.

***
Βραβείο της Κομισιόν στην Τήλο

Η Τήλος, αυτό το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου, κέρδισε το τρίτο βραβείο (και 100.000 ευρώ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά υπεύθυνα νησιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το νησί αυτό των περίπου 400 κατοίκων κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πρωτοστατήσει στην μετάβαση σε μια ενεργειακή πολιτική περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τήλος, χάρη στη δέσμευση του Δήμου αλλά και την κουλτούρα των κατοίκων της, εισήγαγε ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, αποτελώντας πρότυπο για άλλα νησιά και τοπικές κοινότητες.

***
Τα ισόβια αυξάνονται από 16 σε 18 χρόνια

Έρχεται η πολυαναμενόμενη αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα. Όπως αρμοδίως με πληροφορούν προβλέπεται ειδική παράγραφος στο περίφημο άρθρο 105 Β του ΠΚ , όπου για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ο χρόνος αποφυλάκισης να αυξάνεται στα 4/5 έκτισης της ποινής. Δηλαδή από τα 2/3 πραγματικής έκτισης συν 1/3 πλασματικής (μεροκάματα) αυξάνεται η πραγματική φυλάκιση στα 3/5 και προστίθεται το 1/5 της πλασματικής. Παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια από 16 χρόνια που είναι σήμερα (χρόνος που δίνει δικαίωμα υποβολής αίτησης που κρίνεται από δικαστικό συμβούλιο) στα 18 χρόνια.

Ειδική πρόβλεψη αναμένεται υπάρξει για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων. Με δεδομένο τον σκόπελο της παραγραφής για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η επιτροπή Μαργαρίτη (που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, παρεμβαίνει και σε αυτό το θέμα. Έτσι στην πρόβλεψη ( 113 παρ. 4 ΠΚ) πως ” η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος”, προστίθεται πως αυτό θα ισχύει και για τα πλημμελήματα που αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια. Παράλληλα πλέον όλες οι γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως, δίχως δηλαδή να απαιτείται μήνυση του θύματος.

***
Και άλλη αποχώρηση από το «Κόμμα Τράγκα»

Ακόμα δεν ιδρύθηκε το «κόμμα Τράγκα» και κινδυνεύει με διάλυση, καθώς κάθε τόσο ανακοινώνονται αποχωρήσεις ή διαγραφές από το «Κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι». Μετά την αποχώρηση Καραχάλιου, έγινε γνωστό και το διαζύγιο του Γιώργου Τράγκα με τον πρόεδρο του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» Νίκο Νικολόπουλο, που υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της δημιουργίας του κόμματος που διατηρεί εδώ και μήνες ο γνωστός δημοσιογράφος. Αφορμή αποτέλεσε μια περιοδεία του κ. Νικολόπουλου στην Δυτική Ελλάδα με την ιδιότητα του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Να σημειώσω επίσης ότι εκτός από τους κκ. Νικολόπουλο και Καραχάλιο από το κόμμα του Γιώργου Τράγκα, αποχώρησαν αθόρυβα ο Καζάκης και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΙ.